Попитайте експерта: Ще надрасне ли бебето ми алергиите си?

Ръцете държат клипборд с хартия с въпросителен знак в центъра

Как лекарите диагностицират алергиите при кърмачета?

Когато бебетата имат симптоми на алергия, важно е да ги обсъдите с педиатър, защото историята и времето на симптомите могат да помогнат за определяне на причината.

Не забравяйте да следите скорошните експозиции на вашето дете (храни, неща от околната среда), които може да са предизвикали техните симптоми.

Ако вашият педиатър подозира алергии, той ще извърши физически преглед и може да нареди кръвни и кожни тестове.

Кожните тестове включват поставяне на предполагаемия алерген върху или под кожата и търсене на кожна реакция. Кръвните тестове не са толкова точни, колкото кожните, но могат да помогнат при диагностицирането.

Вашият педиатър може също да ви насочи към педиатричен алерголог, който може да препоръча диета за елиминиране на храни. Този тип диета може да помогне да се определи дали определени храни предизвикват симптоми на алергия на вашето дете. Важно е да елиминирате храни от диетата на вашето дете само под наблюдението на медицински специалист, за да сте сигурни, че бебето ви получава балансирано хранене.

Съвет за партньор

EleCare Duo

Диетите за елиминиране на храни могат да оставят пропуски в храненето на детето. Ключовите хранителни вещества са изложени на риск, когато основните алергени се премахнат от диетата на пациент с хранителна алергия. Допълването с хипоалергенна формула е един от начините за поддържане на тези хранителни пропуски.*

*спонсориран

Кои са някои от най-честите алергии при кърмачета? Защо те са толкова често срещани?

Детските алергии могат да бъдат резултат от излагане на определени храни или неща във външната или вътрешната среда на вашето дете.

Най-честите хранителни алергени са:

 • краве мляко
 • яйца
 • соя
 • фъстъци
 • ядки като бадеми, пекан и кашу
 • пшеница
 • миди

Бебетата също могат да имат реакции към кърмата, но този тип алергия е рядкост. В повечето случаи реакцията към млякото се случва поради нещо в диетата на кърмещия родител.

Възможните алергени от околната среда включват полени, прах и домашни любимци.

Могат ли бебетата да надраснат алергиите?

Някои деца могат да надраснат алергиите си.

По-специално, повечето деца превъзхождат алергията към протеина на кравето мляко до 3-годишна възраст. Децата могат да превъзхождат и алергиите към яйца, соя и пшеница. Въпреки това, алергиите към фъстъци, ядки, риба и черупчести е вероятно да продължат и в зряла възраст.

Дали детето ще надрасне своите алергии зависи от вида и тежестта на алергията.

Педиатър или алерголог трябва да прецени детето ви, докато расте, за да определи дали алергиите им се решават с течение на времето.

Имунната система на детето може да се научи да толерира определени алергени, предотвратявайки бъдещи реакции. Имунотерапията може също да помогне чрез излагане на имунната система на малки количества алергени, подобрявайки толерантността.

Безопасно ли е да въвеждате храните постепенно и да се опитвате да предизвикате толерантност?

Определено е безопасно да въвеждате храните постепенно, когато бебето ви е готово за развитие.

Експертите препоръчват изключително кърмене през първите 6 месеца от живота, но ако детето ви приема адаптирано мляко, можете да въведете храни с една съставка между 4 и 6 месеца.

Наблюдавайте внимателно детето си за признаци на алергични реакции в продължение на 3 до 5 дни, преди да въведете нова храна.

През последните години проучвания показват, че въвеждането на обикновени алергени в диетата на детето по време на ранна детска възраст може да помогне за предотвратяване на хранителни алергии, особено при високорискови бебета, които имат фамилна анамнеза за алергии.

Въвеждането на безопасни за кърмачета форми на фъстъци (не цели фъстъци, които са риск от задавяне) намалява шансовете за алергия към фъстъци, например. Същото може да важи и за яйцата и други храни.

Как мога да разбера разликата между непоносимост и алергия при моето бебе?

За разлика от алергиите, хранителните непоносимости не са резултат от реакция на имунната система. Те могат да причинят неприятни симптоми, но те обикновено са по-леки, незастрашаващи живота и по-бързо отшумяващи от симптомите на алергия.

Дете с хранителна непоносимост може да изпита следното след ядене на определени храни:

 • газ
 • диария
 • стомашни болки

Симптомите на алергична реакция, от друга страна, включват:

 • обрив
 • затруднено дишане
 • проблеми с преглъщането
 • подуване на устните и езика
 • хрипове

Ако вашето бебе има някой от горните симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи.

Дори и моето бебе да надрасне алергиите си, ранната проява на алергия увеличава ли риска за него за нещо по-нататък?

Децата може да надраснат алергиите си, но да развият други алергии по-късно в живота, особено ако има фамилна обремененост.

Важно е да обсъдите всички симптоми на алергия, които вашето дете има с техния педиатър, за да помогнете за идентифициране на причината и подходящо лечение.

С достатъчно образование и наблюдение децата могат да живеят дълъг и здравословен живот, въпреки че имат хранителни или екологични алергии.


Д-р Миа Армстронг е сертифициран педиатър от ABMS и сътрудник на Американската академия по педиатрия (FAAP). Д-р Армстронг обича да споделя с другите и да помага на семействата да се научат да бъдат здрави.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss