Предимствата на компресионните чорапи при разширени вени

Симптоми на разширени вени

Проблемите, свързани с вените, се превръщат в едно от най-честите хронични състояния в Съединените щати.

Около 40 процента от населението на САЩ може да бъде засегнато от хронична венозна недостатъчност, състояние, което може да доведе до по-сериозни проблеми, включително разширени вени. Ако имате хронична венозна недостатъчност, обикновено изпитвате тежки крака и подути глезени в края на деня. Може също да изпитате болка или нощни крампи в краката.

Тези симптоми се появяват, когато клапите във вените ви се повредят и за кръвта става трудно да се движи нагоре по краката ви към сърцето ви срещу гравитацията. След това кръвта започва да се събира около глезените и в прасците. С течение на времето неправилното функциониране на клапите може да доведе до разширени вени – усукани, подобни на въже вени със синкав или лилав цвят, видими под кожата ви.

Ако венозните състояния и свързаните с тях симптоми ви засягат, компресионните чорапи може да ви помогнат.

Защо трябва да използвате компресионни чорапи

Компресивните чорапи (или чорапите) са специален вид еластичен трикотаж, който поддържа здравословното кръвообращение и помага за предотвратяване на различни здравословни състояния, включително:

 • хронична венозна недостатъчност
 • паякообразни вени
 • разширени вени

Натискът, който тези чорапи оказват върху глезените и краката ви, притиска повърхностните артерии и вени, като помага на венозните клапи да функционират правилно и кръвта да се връща обратно към сърцето ви без препятствия.

Как да използвате чорапите

Изключително важно е да обуете компресионни чорапи сутрин, преди да спуснете краката си и да станете от леглото.

Спането в хоризонтално положение прави венозните ви клапи да функционират по-ефективно, отколкото когато седите или стоите. Във вертикално положение гравитацията се задейства и кръвният поток е компрометиран поради увредените клапи. Ето защо вашите глезени и прасци обикновено се чувстват добре сутрин и се подуват и натежават с напредването на деня.

Обуването на компресионни чорапи сутрин ще поддържа клапите в правилната позиция, за да поддържа здравословното кръвообращение в краката ви през деня.

Ако вече сте развили състояние, свързано с вените, компресионните чорапи могат да помогнат за облекчаване на симптоми като:

 • подути глезени
 • тежки или болки в краката
 • умора и болка
 • неспокойни крака
 • нощни спазми

Изследвания

Компресивните чорапи могат да осигурят много ползи, особено в ситуации, които влошават венозните състояния като:

 • продължително стоене или седене
 • пътуване с дълъг полет или с друго транспортно средство с ограничено пространство за краката
 • бременност

А Проучване от 2004 г показа, че компресионните чорапи с дължина до прасеца могат да намалят или предотвратят вечерното подуване. Изследователите препоръчват хората, които седят или стоят за дълги периоди от време в професията си, да носят компресионни чорапи.

Как да изберем правилното ниво на компресия

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар, за да получите съвет относно правилното ниво на компресия. Има четири основни нива на компресия:

 • лека компресия, който трябва да се използва, ако имате лека хронична венозна недостатъчност, за да поддържате здравословния кръвен поток, така че краката ви да се чувстват по-леки
 • умерена компресия, който е по-ефективен и обикновено се препоръчва, когато изпитате симптоми на паяк или разширени вени
 • твърда и изключително твърда компресия, които обикновено се препоръчват от лекар при по-сериозни случаи на различни венозни заболявания, включително дълбока венозна тромбоза, язви на краката и лимфен оток

Как да изберем правилния размер

Изборът на подходящия размер за компресионни чорапи е от решаващо значение, за да се чувствате възможно най-удобно и да се възползвате от всички предимства на еластичния трикотаж. За да осигурите правилното прилягане, ще трябва да направите измервания. Ето няколко съвета:

 • Направете измервания на краката си, преди да станете от леглото сутрин или дори да спуснете краката си.
 • За чорапи до коляното измерете най-тясната част на глезените и най-широката част на прасците. След това седнете на леглото си, като поставите краката си на пода и огънете коленете си, така че краката ви да образуват ъгъл от 90 градуса. Направете измерването между свитото коляно на всеки крак и пода.
 • За чорапи с височина до бедрата започнете по същия начин като измерването на чорапите до коляното. Продължете, като се изправите и измерите бедрата си под дупето. Накрая измерете разстоянието между задните части и пода.

Извършването на тези измервания понякога може да бъде трудно, така че не се страхувайте да помолите за помощ или да говорите с Вашия лекар, когато се съмнявате.

Как да се грижим за компресионните чорапи

Правилната грижа за компресионните чорапи не е трудна. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да издържат възможно най-дълго, без да губят силата и ползите си:

 • Използвайте студена или мека вода.
 • Перете чорапите си ръчно, вместо да използвате пералня.
 • Не използвайте омекотител – само сапун или мек перилен препарат.
 • Никога не използвайте сушилня. Вместо това закачете чорапите си да изсъхнат.

Компресивните чорапи и чорапи не винаги могат да предотвратят развитието на разширени вени. Въпреки това, те могат да функционират като чудесен поддържащ механизъм за здравословен кръвен поток и да задържат досадните симптоми, особено когато се носят дългосрочно.

Винаги трябва да обсъждате използването на компресионни чорапи с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss