Подробности за дозировката на Vytorin

Виторин (езетимиб/симвастатин) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за лечение на специфични видове висок холестерол. Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено се приема веднъж дневно.

Vytorin се предписва заедно с диета с нисък холестерол за намаляване на нивата на холестерола при възрастни и някои деца с:

 • първична или смесена хиперлипидемия
 • хомозиготна фамилна хиперхолестеролемия

Активните съставки във Vytorin са езетимиб и симвастатин. (Активните съставки са това, което кара едно лекарство да действа.) Езетимиб принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на абсорбцията на холестерол. Симвастатин принадлежи към група лекарства, наречени статини.

Тази статия описва дозите на Vytorin, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Vytorin, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Vytorin?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Vytorin. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Диапазон на началната доза Обичаен диапазон на дозиране Максимална доза Честота
езетимиб/ симвастатин 10 mg/10 mg или
10 mg/20 mg
10 mg/10 mg до
10 mg/40 mg
10 mg/80 mg дневно вечер

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Vytorin.

Каква е формата на Виторин?

Vytorin идва като перорална таблетка.

Какви са силните страни на Vytorin?

Vytorin се предлага в четири концентрации:

 • езетимиб 10 mg/симвастатин 10 mg
 • езетимиб 10 mg/симвастатин 20 mg
 • езетимиб 10 mg/симвастатин 40 mg
 • езетимиб 10 mg/симвастатин 80 mg

Какви са обичайните дози на Vytorin?

Вашият лекар вероятно ще започне, като предпише ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при висок холестерол

Типичната доза Vytorin за възрастни с висок холестерол е Vytorin 10 mg/10 mg до 10 mg/40 mg, приеман веднъж дневно вечер. Началната доза е 10 mg/10 mg или 10 mg/20 mg веднъж дневно вечер. Максималната доза е 10 mg/80 mg и е само за хора, които нямат сериозни странични ефекти от Vytorin.

Дозировка за хомозиготен фамилен висок холестерол

Типичната доза Vytorin за възрастни с хомозиготен фамилен висок холестерол е 10 mg/40 mg, приемани веднъж дневно вечер.

За това състояние лекарите предписват Vytorin с други лекарства за понижаване на холестерола, като секвестранта на жлъчните киселини холестирамин (Prevalite).

Каква е дозировката на Vytorin за деца?

Vytorin се предписва на деца на възраст 10-17 години за подпомагане на лечението на хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия. Това е определен вид генетично заболяване, което причинява опасно висок холестерол.

Дозировката за деца е същата като тази за възрастни. (За да научите повече, вижте раздела „Какви са обичайните дози на Vytorin?“ по-горе.)

За повече информация относно дозировката на Vytorin за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Използва ли се Vytorin дългосрочно?

Да, Vytorin обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Хората, приемащи лекарства, които могат да повлияят на Vytorin, може да се наложи да приемат по-ниски дози Vytorin. В зависимост от дозата, Вашият лекар може да препоръча различно лекарство за понижаване на холестерола.

Лекарите могат да предписват по-ниски дози Vytorin за хора с бъбречна недостатъчност, за да намалят риска от странични ефекти. Хората с бъбречна недостатъчност ще бъдат наблюдавани внимателно, ако приемат високи дози Vytorin.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Vytorin, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което приемате лекарството
 • други дългосрочни лекарства, които приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Виторин?

Vytorin идва като перорална таблетка. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Ще приемате Vytorin веднъж дневно вечер със или без храна. Когато приемате Vytorin заедно със секвестрант на жлъчна киселина за хомозиготен фамилен висок холестерол, вземете Vytorin 2 или повече часа преди или 4 или повече часа след приема на секвестранта на жлъчната киселина.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Vytorin говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Vytorin в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Vytorin, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да вземете дозата си Vytorin навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Vytorin, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Vytorin

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Vytorin. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Vytorin.

Дозировката на Vytorin подобна ли е на тази на Liptor?

Не, дозите на Vytorin и Lipitor се различават. Формата на всяко лекарство и колко често ги приемате са сходни. Vytorin и Lipitor (аторвастатин) са перорални таблетки, приемани веднъж дневно. Важна разлика между тези две лекарства е, че Vytorin има две активни съставки, а Lipitor има само една.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна, както се вижда в таблицата по-долу.

Виторин Липитор
езетимиб 10 mg/симвастатин 10 mg аторвастатин 10 мг
езетимиб 10 mg/симвастатин 20 mg аторвастатин 20 mg
езетимиб 10 mg/симвастатин 40 mg аторвастатин 40 мг
езетимиб 10 mg/симвастатин 80 mg аторвастатин 80 мг

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

Колко време отнема Vytorin да започне да действа?

Vytorin започва да действа след първата доза, но максималният му ефект се достига около 2 седмици след това. Поради начина, по който лекарството действа, вероятно няма да го почувствате в тялото си. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да е сигурен, че лекарството лекува ефективно Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Vytorin, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Vytorin. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Vytorin без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Виторин само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Увеличаването на моята доза от 10 mg/40 mg на 10 mg/80 mg ще ми позволи ли да постигна целта си за холестерол?
 • Вместо да приемам Vytorin, мога ли да приемам същата доза Zetia (езетимиб) и Zocor (симвастатин)?
 • Трябва ли да се промени дозата ми, ако ям грейпфрут за закуска всеки ден?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss