По-точни ли са нивата на триглицеридите на гладно от нивата на триглицеридите на гладно?

Триглицериди на гладно срещу триглицериди на гладно

Триглицеридите са липиди. Те са основен компонент на мазнините и се използват за съхранение на енергия. Те циркулират в кръвта, така че тялото ви да има лесен достъп до тях.

Нивата на триглицеридите в кръвта се повишават, след като ядете храна. Те намаляват, когато сте прекарали известно време без храна.

За да провери за необичайни нива на триглицеридите в кръвта, Вашият лекар често ще използва тест за холестерол. Този тест се нарича още липиден панел или липиден профил. Триглицеридите могат да бъдат измерени след гладуване или когато не гладувате. Обикновено за тест за триглицериди на гладно ще бъдете помолени да останете без храна за 8 до 10 часа. Можете да пиете вода, докато сте на гладно.

Вашите нива на триглицериди на гладно обикновено са по-високи от нивата ви на гладно. Те могат да варират значително в зависимост от това колко наскоро сте консумирали диетични мазнини.

Какво да очаквате по време на тест за триглицериди

Вашият лекар може да измери нивата на триглицеридите Ви с помощта на обикновено кръвоснабдяване. Процесът е същият, ако тестът измерва вашите нива на триглицериди на гладно или не. Ако Вашият лекар иска да измери нивата на триглицеридите Ви на гладно, той вероятно ще Ви инструктира да гладувате за определен период от време. Те могат също да ви помолят да избягвате някои лекарства.

Ако тестът измерва триглицериди, които не са на гладно, обикновено няма диетични ограничения. Въпреки това, Вашият лекар може да поиска да избягвате да ядете храна с необичайно високо съдържание на мазнини преди теста.

Ако имате анамнеза за припадък по време на вземане на кръв, уведомете лаборанта, който ще вземе вашата проба.

Трябва ли да постя?

Лекарите традиционно са тествали нивата на триглицеридите при условия на гладно. Това е така, защото нивата на триглицеридите се повишават за няколко часа след хранене. Може да бъде по-лесно да получите изходно ниво за вашите триглицериди, когато са тествани на гладно, защото последното ви хранене няма да повлияе на резултатите.

През последното десетилетие, изследвания показа, че нивата на триглицериди на гладно могат да бъдат добри предиктори за определени състояния. Това е особено вярно за тези, свързани със сърдечни заболявания.

Вашият лекар може да вземе предвид няколко фактора, когато решава дали да измерва нивата на триглицеридите на гладно или не на гладно. Те могат да включват:

 • Вашето текущо медицинско състояние
 • всички лекарства, които приемате в момента
 • за какви условия се тествате

Трябва да говорите с Вашия лекар дали да гладувате преди тест за ниво на триглицеридите.

Изследването на нивата на триглицеридите се препоръчва за възрастни от 45-годишна възраст за жени и 35 за мъже. Тестването може да започне най-рано на 20 години или по-млади за хора с:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • затлъстяване
 • пушачи
 • фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване

Честотата на тестовете зависи от резултатите от минали тестове, лекарства и общото здравословно състояние.

Този тест обикновено се включва като част от тест за холестерол. Резултатите от тези тестове, заедно с други фактори като тютюнопушене, кръвно налягане и кръвна захар, могат да помогнат на Вашия лекар да определи вашия 10-годишен риск от сърдечно заболяване или инсулт.

Големите европейски медицински асоциации сега Препоръчвам използване на триглицериди, които не са на гладно като инструмент за определяне на риска от сърдечни заболявания. Тестът без гладуване често е по-удобен и по-лесен, защото не е нужно да избягвате да ядете. Може също така да намали риска от изключително ниска кръвна захар при хора с диабет.

В Съединените щати често все още се извършват тестове за ниво на триглицеридите на гладно. Все повече американски лекари обаче започват да следват европейските насоки. Все още има роля за тестването за холестерол на гладно, когато резултатите без гладно са ненормални.

Какво означават моите нива?

Резултатите от теста могат да помогнат на Вашия лекар да идентифицира потенциалния Ви риск от сърдечно заболяване или други състояния. Вашият лекар ще използва тези резултати, за да ви помогне да създадете план за превенция за намаляване на риска. Следват някои дефиниции на анормални нива на триглицериди от Американски колеж по кардиология:

Тип Резултати Препоръка
нива без гладуване 400 mg/dL или повече необичаен резултат; трябва да бъдат последвани с тест за ниво на триглицеридите на гладно
нива на гладно 500 mg/dL или повече значителна и тежка хипертриглицеридемия, която често изисква лечение

Рискови фактори и усложнения

Високите триглицериди в кръвта могат да бъдат рисков фактор за сърдечни заболявания. Не е ясно дали триглицеридите могат да причинят натрупване на плака във вашите артерии, което е свързано с много видове сърдечни заболявания. При екстремни нива от 1000 mg/dL или повече, триглицеридите в кръвта могат да причинят остър панкреатит.

Повишените нива на триглицеридите могат да бъдат признак на метаболитен синдром. Метаболитният синдром е съвкупност от състояния, които включват:

 • прекалено голяма талия, която се определя като по-голяма от 35 инча при жените или 40 инча при мъжете
 • повишено кръвно налягане
 • повишена кръвна захар
 • нисък HDL или “добър” холестерол
 • повишени триглицериди

Всяко едно от тези състояния носи собствени рискове и усложнения и всички могат да бъдат свързани с развитието на сърдечно заболяване. Диабет тип 2, който се характеризира с висока кръвна захар и резистентност към хормона инсулин, също често се свързва с повишени триглицериди. Други причини за повишени нива на триглицеридите са:

 • хипотиреоидизъм, който се причинява от дефицит на щитовидната жлеза

 • чернодробно или бъбречно заболяване
 • редовна употреба на алкохол
 • различни генетични нарушения на холестерола
 • някои автоимунни заболявания
 • определени лекарства
 • бременност

Лечение и следващи стъпки

След като потвърди, че имате повишени триглицериди в кръвта, Вашият лекар може да Ви предложи различни опции в зависимост от нивото на триглицеридите в кръвта Ви и други рискови фактори, които може да имате. Вашият лекар вероятно ще тества за други състояния, които могат да бъдат вторични причини за високи нива на триглицериди. В много случаи промените в начина на живот и диетата могат да бъдат достатъчни за управление на състоянието.

Ако нивата на триглицеридите Ви са много високи или Вашият лекар е загрижен за риска от сърдечни заболявания или други усложнения, той може да Ви предпише лекарства като статини. Статините могат да помогнат за понижаване на нивата на липидите в кръвта. Други лекарства, наречени фибрати, като гемфиброзил (Lopid) и фенофибрат (Fenoglide, Tricor, Triglide), също имат важна роля при лечението на високи триглицериди.

Outlook

Нивата на триглицериди, които не са на гладно, постепенно се приемат като ефективен и по-опростен вариант за скрининг на нивата на триглицеридите. Нивата на триглицериди на гладно и без него могат да се използват за определяне на риска от сърдечни заболявания и различни други състояния.

Преди да направите тест за триглицериди, говорете с Вашия лекар дали искат да гладувате. Важно е да ги уведомите дали сте гладували или не, тъй като това може да повлияе на начина, по който използват вашите резултати.

Съвети за намаляване на нивата ви

В много случаи е възможно да контролирате и дори да намалите нивата на триглицеридите си чрез промени в начина на живот:

 • упражнявай се редовно
 • отслабнете, ако сте с наднормено тегло
 • спрете да използвате тютюневи изделия
 • намалете приема на алкохол, ако пиете
 • яжте балансирана диета и намалете консумацията на прекалено преработени или сладки храни

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss