Попитайте адвоката: Намиране на социална подкрепа с Wet AMD

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е водещата причина за загуба на зрение при по-възрастни хора. Има два основни вида AMD: сух AMD и мокър AMD.

Сухият AMD е най-честата форма, но понякога може да прогресира до мокър AMD. Мокрото AMD се развива, когато атипичните кръвоносни съдове пропускат течност и кръв в слоевете на макулата, частта от ретината, отговорна за централното зрение.

Сухият и влажният AMD могат да причинят замъглено централно зрение, което прави по-трудно виждането право напред. Състоянието може да причини и други промени в зрението, като например да направи цветовете по-малко ярки или да направи правите линии да изглеждат криви или вълнообразни. Промените във вашето зрение може да се влошат с времето.

Ако имате AMD, може да ви е трудно да виждате лицата на хората, да четете, да шофирате или да участвате в други рутинни дейности. Тези предизвикателства могат да попречат на социалния ви живот и да увеличат шансовете ви за социална изолация. Те също могат да затруднят управлението на ежедневните ви нужди и отговорности.

Обръщането към другите за подкрепа и социална връзка може да ви помогне да се адаптирате към живота с AMD.

Разговаряхме с Мери Тос, 90-годишна жителка на Кънектикът, която живее с AMD от около 10 години, за да научим как тя остава социално активна и намира подкрепа при това състояние.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Как оставате социално активни с AMD?

Когато се отказах да шофирам, социалният ми живот тръгна надолу. Занимавах се с доброволен труд, от който трябваше да се откажа. Не можех да отида на места, за да общувам, освен ако някой друг не отиде и може да ме закара.

Но нещо, което наистина се задържа, са моите приятелства. Имам трима приятели, все още живи, от голяма група от 14, които се познават от 70 години. Те са една година по-големи от мен, но продължават да карат. Няма да карат през нощта и няма да стигнат далеч, но ще ме вземат да отидем на обяд или може би на театър.

Времената с тези приятелки са страхотни, дори и да не сме толкова активни, колкото бяхме. Събираме се във вторник за обяд. Ще кажем на всеки къде се намираме и ще го поканим да се присъедини към нас.

Четенето ми е размазано, така че когато ходим на ресторанти, приятелките ми са много мили и предлагат да ми прочетат менюто. Но ако знам къде отивам, ще потърся менюто онлайн и ще избера едно или две неща, които мисля, че ще ми харесат преди време.

Преди пътувахме с автобус и вероятно все още ще го правим, но поради COVID-19 много от пътуванията с автобус спряха. Все още правим много с нашата църква.

Нашата църква има това, което те наричат ​​Нови хоризонти, което е за хора на 65 и повече години. Във вторник прожектират филми. В сряда те имат време за игра, където играем карти или игра. Те също се опитват да организират пътувания, като например на театър.

В неделя ще отидем на църква, а след това в ресторант за закуска. Ще се срещнем в църквата следобед и ще отидем на театър.

Имам и деца, внуци и правнуци, които ми идват на гости. През повечето време идват при мен. Но отидох да посетя дъщеря си и внуците си в Северна Каролина. Може да отида пак, но става по-трудно.

Не е само зрението ми, но и бедрата и краката ми. Не искам да отнемам AMD, но голяма част от забавянето на социалния ми живот е свързано и с други промени, свързани с възрастта.

Как иначе да останете активни и свързани с другите?

Опитвам се да съм зает вкъщи. Когато имах пълно зрение, бях доста добър художник. Реших да опитам да рисувам отново преди няколко години. Не виждах много добре, но реших да го направя за удоволствие. Обичам да го правя на верандата през лятото.

Имам увеличителен компютър. Мога да поставя пощата си под него, за да го направя по-голям, и има бутон, който мога да натисна, за да го прочете пощата вместо мен.

Имам iPad, който използвам, за да плащам сметките си и да чета. Също така го използвам, за да търся неща, което ми помага да занимавам ума си. Трябва да уголемя всичко и много от това излиза от екрана, така че внуците ми са в процес на търсене на нещо по-голямо.

Когато нямам какво друго да правя, обичам да гледам телевизия. Мога да кажа на моя телевизор какъв канал или филм искам. Имам мобилен телефон, на който мога да задавам въпроси и да се обаждам.

И тази миналата Коледа децата ми получиха смарт часовник, на който мога да кажа да провеждам телефонни разговори или да чета текстовите ми съобщения.

Веднага щом моите деца и внуци чуят за нещо, което може да улесни живота ми, те искат да го сложат в скута ми. Един от внуците ми се интересува от високотехнологични джаджи и когато ме посещава, винаги намира едно или друго нещо, което може да улесни живота. Винаги казвам: „Ще опитам“.

Отне цял месец да свикна с новия си телефон. Много се влошавах от това, така че една от дъщерите ми ме заведе в Apple Store. Разговаряхме с 31-годишен младеж, който има проблеми със зрението от 8-годишен.

Той знаеше точно от какво имам нужда. Той ни каза: „Защо просто не махнем много от тези неща от телефона и не сложим точно това, което ще ви трябва.“

Имах късмета, че когато трябва да отида някъде, има хора, които могат да помогнат. И намирам, че има много помощ, ако я потърся.

Какъв съвет бихте дали на другите с AMD?

Използвайте помощта, която е там. Приемете помощ от всеки, който желае да я даде. И потърсете помощ, ако я няма.

Ако нямате подкрепящи приятели или семейство, можете да се свържете с вашия местен център за възрастни хора или църква. Те може да имат автобус, който ще ви вземе и ще ви отведе там, където можете да срещнете нови хора и да се включите в дейности.

Можете също така да потърсите социални услуги за вашия град или да попитате вашия лекар дали има места, на които можете да се обадите, за да намерите помощ или неща за вършене.

Понякога е трудно да се каже „имам нужда от помощ“. Може да кажете: „О, не, добре съм.“

Но ако искате да продължите, трябва да приемете помощ.


Мери Тос ще навърши 91 години този месец. Тя научи, че има AMD преди около 10 години по време на рутинен преглед при очния си лекар. Оттогава тя разви промени в централното си зрение, които затрудняват виждането право напред. Тя живее в собствения си дом в Кънектикът с една от дъщерите си и се радва на редовни посещения с приятели и членове на семейството. Нейната лична история за живота с AMD наскоро беше представена в онлайн филм, продуциран от Американската фондация за макулна дегенерация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss