Преглед на хемоденервацията (некозметични инжекции с ботокс)

Какво е хемоденервация?

Ботоксът е инжекционно лекарство, което често се използва за козметични резултати. Това е марката за onobotulinumtoxin A, който е невротоксин, произведен от Clostridium botulinum, вид бактерии. Наричан още ботулинов токсин, onobotulinumtoxin A временно парализира мускулите чрез блокиране на нервните сигнали.

Ботоксът е широко известен с употребата си в козметични процедури за намаляване на появата на бръчки по лицето. Той се използва медицински за лечение на определени неврологични състояния много по-дълго.

Когато здравните специалисти използват ботокс по този начин, това често е известно като хемоденервация с ботокс или просто като инжектиране на ботулинов токсин. Той действа чрез парализиране на мускулите, точно както го прави козметично.

По принцип хемоденервацията се използва, когато стандартните лечения не могат да осигурят облекчение. Прочетете, за да научите кои заболявания лекува хемоденервацията, заедно с предпазните мерки и често срещаните въпроси относно това лечение.

Хемоденервацията същото ли е като ботокс?

Хемоденервацията и ботоксът са едно и също. И при двете процедури се използва onobotulinumtoxin A или ботулинов токсин.

Основната разлика е защо се използва всяка процедура. Хемоденервацията се използва за лечение на медицински заболявания, докато ботоксът се използва за намаляване и изглаждане на бръчките в области на лицето и тялото, като шията.

Кога се прилага хемоденервация?

Хемоденервацията се използва за лечение или управление на много състояния. Някои от медицинските употреби на ботокс включват лечение или управление на:

 • дистония: Дистонията причинява неконтролирани или неволни мускулни контракции.
 • Хемифациални спазми: Хемифациалните спазми се случват, когато мускулите от едната страна на лицето неволно се свиват. Хемоденервацията блокира нервите в тези мускули, което временно ги парализира.
 • Хиперхидроза: Хемоденервацията се използва за управление на тежка хиперхидроза или прекомерно изпотяване, което не реагира на локално лечение. Това се постига чрез намаляване на активността на потните жлези.
 • Свръхактивен пикочен мехур: Свръхактивен пикочен мехур се случва, когато човек изпитва неволни контракции на детрузорния мускул, който образува стената на пикочния мехур. Като парализира този мускул, хемоденервацията може да помогне за контролиране на внезапни позиви за уриниране.
 • Спазми на аналния сфинктер: Спазмите на мускула на аналния сфинктер, който се намира в края на ректума, могат да доведат до много здравословни състояния, включително запек, анална фисура, инконтиненция и запушване на червата. Хемоденервацията може да лекува тези спазми.
 • Хронична мигрена: Хемоденервацията може да помогне за справяне с епизоди на хронична мигрена и главоболие, като блокира сигналите за болка към мозъка ви.
 • Страбизъм: Страбизмът или кръстосаните очи може да са резултат от увреждане на нервите или мускулна слабост в окото. Хемоденервацията може да помогне, като парализира определени мускули, позволявайки на други мускули да поемат и подравнят окото.
 • Неврологични нарушения: Хемоденервацията може да се използва за лечение на тежка ригидност, дължаща се на болестта на Паркинсон или други неврологични разстройства.
 • Блефароспазъм: Блефароспазмът причинява неволно мигане или потрепване на клепачите. Хемоденервацията с ботокс може да управлява състоянието чрез отпускане на мускулите на клепачите.

Как работи хемоденервацията

Хемоденервацията включва инжектиране на ботулинов токсин, вид невротоксин. Мястото на инжектиране зависи от състоянието, което се лекува.

Когато се инжектира в определен мускул или мускулна група, ботулиновият токсин пречи на нервите да освобождават невротрансмитери. Невротрансмитерите са сигнални молекули, които изпращат съобщения между нервите.

Ботулиновият токсин блокира няколко невротрансмитера. Той основно предотвратява освобождаването на ацетилхолин, основният невротрансмитер на парасимпатиковата нервна система. Това е частта от нервната система, която контролира функции като мускулни контракции и усещане за болка.

Като блокира ацетилхолина и други невротрансмитери, ботулиновият токсин временно намалява мускулната активност и болката. Това може да помогне за справяне с неволни мускулни движения и болка при определени медицински състояния.

Предпазни мерки преди да започнете химиоденервация

Когато се извършва от опитен специалист, хемоденервацията се счита за много безопасна.

Хемоденервацията може да включва по-високи дози ботулинов токсин, отколкото козметични процедури с използване на ботокс. И все пак потенциалните странични ефекти зависят от мястото на инжектиране. Например, ако се инжектира близо до мускулите, които контролират движенията на очите, може да причини двойно виждане или други зрителни проблеми.

За да намалите риска от нежелани реакции, важно е да следвате определени предпазни мерки, преди да започнете процедурата. Това включва спазване на инструкциите на Вашия лекар и съобщаване на важна информация, като например ако:

 • се опитвате да забременеете или сте бременна или кърмите
 • сте имали предишни нежелани реакции към ботулинов токсин
 • сте имали скорошни операции в областта, която се лекува
 • приемате някакви лекарства, включително добавки без рецепта
 • имате други медицински състояния

Може да бъдете помолени временно да спрете приема на определени лекарства, тъй като някои могат да увеличат риска от кървене.

Кой трябва да получи хемоденервация?

Като цяло хемоденервацията е опция за хора с определени невромускулни заболявания.

Може да сте кандидат за хемоденервация, ако:

 • Стандартните терапии не работят за справяне със симптомите.
 • Не сте бременна или кърмите.
 • Нямате други неврологични заболявания, като например амиотрофична латерална склероза (ALS).
 • Нямате алергии към ботулинов токсин.
 • Не сте склонни към келоидни белези.
 • Разбирате възможните странични ефекти и рискове.

С кого да се свържете за опит за химиоденервация

Ако имате неврологично разстройство и смятате, че може да имате полза от хемоденервация, говорете с вашия лекар за първична помощ. Те могат да определят дали сте добър кандидат за процедурата и да ви препоръчат на специалист.

Обикновено невролог ще извърши хемоденервация. Ако вече имате невролог, можете също да го попитате за това.

В някои случаи медицински специалист, специализиран във вашето състояние, ще извърши процедурата. Например, ако имате свръхактивен пикочен мехур, уролог може да осигури лечението.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени често срещани въпроси и отговори относно хемоденервацията:

Хемоденервацията операция ли е?

Хемоденервацията е нехирургична процедура. Това е минимално инвазивно лечение, което включва инжекция.

Постоянна ли е хемоденервацията?

Хемоденервацията е временна. Ефектите обикновено продължават от 3 до 6 месеца, въпреки че точната продължителност зависи от лицето и състоянието.

Как се извършва хемоденервацията?

Хемоденервацията обикновено се извършва в лекарския кабинет. Вашият медицински специалист ще започне с почистване на третираната зона. След това ще използват тънка игла, за да инжектират ботулиновия токсин в определени мускули. Броят на инжекциите зависи от Вашето състояние.

Как да се подготвя за хемоденервация?

Хемоденервацията изисква минимална подготовка. Преди процедурата може да се наложи да спрете приема на определени лекарства, особено тези, които повишават риска от кървене. Вашият лекар може също да предостави персонализирани инструкции въз основа на вашите състояния.

Какво мога да очаквам след хемоденервация?

След хемоденервация може да почувствате синини или болка в областта на инжектиране. В повечето случаи ще видите резултати след около 2 седмици.

За вкъщи

Хемоденервационните лечения са инжекции с ботулинов токсин. Това е същото като козметичните инжекции с ботокс, но се използва за медицински състояния. Действа чрез намаляване на активността в свръхактивните мускули.

По принцип процедурата се използва за лечение на състояния като свръхактивен пикочен мехур, дистония, хемифациален спазъм, анална фисура, страбизъм, тремор и блефароспазъм. Може да се използва и за лечение на хронична мигрена и хиперхидроза.

Резултатите обикновено траят от 3 до 6 месеца, но точното време зависи от лицето и състоянието. Вашият лекар може да ви уведоми дали сте добър кандидат за процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss