Попитайте експерта: Как да поддържате имунното си здраве

Ръцете държат клипборд с хартия с въпросителен знак в центъра

Какво означава да поддържате имунното си здраве и защо е важно?

Вашата имунна система се състои от бели кръвни клетки, лимфна система, няколко различни органа и тъкани, които работят заедно, за да се борят с микроби или чужди организми като вируси, бактерии, гъбички и паразити.

Без добре функционираща имунна система хората могат често да се разболяват. Поддържането на вашето имунно здраве означава да поддържате имунната си система възможно най-здрава, за да се бори с чужди организми, които причиняват инфекция и болест.

Има няколко различни начина, по които можете да поддържате имунното си здраве, включително:

 • хранене на добре балансирана диета
 • упражнява редовно
 • достатъчно сън
 • поддържане на добра хигиена
 • отказване от цигарите (ако пушите)
 • ограничаване на приема на алкохол
 • намиране на начини за управление или избягване на стреса

Можете също така да подкрепите имунното си здраве, като получите всички рутинни ваксинации, препоръчани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Как мога да разбера дали имунната ми система е в идеална форма?

Колко често се разболявате може да ви даде представа дали имунната ви система е в добра форма. Ако боледувате често, може да имате отслабена имунна система. Типично е от време на време да се заразите с обикновени вируси, като вируси, които причиняват обикновена настинка.

Все пак трябва да говорите с лекар, ако боледувате често или се заразявате с необичайни чужди организми.

Има ли определени храни, които мога да ям, за да поддържам ежедневното имунно здраве?

Да, поддържането на добре балансирана и питателна диета е от ключово значение за поддържането на добро имунно здраве.

Здравословната диета трябва да включва много от:

 • плодове
 • зеленчуци
 • варива
 • цели зърна

Плодове с високо съдържание на антиоксиданти, като горски плодове, са особено полезни за подсилване на имунната система. Пробиотиците като киселото мляко също са ценни за поддържане на имунното здраве и могат да помогнат за насърчаване на здрава чревна флора. Диета, която се състои от червено месо и преработени захари, може да отслаби имунното здраве.

Swanson Health предлага голямо разнообразие от дъвки, включително опции за поддържане на имунното здраве. Добавката бъз с цинк и витамин С Immune Health е вегетарианска и е формулирана, за да помогне за укрепване на имунната система.

Как са свързани стресът и имунното здраве? Какво мога да направя, за да поддържам здравето си, ако съм стресиран?

​​Стресът може да има много отрицателни физически ефекти, включително потискане или отслабване на имунната система.

Намирането на начини за контролиране или намаляване на нивата на стрес може да помогне за поддържане на вашето имунно здраве. Някои стратегии, които можете да опитате, включват:

 • йога
 • медитация
 • упражнения за дълбоко дишане

Поддържането на добре балансирана диета и редовните упражнения също могат да помогнат. Тъй като големите количества кофеин могат да повлияят на нивата на стрес и тревожност, намаляването на приема на кофеин може да помогне за намаляване на стреса.

Каква е връзката между имунното здраве и нивото на енергия?

Вашата имунна система се нуждае от енергия, за да функционира правилно. Ако имате отслабена имунна система, тялото ви ще се опита да спести енергия, за да помогне на имунната ви система да се бори с инфекциите, което може да причини умора.

Защо някои хора имат силна имунна система, докато други боледуват често?

Има много причини някои хора да се разболяват по-често от други.

Например, нездравословната диета, липсата на физическа активност, лошите навици на съня и лошата хигиена могат да отслабят имунната система, което води до увеличаване на случаите на инфекции и заболявания.

Тютюнопушенето, високата консумация на алкохол и високите нива на стрес и тревожност също могат да отслабят имунната система. Избягването на тези неща и поддържането на по-здравословен начин на живот може да помогне за поддържане на силна имунна система.

Кои са най-добрите стратегии за поддържане на моето имунно здраве, докато съм болен?

Когато сте болни, най-добре е да продължите да ядете здравословни храни и да приемате имуностимулиращи хранителни вещества, включително цинк, витамин С, витамин D и пробиотици.

Също така е важно да останете хидратирани и да пестите енергия, като си почивате много.

Ако съм имунокомпрометиран, има ли начини да поддържам имунното си здраве?

Важно е да поддържате балансирана диета, да спортувате редовно и да изберете други навици за здравословен начин на живот, за да поддържате имунното си здраве.

Спирането на пушенето и избягването или ограничаването на консумацията на алкохол може да подобри вашето имунно здраве. Може също така да помогне да си починете много и да избегнете или да намерите начини за облекчаване на стреса. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за допълнителни начини, по които можете да поддържате имунното си здраве.


Д-р Ави Варма е сертифициран от ABMS лекар по семейна медицина и защитник на общественото здраве, работещ за организация с нестопанска цел, бореща се с ХИВ епидемията в Атланта, Джорджия. Д-р Варма е ХИВ специалист™ (AAHIVS), сертифициран от Американската академия по ХИВ медицина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss