Преглед на байпасната хирургия на цьолиакия

Байпасът на цьолиакия е операция за увеличаване на притока на кръв към органите, доставяни от вашата цьолиакия. Това включва използване на присадка за създаване на алтернативен проход за вашата кръв.

Вашата цьолиакия артерия или ствол на цьолиакия е кръвоносен съд, който се разклонява от главния кръвоносен съд, който отвежда кръвта от сърцето ви, наречен аорта. Той доставя кръв на основните органи като черния дроб и стомаха.

Прочетете, за да научите повече за байпаса на целиакия, включително причините, поради които може да се нуждаете от тази операция и как се извършва.

Целта на байпас на целиакия

Целта на байпасната хирургия е да позволи на кръвта да тече около запушване или аневризма във вашата целиакия. Вашата целиакия може да се запуши поради:

 • атеросклероза, натрупване на плака в продължение на много години

 • физическа травма
 • кръвен съсирек
 • тумори
 • компресия от медианния дъговиден лигамент (синдром на медианния дъговиден лигамент)

Аневризма е изпъкнал и отслабен участък от кръвоносен съд, който може да се спука. Аневризмите на цьолиакията са изключително редки, но имат смъртност от около 40%, дори при хирургично лечение.

Рискове и усложнения от байпас на цьолиакия

В 2018 проучване от Турция, изследователи съобщават за респираторна недостатъчност и инфекция като най-честите усложнения на байпас на целиакия, използван за лечение на 22 души.

Други потенциални усложнения включват:

 • сърдечен удар
 • инфекции на гръдния кош
 • кръвни съсиреци
 • удар
 • инфекции
 • загуба на кръвообращение към вашите органи
 • руптура на аневризма
 • реакция на анестезия
 • смърт

Колко ефективен е байпасът на целиакия?

В 2018 проучване от Турция, 17 от 22-мата участници в проучването са получили байпас на целиакия, докато 21 са получили байпас на горна мезентериална артерия. Това означава, че повечето хора са получили и двете.

Един от 22-мата е починал в болницата. При среден период на проследяване от 44,7 месеца (диапазон от 1 до 101 месеца), 68% от хората са имали проходимост на присадката, което означава, че са имали кръвен поток през присадката.

Какво се случва при операция за байпас на целиакия?

Ето какво да очаквате преди, по време и след байпас на целиакия.

Преди процедурата

Целиакия байпас може да се направи с отворена или ендоваскуларна процедура. Отворена процедура означава, че операцията се извършва през голям разрез. Ендоваскуларните операции се извършват чрез вкарване на тънка тръба със специални инструменти в кръвния поток.

Отворените процедури обикновено се извършват под обща анестезия, за да ви приспят. Ако получите обща анестезия, няма да можете да ядете около 6 часа преди операцията.

По време на процедурата

Ето какво да очаквате, ако вашият хирург използва отворена техника:

 1. Вашият хирург прави голям разрез през корема ви.
 2. Те имат достъп до вашата цьолиакия, като преместват органите ви настрани. След това те прикрепят присадка към двата края на блокираната или отслабена част от вашата артерия. Присадката може да бъде направена от някой от другите ви кръвоносни съдове или синтетични материаликато Dacron.
 3. Вашият хирург се уверява, че кръвта тече правилно през присадката с доплерова флоуметрия или други образни тестове, преди да затвори раните ви с шевове.

След процедурата

След процедурата ще отидете в зона за възстановяване за наблюдение. Вероятно ще се събудите прикрепени към интравенозна (IV) линия и с катетър, свързан към пикочния ви мехур. Конците обикновено се отстраняват повече от седмица след байпас процедури.

В проучването от 2018 г., споменато по-горе, изследователите установиха, че средният болничен престой е бил 10,5 дни.

Подготовка за байпас на целиакия

Ако вашата операция е планирана, вашият хирург може да ви каже да спрете приема на определени лекарства, като разредители на кръвта. Важно е да уведомите вашия здравен екип за всички добавки или билки, които приемате.

Обикновено се препоръчва да спрете да пушите предварително, за да подобрите възстановяването си. Това може да бъде трудно, така че се препоръчва да работите с Вашия лекар, за да създадете план за спиране.

Възстановяване от байпас на целиакия

Може да се чувствате уморени седмици след процедурата. Осигурете си много почивка през първите няколко седмици, за да подпомогнете възстановяването на тялото си.

Няма да можете да шофирате, докато не успеете да спрете аварийно без болка. Най-общо казано, може да сте в състояние да се върнете на работа след около 1-3 месеца след байпас, в зависимост от вида работа, която извършвате.

Колко струва байпасът на целиакия?

За да даде груба представа за цената, организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че 80% от процедурите за байпас на блокирана артериална аорта до коремна или бъбречна артерия в Ню Йорк са по-малко от 25 472 долара без застраховка. Цената на анестезията може да бъде още $11 853.

Организацията с нестопанска цел изчислява, че 80% от процедурите са по-евтини от $10 120 в Солт Лейк Сити, като анестезията потенциално струва още $7429.

Повечето застрахователни програми, включително Medicare, покриват поне по-голямата част от разходите, ако това е медицинско необходимо.

Алтернативи на байпас на целиакия

Ако имате запушване на една от артериите, доставящи вашите вътрешни органи, може също да получите лекарства за разтваряне на кръвен съсирек или други операции, като например:

 • ангиопластика със стентиране, при която хирургът вкарва балон във вашия кръвоносен съд, за да го отвори и го държи отворен чрез вкарване на мрежа
 • резекция за отстраняване на част от червата ви, ако не може да бъде спасена
 • хирургична декомпресия на медианния дъговиден лигамент за лечение на синдром на медианния дъговиден лигамент

Често задавани въпроси относно хирургията на целиакия

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно операцията на целиакия.

Какъв орган захранва целиакията?

Целиакията и нейните клонове доставят много от вашите вътрешни органи, като вашите:

 • стомаха
 • долната част на хранопровода
 • черен дроб
 • панкреас
 • жлъчен мехур
 • далак
 • част от тънките черва

Какво се случва, когато целиакията е блокирана?

Ако цьолиакията ви е притисната, може да имате особено коремна болка след хранене. Може също да имате гадене и повръщане.

Може ли цьолиакията да бъде стентирана?

В малък Проучване от 2020 г от Китай, изследователи установиха, че стентирането на целиакия може да бъде безопасно за хора с аневризми на целиакия.

Какво е времето за възстановяване при операция на целиакия?

В 2018 проучване от Турция, 22 души, които са получили байпас на целиакия или горна мезентериална артерия, остават в болницата за 5-20 дни. Операциите за байпас на артериите като цяло могат да отнемат седмици до месеци възстановяване.

За вкъщи

Целиакият байпас е процедура за създаване на нов път за кръвта да тече около запушване или слабост във вашата целиакия артерия. Тази артерия доставя много от вашите вътрешни органи, като черния дроб, панкреаса и стомаха.

Байпасът на целиакия е сериозна операция. Въпреки че операцията може да причини сериозни усложнения, тя може да бъде животоспасяваща за хората, които се нуждаят от нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss