Подробности за дозировката на Wakix

Wakix (питолизант) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за лечение на специфични симптоми на нарушение на съня нарколепсия. Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено приемате веднъж на ден.

Wakix се използва при възрастни за лечение на определени симптоми, свързани с нарколепсия. По-конкретно, това са прекомерна дневна сънливост (EDS) и катаплексия.

Активната съставка на Wakix е питолизант. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Wakix принадлежи към група лекарства, наречени блокери на хистамин-3 рецептори и обратни агонисти.

Тази статия описва дозировката на Wakix, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Wakix, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Wakix?

Таблицата по-долу подчертава основите на типичната дозировка на Wakix. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

График Дозировка
Седмица 1 8,9 mg веднъж дневно
Седмица 2 17,8 mg веднъж дневно
Седмица 3 35,6 mg веднъж дневно

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Wakix.

Каква е формата на Wakix?

Wakix се предлага като перорална таблетка.

Какви са силните страни на Wakix?

Wakix се предлага в две концентрации: 4,45 mg и 17,8 mg.

Каква е обичайната дозировка на Wakix?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при нарколепсия

Wakix се използва при възрастни за лечение на определени симптоми, свързани с нарколепсия. По-конкретно, това са прекомерна дневна сънливост (EDS) и катаплексия.

Типичната доза Wakix за възрастни е 17,8 до 35,6 mg веднъж дневно. Лекарите обикновено предписват ниска доза от 8,9 mg веднъж дневно през първата седмица.

Максималната доза е 35,6 mg веднъж дневно.

Wakix приема ли се дългосрочно?

Да, Wakix обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Може да се наложи лекарите да коригират дозировката на Wakix за хора с чернодробна или бъбречна недостатъчност. Максималната доза за хора с чернодробна или бъбречна недостатъчност е по-ниска от обичайната препоръчвана максимална доза.

Лекарите също могат да увеличат бавно дозата на Wakix за хора, които имат проблеми с черния дроб или бъбреците.

Също така, хората, чийто черен дроб елиминира определени лекарства бавно, може да изискват по-ниски дози Wakix.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Wakix може да зависи от няколко фактора. Те включват:

  • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
  • други лекарства, които приемате дългосрочно
  • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Wakix?

Ще поглъщате Wakix веднъж дневно сутрин, веднага след като се събудите. Можете да приемате Wakix със или без храна.

Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарството.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Wakix говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате затруднения при отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Wakix в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Wakix, не вземайте пропуснатата доза. Вместо това вземете следващата си доза на следващата сутрин, след като се събудите. (Приемането на пропусната доза твърде късно може да ви държи будни по-късно, когато сте готови да спите.)

Ако се нуждаете от помощ да запомните да вземете дозата си Wakix навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Wakix, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Wakix

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако мислите, че сте приели твърде много Wakix. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Wakix.

Дозировката на Wakix подобна ли е на дозите на Sunosi или Xyrem?

Формите и колко често приемате всяко лекарство варират. Wakix и Sunosi (solriamfetol) са перорални таблетки. Xyrem (натриев оксибат) идва като перорален разтвор. Докато лекарите предписват Wakix и Sunosi да се приемат веднъж дневно, те предписват Xyrem да се приема два пъти дневно.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Wakix се предлага в две концентрации: 4,45 милиграма (mg) и 17,8 mg. Sunosi също се предлага в две концентрации: 75 mg и 150 mg. Xyrem се предлага под формата на перорален разтвор, който съдържа 0,5 грама натриев оксибат на милилитър.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Wakix да започне да действа?

Wakix започва да действа след първата Ви доза. Може да не почувствате действието на лекарството в тялото си до 8 седмици след началото на лечението. Това се дължи на начина на действие на лекарството. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Wakix, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Wakix без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Wakix точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще се увеличи ли рискът ми от нежелани реакции с по-високи дози Wakix?
  • Ако закусвам с високо съдържание на мазнини, трябва ли да коригирам дозата на Wakix?
  • Трябва ли да се коригира моята доза Wakix, ако приемам антибиотици?

За да научите повече за Wakix, вижте тази статия „Всичко за Wakix“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss