Постигане на по-добър сън за деца и възрастни с аутизъм

Ако сте аутист и имате проблеми със съня, не сте сами. Намирането на правилната рутина за сън е жизненоважно за цялостното ви здраве.

Дете с аутизъм е сънливо увито в одеяло.
Катрин Фолс Реклама/Гети изображения

Добрият сън е един от най-важните аспекти на доброто здраве, но не е необичайно хората да изпитват проблеми със съня от време на време.

Независимо дали поради промени у дома, стрес и безпокойство или основни нарушения на съня, проблемите със съня могат да засегнат всеки.

Въпреки това, за хората с аутизъм проблемите със съня са често срещани – и могат да имат значително въздействие върху функционирането и качеството на живот.

По-нататък изследваме връзката между проблемите със съня и аутизма и разглеждаме някои съвети за сън за деца и възрастни.

Аутизмът причинява ли проблеми със съня?

Проучване относно потенциалната връзка между аутизма и проблемите със съня е сравнително нова. Проучванията обаче са установили, че проблемите със съня всъщност са доста често срещани при деца с аутизъм и възрастни.

Една статия от 2021 г. споделя, че приблизително 50–80% от децата и юношите с аутизъм изпитват затруднения със съня. Според статията някои от най-често съобщаваните проблеми, свързани със съня при деца с аутизъм, включват:

 • безпокойство, свързано със съня
 • затруднено установяване преди лягане
 • проблеми със заспиването
 • събуждане през нощта
 • лошо качество на съня
 • нарушено дишане по време на сън

За много деца и юноши с аутизъм тези проблеми със съня могат да останат и в зряла възраст и да окажат значително влияние върху качеството на живот.

Докато експертите все още не са напълно сигурни за всички фактори, които свързват аутизма и проблемите със съня, някои теории предполагат, че това вероятно се дължи на промени в мозъка.

А 2023 преглед изследвания изследват ефектите на различни генетични и невронни фактори върху качеството на съня при деца с аутизъм.

Според изследователите различни генни мутации са свързани с промени в съня, като продължително събуждане и нарушен REM сън при деца с аутизъм.

А преглед от 2022г изследва връзката между сензорната обработка и съня при хора с аутизъм. Изследователите откриха, че разликите в сензорната обработка често се свързват с проблеми със съня при хора с аутизъм.

От колко сън се нуждаят възрастните с аутизъм?

Повечето възрастни, независимо дали са невродивергентни или не, обикновено се нуждаят от еднакво количество сън всяка нощ.

Според Национални институти по здравеопазванепрепоръчителното количество сън за възрастни е между 7 и 9 часа всяка нощ.

Всеки обаче има различни нужди, когато става въпрос за сън. И между възрастта, генетиката и други фактори, много неща могат да повлияят на това колко сън се нуждае някой.

Беше ли Ви полезно?

Как да спите по-добре с аутизъм

Проблемите със съня при деца с аутизъм могат да имат ефект както върху децата, така и върху техните родители и лица, които се грижат за тях.

Ако сте родител на дете с аутизъм, което има проблеми със съня, ето няколко съвета, които можете да опитате:

 • Следвайте вечерна рутина: Рутините са важен аспект от здравословното развитие на децата. За децата аутисти те могат да предложат познаване и комфорт. Създаването на приятна и релаксираща рутина за лягане с вашето дете може да помогне да подготвите сцената за по-добър сън през нощта.
 • Отпуснете се преди лягане: Успокояващите дейности преди лягане, като къпане или четене на книга, могат да помогнат за успокояването на ума на детето ви и да го подготвят за сън. Освен това прекарването на тихо време заедно преди лягане също е чудесен шанс да се свържете с вашето малко дете.
 • Създайте комфортна среда: Много деца с аутизъм изпитват проблеми със сензорната интеграция, което понякога може да затрудни съня. Ако детето ви се бори със сензорното въвеждане, неща като по-малко шум, по-слаби светлини и удобни тъкани могат да помогнат. Ако не харесват тишината и тъмнината, звукова машина с меко осветление може да е утешителна.

Всички съвети, споменати по-горе, могат да бъдат полезни и за възрастни с аутизъм, на които им е трудно да спят добре. Ето обаче още няколко полезни съвета за възрастни:

 • Упражнение през деня: Упражнението е полезно за нашето здраве по много начини, включително подобряване на качеството на съня ни. Упражнението не трябва да е напрегнато. Дейности като ходене, градинарство или разтягане могат да помогнат.
 • Намалете приема на кофеин: Кофеинът е един от най-често срещаните фактори, които влияят върху качеството на съня, особено твърде много кофеин. Ако обичате да поддържате кофеин, помислете за намаляване или спиране на приема по-рано през деня. Можете също така да преминете към безкофеиново кафе следобед.
 • Практикувайте добра хигиена на съня: „Хигиена на съня“ се отнася до всички навици за сън, които правим всяка вечер, за да имаме добър сън. Добрата хигиена на съня изисква практика и последователност, така че не се обезсърчавайте, ако не видите подобрения веднага.

Разбира се, ако има други основни здравословни фактори, които влияят на съня ви, важно е да дадете приоритет на тези с лекар. Научете повече инструменти и трикове за по-добър сън в тази статия.

Съвети, които да помогнат на децата с аутизъм да се насладят на преспиване

Преспиването е чудесен начин за децата да развият своята независимост и да усъвършенстват уменията си за социализиране далеч от дома. Въпреки това, за децата аутисти идеята да бъдат в непозната ситуация като преспиване може да изглежда плашеща.

Ако детето ви има интерес да посети нощувка, но е нервно от това, ето няколко съвета, които може да му помогнат да се забавлява:

 • Говорете си: Отворете думата за дискусия и позволете на детето си да изрази чувствата си. Може би споделете истории за преспиване от вашето детство. Заедно можете да преодолеете техните опасения, като същевременно предлагате увереност и подкрепа.
 • Задайте очаквания: Ако можете, говорете с родителите домакини за всички планирани дейности и как изглежда времето за лягане в това домакинство. Уведомяването на детето ви какво да очаква може да му помогне да се почувства по-подготвено за промяната в рутината.
 • Опаковайте всички основни неща: Намерете няколко удобни предмета, които вашето дете може да вземе със себе си. Независимо дали става въпрос за плюшено животно или ваша снимка, наличието на малък знак за познаване може да помогне. Ако използват фиджет играчки или други регулаторни инструменти, уверете се, че те също са опаковани.
 • Създайте план за възстановяване: Уведомете ги, че ще ги вземете по всяко време, ако искат да се приберат у дома, и че няма да ви разстрои, ако е късно през нощта. Знаейки, че могат да изберат да останат или да си отидат, може да им помогне да се почувстват овластени да се насладят на преспиването.

Наслаждавайки се на преспиване като възрастен с аутизъм

Не е необичайно възрастните да спят от време на време при приятел или романтичен партньор. Но като възрастен с аутизъм промяната на рутините, непознатостта или други преживявания, като пиене на алкохол или правене на секс, могат да се почувстват непосилни.

Когато сте в подобни ситуации, винаги е добра идея да се консултирате със себе си и хората около вас. Говорете с тях защо се чувствате неудобно и какво може да ви помогне да спите по-добре.

Ако става въпрос за секс или интимност, ясната комуникация също винаги е важна.

Беше ли Ви полезно?

Проблемите със съня засягат по-често децата и възрастните с аутизъм, отколкото хората без аутизъм. За хората с аутизъм нарушенията на съня, тревожността на съня и проблемите с режима на лягане могат да окажат значително влияние върху качеството на съня и цялостното качество на живот.

Ако сте родител на дете с аутизъм с проблеми със съня или възрастен с аутизъм, който е имал проблеми със съня, помислете дали да не се обърнете към лекар с вашите притеснения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss