Популярността на акушерките нараства. Ето какво трябва да знаете.

Акушерките стават все по-популярни, но все още са до голяма степен неразбрани. Тази поредица от три части има за цел да ви помогне да отговорите на въпроса: Какво е акушерка и подходяща ли е за мен?

Американците са по-запознати с жизненоважната работа на медицинските сестри-акушерки от всякога, отчасти благодарение на предаването на PBS „Обадете се на акушерката“. И все пак в Съединените щати акушерството често се разглежда като неподходящ избор – нещо странно или дори се възприема като „по-малко от“ в сравнение с грижите на акушер-гинеколог.

Но в страна, която се справя с криза на майчиното здравеопазване, всичко това може да се промени.

Все по-голям брой семейства в САЩ се обръщат към акушерки за грижи за майчинството си въпреки системните, социални и културни бариери.

„Акушерският модел на грижи набляга на нормалността и уелнес. Тя дава възможност на жените и им дава по-голяма отговорност за тяхното здраве, бременността и резултатите от тази бременност въз основа на избора, който те могат да направят,” обяснява д-р Тимъти Дж. Фишър, директор на програмата за акушерство по гинекология в Dartmouth Hitchcock Медицински център и асистент по акушерство в Медицинския факултет на Гейзел в университета Дартмут.

„За съжаление, медицинският модел на пренатални грижи може да отнеме част от тази собственост, по начин, който в крайна сметка може да бъде пагубен за някои хора“, казва той.

Какъв е моделът на акушерството? Акушерските грижи включват доверителна връзка между доставчика и бременната, които споделят вземането на решения. Акушерките също виждат бременността и раждането като нормални жизнени процеси, а не като състояние, което трябва да се управлява.

По-специално милениалите може да искат нещо различно от медицинския модел, когато решат да имат бебе.

Сарасвати Ведам, FACNM, акушерка от 35 години, изследовател в областта на акушерството и професор в Университета на Британска Колумбия, казва на Healthline: „Сега имаме поколение потребители, които са социализирани, че трябва да имат глас при вземането на решения относно собственото си здравеопазване . В предишните поколения беше по-нормативно да [give] контрол върху решенията за здравни грижи на доставчика.”

„Още едно увеличение [in midwifery services] е при хора, които са имали негативни преживявания при раждането – или са били със семейство или приятел и са били свидетели на нещо, което ги е плашило – и те не искат загубата на телесна автономия“, казва Колийн Донован-Батсън, CNM, режисьорът от Отдела за здравна политика и застъпничество на Алианса на акушерките на Северна Америка.

Кендра Смит, редактор в Сан Франциско, беше решена да има медицинска сестра акушерка като неин доставчик на грижи за първата си бременност. Смит караше час и половина за всяка пренатална среща, за да има достъп до акушерската си практика.

„Разбрах, че акушерките изглежда се съсредоточават повече върху грижата за цялата жена по време на бременността и смятах, че има по-малка вероятност от усложнения, ако имам акушерка“, казва тя пред Healthline. „Мислех, че е по-вероятно да ми се даде време да работя по естествен път, дори в болницата, ако акушерките и медицинските сестри ме подкрепяха.

Това е нивото на помощ, към което се стреми акушерският модел на грижи. Акушерките виждат бременността и раждането като нормални жизнени процеси, а не като състояния, определени единствено от медицински специалисти.

Това не означава, че всеки, който използва акушерка, трябва да има раждане с ниска интервенция или да не приема лекарства за болка. По-голямата част от акушерките в Съединените щати практикуват в болнични условия, достъпни за пълен набор от лекарства и други възможности.

4-те вида акушерки с един поглед

Сертифицирани медицински сестри акушерки (CNM)

Сертифицирани медицински сестри акушерки или медицински сестри акушерки са завършили както училище за медицински сестри, така и допълнителна диплома по акушерство. Те са квалифицирани да работят във всички условия за раждане, включително болници, домове и центрове за раждане. Те също могат да пишат рецепти във всичките 50 щата. CNM могат да предоставят и други първични и репродуктивни здравни грижи.

Сертифицирани акушерки (CM)

Сертифицираните акушерки имат същото ниво на обучение и образование като сертифицираните медицински сестри акушерки, освен че имат опит в здравна област, различна от медицински сестри. Те полагат същия изпит като медицински сестри акушерки чрез Американския колеж за медицински сестри акушерки. Понастоящем CM са лицензирани да практикуват само в Делауеър, Мисури, Ню Джърси, Ню Йорк, Мейн и Роуд Айлънд.

Сертифицирани професионални акушерки (CPM)

Сертифицираните професионални акушерки работят изключително в условия извън болници, като домове и центрове за раждане. Тези акушерки са завършили курсова работа, чиракуване и национален сертифициращ изпит. CPM са лицензирани да практикуват в 33 щата, въпреки че много от тях работят в държави, където не са признати.

Традиционни/нелицензирани акушерки

Тези акушерки са избрали да не търсят лиценз като акушерка в Съединените щати, но все още обслужват раждащите семейства в домашни условия. Тяхното обучение и опит варират. Често традиционните/нелицензирани акушерки обслужват специфични общности, като местни общности или религиозно население като амишите.

Предимства на акушерките

В области като Обединеното кралство и Холандия, акушерките са стандартните доставчици на грижи за бременност и раждане, над две трети на ражданията. Докато предавания като „Обадете се на акушерката“ и документални филми като „Бизнесът на раждането“ накараха някои американци да изберат акушерки за свои доставчици на грижи, те все още са значително недостатъчно използвани.

В момента CNM посещават само около 8 процента от ражданията в Съединените щати. Повечето от тях са в болнични условия. Отчитат се извънболничните раждания около 1,5 процента от всички раждания. относно 92 процента от тях присъстват CPM.

Акушерските грижи са безопасни – някои казват, че са по-безопасни от грижите на лекар – за жени и семейства с по-нисък риск. Хората, които използват акушерки, съобщават за високи нива на удовлетвореност от грижите си.

А 2018 г изследователски анализ установи, че в болнични условия хората, които имат акушерки, е по-малко вероятно да имат раждане с цезарово сечение, обикновено известни като цезарово сечение или епизиотомия. Друго изследвания установи, че хората, които раждат с медицински сестри акушерки, са по-склонни да кърмят и по-малко вероятно да получат перинеална разкъсване по време на раждането.

Ведам и Фишър бяха автори на скорошна проучване която изследва всички 50 щата по отношение на интеграцията на акушерките – включително CNM, CPM и CM – в системата на здравеопазването.

Проучването установи, че държави с по-висока интеграция, като Вашингтон, имат по-добри резултати както за майките, така и за бебетата. Това се равнява на повече „естествени“ раждания (което означава раждания без помощта на лекарства), по-малко акушерски интервенции и по-малко неблагоприятни неонатални резултати в сравнение с държави с по-ниска интеграция, като Алабама и Мисисипи.

Бариери пред акушерските грижи

Акушерските грижи често са трудно достъпни, дори за тези, които го искат.

Акушерките не са толкова лесно достъпни или приети като част от акушерската култура в някои области и региони. Например, в момента има само около 16 CNM и 12 CPM, лицензирани да практикуват в целия щат Алабама.

Регулирането на всяка държава също ограничава акушерската практика както за CNM, така и за CPM. Това може да затрудни акушерките да вършат работата си и потребителите да разберат ролите на акушерките и да ги изберат за доставчици.

За хората, които искат да използват акушерки извън болницата, бариерите могат да бъдат още по-големи. Някои застраховки, включително Medicaid, няма да покриват опции за раждане извън болницата, включително центрове за раждане. Тези разходи от джоба не са осъществими за много семейства.

Цветни акушерки и жени

Културната компетентност също е проблем. Дълбоката липса на цветни акушерки прави още по-малко вероятно цветните жени да имат достъп до акушерски грижи.

В момента черните жени в Съединените щати са три до четири пъти по-вероятно е да умрат в перинаталния период, отколкото белите жени и, според March of Dimes, са с 49 процента по-склонни да родят преждевременно.

Това несъответствие може да се дължи на факта, че доставчиците могат да подценяват болката на чернокожите пациенти или да отхвърлят симптомите им. Серина Уилямс е един пример. Тя трябваше да поиска лекарите й да проверят за кръвни съсиреци след цезарово сечение на дъщеря й през 2017 г.

Акушерските грижи биха могли да променят преживяванията при раждане на чернокожи жени. И все пак може да е почти невъзможно за черните жени да намерят доставчици на акушерки, които изглеждат като тях.

Рача Тахани Лоулър, чернокож CPM, която практикува от 16 години, изчислява, че има по-малко от 100 черни CPM в цялата страна. Към 2009 г. 95,2% от CNM са идентифицирани като кавказки.

Много от клиентите на Лоулър не са наясно с акушерството или възможностите за домашно раждане, казва тя, докато не имат лош опит. „Катализаторът за повечето чернокожи хора е „Не харесвам начина, по който се държат с мен“ или „Чувствам се, сякаш съм наранена при назначенията си“, казва тя.

Вероника Гипсън, майка от Лос Анджелис, избра домашно раждане с Лоулър след три преживявания при раждане в болници, които смяташе за разочароващи, неуважителни и расови. Въпреки че тя дойде в Lawler само с около месец оставащ от четвъртата си бременност, Lawler работи с нея, за да установи грижи и план за плащане.

Гипсън казва, че си е струвало повече от това, въпреки че първоначално е била уплашена от цената на акушерството при домашно раждане: „Толкова е полезно да имаш някой, който прилича на теб и те разбира. Това е безценно чувство, връзка и връзка. Аз не съм просто стая 31 в болницата – аз съм Вероника, когато съм с Рача. Оттогава Гипсън кара Лоулър да присъства на раждането на петото й дете.

Бъдещето на акушерството в Съединените щати

Експертите по майчино здравеопазване казват, че акушерството може да бъде жизнеспособна опция за решаване на редица заболявания в американската система за здравеопазване на майките, включително:

  • намаляване на майчината смъртност
  • прави грижите по-достъпни
  • помага за решаването на кризата с намаляващия брой доставчици на грижи по майчинство

Все пак има дълъг път, преди акушерките да бъдат напълно и успешно интегрирани в здравната система на САЩ.

Ведам вярва, че ще е необходимо сътрудничество на системно ниво, преди акушерството да бъде прието и интегрирано: „Администратори на здравни грижи, създатели на здравни политики, изследователи, доставчици, обществеността – всички ще трябва да работят заедно.

Но потребителите с ресурси или достъп до здравно обслужване все още могат да гласуват, като потърсят акушерски грижи и дават да се разбере, че искат акушерки в своите общности, добавя Ведам.

Донован-Батсън от Алианса на акушерките в Северна Америка смята, че когато хората разберат по-добре истинските ползи от акушерските грижи, те ще поискат това.

„Изследванията ни показват, че грижата за акушерката е най-сигурната грижа за жена с нисък риск. Ние сме експертите по нормална бременност и раждане. Така че, ако искате да имате това нормално преживяване, потърсете акушерка, която ще работи с вас, за да ви осигури грижите, които желаете.

И ако този ден на пълно приемане някога настъпи, има голям шанс американските майки и бебета да бъдат под по-добри грижи.

Искате ли да прочетете за това как акушерките се отнасят към жени без бебета? Или нашият профил на лоша акушерка, която прави вагиналните седалищни раждания отново нещо? Гледайте и двете истории по-късно тази седмица.


Кари Мърфи е писател на свободна практика за здравеопазване и уелнес и сертифицирана родена дула в Албакърки, Ню Мексико. Нейната работа се появява в или в Elle, Women’s Health, Glamour, Parents и други.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss