Получете помощ от IBS Gas

Получете облекчение от IBS газ

IBS може да причини болка в корема, запек, диария и подуване на корема. Газовете също могат да съпътстват това досадно заболяване. Някои лечения на IBS могат дори да влошат газовете ви. За щастие има някои стъпки, които можете да предприемете за борба с обгазяването.

Лекарства без рецепта

Лекарствата, които можете да закупите в аптеката за газ, включват съставки като симетикон, алфа-галактозидаза и въглен. Те могат да помогнат за облекчаване на незначителни газови атаки и могат да бъдат полезни. Те имат минимални странични ефекти и са евтини. Струва си да опитате тези лекарства, за да видите дали те ви облекчават.

Променете диетата си

Независимо от това, което може да причини вашата IBS, консумацията на определени храни често влошава газовете. Опитайте се да си водите дневник за хранене и отбележете кои симптоми изпитвате след всяко хранене. Това може да ви помогне да определите кои храни ви дават газ.

Известно е, че някои храни причиняват газове. Най-големите виновници са храните с високо съдържание на диетични фибри. Това включва боб, пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци. Двуострият меч е, че влакната също могат да помогнат за облекчаване на запек.

Ако мислите да увеличите приема на фибри, за да облекчите запека, помислете за прием на добавка и бавно добавяне към вашата диета. Допълнителните фибри обикновено причиняват по-малко газове, отколкото получаването на фибри чрез вашата диета. Не забравяйте първо да говорите с Вашия лекар и да вземете добавката си с много вода.

Други, по-малко известни нарушители могат да включват:

  • лактоза (намира се в млечните продукти)
  • глутен (намира се в пшенични и ечемични продукти)
  • подсладители като фруктоза или сорбитол
  • газирани напитки

Не всички от тези храни може да ви повлияят. Въпреки това, подсладителите могат дори да причинят газове при хора без IBS. Храненето твърде бързо и пиенето на газирани напитки може да ви накара да поемете допълнителен въздух в храносмилателния тракт и е по -вероятно да предизвикате симптома.

Алтернативи

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да опитате каквато и да е добавка или алтернативна медицина. Маслото от мента е билка, която отдавна се използва за борба с храносмилателните проблеми. Опитайте да отпиете чаша чай от мента, когато газовете ви притесняват, но имайте предвид, че това също може да причини киселини.

Понякога стресът влошава симптомите на IBS и дори може да бъде една от причините за разстройството. Всяко лечение, което намалява стреса ви, може да помогне за намаляване на симптомите. Опитайте йога, медитация, акупунктура или дори хипноза с помощта на обучени специалисти.

Пробиотици

Бактериите, които обикновено живеят в червата ви и ви помагат да преработите храната, която ядете, се наричат ​​коменсални организми или нормална микрофлора. Дефицитът на тези бактерии в храносмилателния ви тракт може да е част от причината за вашия IBS.

Пробиотиците за лечение на IBS са бактерии, които се консумират и се смята, че подобряват здравето. В червата се смята, че пробиотиците помагат за възстановяване на баланса на „добрата“ нормална микрофлора. Американският колеж по гастроентерология препоръчва да се яде храна с пробиотици, за да се намали подуването и газовете. Можете да получите здравословна доза пробиотици в кисело мляко с живи и активни култури. Ако яденето на кисело мляко е неефективно, говорете с Вашия лекар за пробиотична добавка и колко трябва да приемате всеки ден.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss