Попитайте адвоката: Как мога да се справя с емоционалните предизвикателства на TED?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза, известно още като TED, е рядко автоимунно заболяване, което причинява възпаление на меките тъкани около очите. Най-често засяга хора с болест на Грейвс, форма на хипертиреоидизъм, която кара тялото да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Заболяването на очите на щитовидната жлеза причинява подуване на меките тъкани около очите. Това може да доведе до изпъкване на очите или да изглеждат по-големи от обикновено. Може да причини и други симптоми, като сухи и раздразнени очи, вдлъбнати клепачи и промени в зрението.

Предизвикателствата на живота с очно заболяване на щитовидната жлеза могат да повлияят негативно на настроението, самочувствието и психичното здраве на човека. За да научите повече за тези предизвикателства, Healthline разговаря с Джесика Хансън – защитник на пациентите в Ню Йорк, която живее със заболяване на щитовидната жлеза.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Какви са някои от емоционалните предизвикателства, с които сте се сблъскали в резултат на живот с очно заболяване на щитовидната жлеза?

Преди лечението имах много зачервени, сухи и сълзещи очи. Очите ми често изглеждаха напрегнати или сякаш плачех. Беше едновременно тревожно и неудобно.

Най-лошите ми симптоми се появиха, когато мускулите зад очите ми се подуха толкова много, че избутаха очите ми напред и клепачите ми започнаха да се прибират. Това създаде стряскащ ефект и изглеждах като съвсем различен човек. Стигна се до там, че не можех да затворя клепачите си докрай, докато спя. Постоянно се събуждах през нощта от болка, което се отразяваше на енергийното ми ниво през деня.

Беше наистина емоционално труден момент, защото се чувствах сякаш напълно се изгубих. Малко хора знаят какво е да се погледнеш в огледалото и да не се познаеш. Беше сърцераздирателно, травмиращо и напълно извън моя контрол.

Виждането на лицето ми в огледала и снимки стана невероятен стимул. Виждах се на нови снимки и си мислех: „Кой е този човек?“ Стари снимки ми напомниха кой бях преди и какво ми беше отнето.

Напълно избягвах снимки в продължение на години, защото бяха твърде трудни за навигация. Някой изваждаше фотоапарат и през главата ми минаваха милиони мисли: „Как ще изглеждам на тази снимка? Ще го публикуват ли в социалните медии? Как ще се почувстват, когато ги помоля да ме премахнат или да го премахнат?“

Не обичам да казвам фразата „обезобразяване на лицето“, но това е причината за състоянието.

Това е най-трудното нещо, което някога съм трябвало да навигирам. Симптомите ми са много по-добри след операцията, за което съм невероятно благодарен, но нещата никога няма да бъдат същите. Човекът, който виждам на снимки отпреди години, е различен човек, който не е обременен от тази травма.

Все още върша много емоционална работа, защото докато психическото ми здраве е по-добро сега, след като се лекувах, операциите не коригират емоционалните ефекти.

Какви ресурси за поддръжка намирате за полезни за справяне с тези предизвикателства?

Има онлайн групи за хора със заболяване на щитовидната жлеза, но е важно да намерите групите, които работят добре за вашите нужди и къде се намирате.

Има разбираемо много тъга и страх в групите за това състояние. За някои хора виждането на тези публикации може да е валидно. Може да им помогне да се почувстват по-добре. Но за мен често се чувствах по-уплашен.

Останах в някои групи за условието във Facebook, но трябваше да променя настройките си, за да изключа известията. Може да имам добър ден и след това публикация за състоянието ще изскочи в новинарския ми канал. Ако не бях емоционално готов за това, щеше да ме удари като тон тухли.

Открих, че посещаването на онлайн ресурси, посветени на заболяванията на очите на щитовидната жлеза, е по-полезно, защото можех да избирам кога да ги посетя.

Радвам се, че съществуват онлайн платформи, но мисля, че е важно да намерите правилната за вас.

Ако някой не се чувства свързан с общностите, които намира за заболяване на очите на щитовидната жлеза, той може да потърси ресурси за хора с хронични и автоимунни заболявания по-общо.

Имам много приятели с различни хронични заболявания и е свободно да говоря с тях. Можем да говорим широко за нашите житейски преживявания, много от които са подобни, без всички задействащи подробности, свързани с моето собствено състояние.

Как разговаряме с лекарите, как лекарите реагират на нас, изискват специални условия на работа, поддържат отношения с приятели и членове на семейството – мисля, че има много споделени в общността на хроничните заболявания.

Намерихте ли други полезни инструменти или стратегии?

Гримът беше невероятно полезен за мен – и начинът, по който го използвам, се промени с времето.

Преди операцията използвах тъмни сенки за очи и коригирах фокусните точки, формите и сенките около очите си, за да маскирам някои от симптомите си и да ми помогне да се почувствам повече като себе си.

След операцията използвам грима повече като форма на изразяване. Помага ми да се свържа повече с човека, когото виждам в огледалото, и да изразя кой съм и кой искам да бъда.

След множество операции очите ми изглеждат по-скоро като преди, но все още са доста изпъкнали. Помислих си: „Ами ако притежавам това и целенасочено фокусирам очите си?“ Затова купих палитри за грим с ярки цветове и искри, които да привличат вниманието към очите ми.

Беше много освобождаващо, защото сега някой ще ме спре и ще каже: „Обичам грима ти за очи. Толкова е яко!” Преди хората казваха: „Уау, очите ти са толкова големи.“

Сега те коментират избора, който съм направил за това как творчески изразявам себе си. Това е хубава промяна.

Как приятелите и членовете на семейството могат да подкрепят някой с това състояние?

Може да бъде наистина трудно да се разбере през какво преминава някой друг, особено когато се справя с рядко заболяване. Когато някой, когото обичаме, е в беда, мисля, че в човешката природа е да си мислим: „Не съм сигурен какво да правя. Ще кажа нещо, което ще ме накара да се почувствам по-добре. Но това може да не е това, което им помага да се чувстват по-добре.

Хората често ми казваха: „Не виждам разлика в това как изглеждаш“. Знам, че се опитваха да бъдат любезни и полезни, но коментари като този имаха негативен ефект върху мен. Подобно е да кажете на някой с невидимо състояние: „О, не изглеждаш болен“.

Аз съм голям фен на слушането и питането: „Има ли нещо, което мога да направя, за да те подкрепя?“

И мисля, че когато някой преминава през нещо травматично, директен подход като телефонно обаждане може да не винаги е правилният подход, защото е емоционално изискващ.

Отново смятам, че е важно да се опитате да погледнете на нещата от гледната точка на приемника. Може да прекарвам страхотен ден, без да мисля за очите си, а след това да получа телефонно обаждане и да задавам въпроси за най-травматичните моменти от живота ми.

Може да е полезно да възприемете по-индиректен подход, като текст: „Хей, мислех за теб. Надявам се, че се справяте добре. Тук съм, ако има нещо, за което искате да си поговорим.”

Това оставя място на човека да реши дали и кога иска да говори за това.

Често просто имам нужда от почивка. Живея с това състояние всеки момент от живота си, но не искам да говоря за него през цялото време. Предпочитам да се мотая, да се смея, да играя настолна игра или да говоря буквално за всичко друго.

Аз съм много повече от това състояние.


Джесика Хансън

Джесика Хансън е актьор, певица, писател, фитнес инструктор по йога и защитник на пациентите в Ню Йорк. Тя живее с множество автоимунни заболявания, включително цьолиакия, болест на Грейвс и заболяване на очите на щитовидната жлеза. Тя е основател на блог без глутен, Tasty Meditation, и пише и говори за своя опит, живеещ с автоимунни заболявания, за да създаде ресурси и връзки, които се надява да помогнат на другите да се чувстват по-малко сами.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss