Преглед на байпасната хирургия на мезентериалната артерия

Байпасът на мезентериалната артерия е процедура, използвана за лечение на запушване на горната ви мезентериална артерия. Това включва използване на присадка, получена от друг кръвоносен съд или синтетичен материал, за да се създаде нов път за протичане на кръвта.

Вашата горна мезентериална артерия осигурява кръв към части от червата и панкреаса. Той се разклонява от аортата, най-голямата артерия в тялото ви. Запушването на горната мезентериална артерия може да бъде фатално, ако не се лекува.

Байпасът на мезентериалната артерия може да бъде животоспасяваща процедура, но това е сериозна операция, която носи известни рискове. Прочетете, за да научите повече за тази процедура.

Целта на байпаса на мезентериалната артерия

Байпасът на мезентериалната артерия има за цел да лекува мезентериална исхемия, липса на кръвоснабдяване на червата.

Мезентериалната исхемия може да възникне внезапно, често поради кръвен съсирек, или хронично в продължение на много години. Атеросклерозата, натрупването на плака във вашите кръвоносни съдове, е основната причина за повече от 95% на хронични случаи.

Изследванията показват, че хората, живеещи с хронична мезентериална исхемия, имат 5-годишен шанс да умрат наближава 100% ако не се лекува.

Други причини за мезентериална исхемия включват:

 • травматично увреждане
 • руптура на мезентериална аневризма
 • артериит (възпаление на вашата артерия)

 • рядко заболяване на кръвоносните съдове, наречено фибромускулна дисплазия

За лечение може да се използва байпас на мезентериалната артерия синдром на мезентериалната артериякъдето аортата и горната мезентериална артерия притискат тънките ви черва.

Може също да бъде използвани за лечение аневризма на горна мезентериална артерия, когато ендоваскуларната хирургия може да бъде трудна. Аневризма е изпъкнал и отслабен участък от кръвоносен съд.

Усложнения и рискове при байпас на мезентериалната артерия

Потенциалните усложнения включват:

 • реакция на обща анестезия
 • пневмония
 • кървене
 • бъбречна недостатъчност
 • кръвни съсиреци
 • остра дихателна недостатъчност
 • сърдечен удар
 • инфекция

В малък Турско проучване от 2018 г, дихателната недостатъчност и инфекцията са най-честите усложнения сред 22 души с хронична мезентериална исхемия, които са получили байпас на целиакия или мезентериална артерия. Един от 22-мата участници в изследването е починал в болницата.

Неуспех на мезентериален байпас

Един потенциален риск от байпас е, че присадката ще се провали, което означава, че кръвта няма да тече правилно през вашата артерия. Ако това се случи, вероятно ще се нуждаете от друга операция.

Степента на отказ на присадката варира в зависимост от артерията, която се използва за лечение. Например, изследванията показват, че процентът на неуспех за байпаси на долните крайници е около 20% в рамките на една година и 50% в рамките на 5 години.

Колко ефективен е байпасът на мезентериалната артерия?

Мезентериалният байпас е свързан с отличен в дългосрочен план оцеляване въз основа на наличните изследвания. В един проучване, всичките 10 души, които са получили байпас за лечение на разкъсване на горната мезентериална артерия, оцеляха. Никой от тях не е развил смърт на чревната тъкан. Трябва да се отбележи, че това е много малък размер на извадката и може да не е представителен за общата ефективност.

Какво се случва при операция за байпас на мезентериалната артерия?

Ето обща представа какво можете да очаквате.

Преди процедурата

Байпасът на мезентериалната артерия обикновено се извършва под обща анестезия, което означава, че ще спите по време на процедурата.

Ако операцията ви е планирана, ще получите тестове като изображения и оценка на годността, за да видите дали сте достатъчно здрави, за да получите обща анестезия.

Общата анестезия обикновено се прилага чрез IV, поставен във вена на китката или ръката ви.

По време на процедурата

Ето обща идея какво да очаквате по време на процедурата.

 1. Вашият хирург ще направи разрез в корема ви за достъп до горната ви мезентериална артерия. Ако използват друг кръвоносен съд като присадка, ще направят друг разрез, за ​​да го съберат. Този разрез често се прави в слабините ви за достъп до по-голямата част от тялото вена сафена.
 2. Вашият хирург ще зашие присадката върху вашата аорта и мезентериална артерия след запушването.
 3. Може да се наложи да се отстрани част от червата ви, ако тъканта е умряла.
 4. Вашите рани ще бъдат затворени с шевове или скоби и покрити с превръзка.

След процедурата

Ще се събудите от процедурата в зоната за възстановяване в болницата. Вероятно ще бъдете свързани с IV и ще имате катетър в пикочния мехур. Вероятно ще бъдете свързани и с други машини, за да измерите жизнените си показатели.

Подготовка за байпас на мезентериалната артерия

Важно е да уведомите Вашия лекар за всички лекарства или добавки, които приемате. Може да се наложи да изчистите червата си вечерта преди процедурата, като изпиете специална течност.

Няма да можете да ядете поне 6 часа и да пиете поне 2 часа преди процедурата.

Възстановяване от байпас на мезентериалната артерия

В Турско проучване от 2018 гизследователите установиха, че средният болничен престой е 10,5 дни.

Пълното възстановяване от големи съдови операции може да отнеме 2-3 месеца, според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). Може да успеете да се върнете на работата си след около 6–12 седмици.

Колко струва байпасът на мезентериалната артерия?

Цената на вашата операция може да зависи от фактори като къде се извършва процедурата и степента на вашата процедура.

Организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че 80% от процедурите за възстановяване на аневризма на черния дроб, бъбрека, стомаха или червата с присадка струват по-малко от 6836 долара в Бостън, като анестезията потенциално струва още 6009 долара.

Вашата застраховка може да плати по-голямата част от вашата процедура. Например Medicare Part A покрива разходите за болнична помощ, след като платите приспадане.

Алтернативи на байпаса на мезентериалната артерия

Алтернативните лечения за мезентериална исхемия включват:

 • лекарства, като например:
  • папаверин (Pavabid Plateau, Papacon, други)
  • хепарин, варфарин (Coumadin и Jantoven)
  • тромболитични лекарства
 • балонна ангиопластика за разширяване на кръвоносния ви съд и облекчаване на запушването

 • операция за поставяне на стент, извършена чрез ендоваскуларна хирургия или отворена хирургия

Ендоваскуларните операции се извършват с помощта на дълга тръба, поставена в кръвния поток. Те са станали по-често срещан за лечение на исхемия на мезентериума, отколкото байпас.

Често задавани въпроси относно байпаса на мезентериалната артерия

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно байпаса на мезентериалната артерия.

Какво се случва, когато мезентериалната артерия е блокирана?

Запушването на горната мезентериална артерия може да доведе до лош кръвен поток към червата. Ако не се лекува, чревната ви тъкан може да умре, което може да причини стомашно-чревни симптоми или животозастрашаващи усложнения.

Каква е степента на преживяемост при байпас на мезентериалната артерия?

В Турско проучване от 2018 г, 1 от 22 души, лекувани с байпас на целиакия или мезентериална артерия, почина в болницата. Дългосрочното оцеляване на байпаса на мезентериалната артерия е отлично.

За вкъщи

Мезентериалният байпас се използва за лечение на запушвания на горната мезентериална артерия. Тази артерия снабдява панкреаса и червата с кръв. Ако не се лекува, запушването на тази артерия може да бъде животозастрашаващо.

Ендоваскуларната хирургия сега е по-разпространена от байпас за лечение на запушвания в горната ви мезентериална артерия, но байпас може да бъде извършен, ако запушването възникне в зона, трудна за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss