Преглед на талоновикуларен артрит

Какво представлява талановикуларната става?

Талонавикуларен артрит (TA) се появява, когато омекотяването около талонавикуларната става в крака ви се износи. Тази става е близо до задната част на крака ви, до глезена.

Движи се във всички посоки, защото е шарнирно съединение. Тази става осигурява стабилност на тялото ви, докато ходите.

Илюстрация, показваща местоположението на талановикуларната става в стъпалото. Илюстрация: Джейсън Хофман.

Симптоми на ТА

Ако имате ТА, може да изпитате различни симптоми, като например:

 • болка, която се появява или се влошава, когато ходите или правите други упражнения
 • скованост или липса на движение в близост до ставата
 • болка или скованост, когато се събудите сутрин или след като сте почивали
 • подуване в близост до ставата, което може да е топло на допир или червено на цвят
 • пукащи шумове в близост до ставата

Симптомите могат да се развият с течение на времето или всички наведнъж.

Как TA влияе върху способността за ходене?

Може да забележите TA, когато вървите. Това е така, защото ставата дава стабилност на тялото ви, като се движи настрани, когато ходите. Въпреки че глезенът ви се движи нагоре и надолу, тази става и други в задната част на крака ви дават гъвкавостта да ходите по неравни повърхности.

Какво причинява TA?

Артритът възниква, когато хрущялът между ставите се износи. Хрущялът омекотява ставите, така че да не се трият в костите. Симптомите на артрит се появяват, когато хрущялът стане твърде тънък.

Можете да получите TA на всяка възраст.

Ето някои причини, поради които могат да се развият симптоми на ТА:

 • остеоартрит, свързан с:

  • нараняване от фрактура, изкълчване на глезена, инфекция или неправилно подравняване
  • стареене или прекомерно натоварване на ставата
  • качване на тегло
  • фамилна анамнеза за остеоартрит
  • проблеми с подравняването на краката
 • възпалителен артрит като:
  • ревматоиден артрит
  • анкилозиращ спондилит
  • псориатичен артрит

Може да изпитате симптоми години след нараняване на крака. Според Американската академия по ортопедични хирурзи има седем пъти по-голяма вероятност да изпитате артрит в увредена става, отколкото в такава, която не е наранена, дори ако получите подходящо лечение за травмата.

Кога да се свържете с лекар

Трябва да говорите с лекар, ако получите симптоми на ТА. Те могат да попречат на способността ви да участвате в ежедневни дейности като упражнения, поръчки или работа. Може дори да имате затруднения със съня с тежки симптоми.

Как се диагностицира ТА?

Талонавикуларната става е една от 30-те стави на крака ви, така че лекарят ще трябва да проведе преглед и да назначи някои тестове, за да потвърди TA.

Те първо ще говорят с вас, за да обсъдят симптомите ви, да вземат лична здравна история, да попитат за семейната ви здравна история и да ви попитат за всички лекарства, които приемате.

Те ще извършат физически преглед. Те вероятно ще погледнат стъпалото, глезена и дори краката ви. Те могат да докоснат областта близо до ставата и да движат крака и глезена ви в различни посоки.

Лекарят ще ви помоли да се разходите из стаята или надолу по коридора, за да провери походката ви. Те ще проверят колко прави ходите, колко дълга е крачката ви и колко здрави са стъпалата и глезените ви. Лекарят може да поиска да прегледа обувките ви, за да види как са се износили с времето.

В зависимост от вашия преглед лекарят може да назначи лабораторни или образни изследвания, като например:

 • Кръвни изследвания: Те могат да измерват възпалението, както и да определят дали може да имате вид възпалителен артрит или друго състояние като подагра.
 • Тестове за изображения: Те включват MRI сканиране, рентгенови лъчи и компютърна томография. Те могат да помогнат на лекаря да види вашите кости и тъкани. Ще трябва да стоите по време на рентгенова снимка, за да заснемете правилно състоянието си.

Лечение на ТА

Има много начини за лечение на ТА. Може да искате да започнете с корекции у дома или лекар може да препоръча медицинско лечение, ако имате умерени или тежки симптоми.

Домашни средства

Опитайте тези домашни средства, когато започнете да забелязвате симптоми, които може да са свързани с TA.

Почивка

Почивката от активността или промяната на вашата рутинна тренировка може да помогне при симптомите на ТА. Вместо да се занимавате с упражнения за носене на тежести, като бягане или спортове на твърди кортове, можете да опитате да карате колело или да плувате.

Отслабнете (ако е необходимо)

Отслабването с добре закръглена диета и подходящи упражнения може да помогне за намаляване на натиска върху краката ви. Вашият лекар може да Ви посъветва дали това би било от полза за Вас.

Намерете повече опора за краката си

Някои стратегии за поддръжка, които могат да помогнат на симптомите на TA, включват:

 • носенето на стабилизиращи стъпалото и глезена обувки
 • добавяне на ортопедични елементи към вашите обувки
 • използване на скоба за поддържане на краката или глезените
 • използвайки бастун

Неоперативни медицински лечения

Следващите стъпки за лечение на ТА, които не включват операция, включват:

Болкоуспокояващи

Можете да опитате нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС) като ибупрофен за облекчаване на симптомите. Имайте предвид, че използването им твърде дълго може да доведе до странични ефекти като стомашни язви. Лекарят може да ви посъветва дали и колко дълго да използвате НСПВС.

Противовъзпалителни средства с рецепта

Хроничните състояния като възпалителен артрит изискват лекарства, които успокояват имунната система на тялото ви. Тези лекарства включват модифициращи заболяването антиревматични лекарства и биологични продукти.

Физиотерапия

Физиотерапевт може да е в състояние да ви научи на определени упражнения и движения за укрепване на стъпалото и глезена ви. Може да се наложи да ги изпълнявате ежедневно, за да увеличите максимално ползите от тях.

Стероидни инжекции

Може да успеете да получите стероидна инжекция в кабинета на Вашия лекар. Лекарят ще инжектира стероид като кортизон в крака ви, за да облекчи подуването и болката в краткосрочен план.

Хирургични лечения

Няколко вида операции могат да облекчат симптомите, причинени от ТА. Лекарят ще препоръча процедура въз основа на вашите симптоми и резултатите от образните изследвания.

Фюжън хирургия

Фюжън хирургията е обичайно хирургично лечение на ТА. Това включва сливане на ставата ви, така че да не се движи.

Тази операция изисква анестезия и кратък болничен престой. Лекарят ще отвори крака ви и ще слепи ставата заедно с винтове, щифтове или скоби. Ще трябва да носите гипс до 12 седмици. Може да отнеме до 1 година, за да възстановите напълно крака си след процедурата.

Проучване от 2014 г. установи, че всички участници са имали подобрени симптоми от тази процедура, особено с болка. Участниците казаха, че ще се подложат на процедурата отново, ако е необходимо.

Реконструкция

Тази операция може да възстанови ставата, без да я слива с други кости на краката. Може да възстанови и премахне костите и хрущялите, увредени от нараняване.

Един казус от 2021 г. на тийнейджър установи, че 2 години след реконструкцията ставата е „ремоделирана“, което означава, че е станала здрава и функционираща отново.

За вкъщи

TA е вид артрит, който засяга краката и способността ви да ходите. Лекарят може да диагностицира ТА и да препоръча лечение. Те включват стратегии за дома като почивка и подходящи обувки, както и лекарства и операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss