Подробности за дозировката на Treximet

Въведение

Ако имате мигрена, Вашият лекар може да Ви предложи Treximet като опция за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на мигрена със и без аура при възрастни и някои деца.

Treximet се предлага като таблетка, която поглъщате, когато се появи мигренозно главоболие. Не се използва за лечение на всеки тип мигренозно главоболие и не се използва за предотвратяването им. Говорете с Вашия лекар, за да видите дали е подходящ за Вас.

Treximet съдържа суматриптан и напроксен. Тези две активни съставки действат в тялото ви по различни начини за лечение на мигрена.

 • Суматриптан е в група лекарства, наречени селективни агонисти на серотониновите рецептори.
 • Напроксенът е в група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Тази статия описва дозите на Treximet, както и силата му и как да го приемате. За да научите повече за лекарството, вижте тази задълбочена статия.

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Treximet за възрастни. (Дозировката за деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде определена от техния лекар.) Не забравяйте да прочетете нататък за повече подробности.

Формуляр Сила Обичайна дозировка Максимална доза
таблетка 85 милиграма (mg) суматриптан/ 500 mg напроксен една таблетка за 24 часа (както е указано от Вашия лекар) • Не приемайте повече от две таблетки за 24 часа.
• Разстоянието между дозите трябва да е най-малко 2 часа.
• Втора доза трябва да се приема само ако е препоръчана от лекар.

Забележка: Тази статия обхваща стандартната схема на дозиране на Treximet, която е предоставена от производителя на лекарството. Но винаги следвайте инструкциите за дозиране, предписани от Вашия лекар.

Каква е дозата на Treximet?

Препоръчителните дози за остра (тежка и внезапна) мигрена са описани по-долу.

Каква е формата на Treximet?

Treximet се предлага като таблетка, която поглъщате.

Каква сила има Treximet?

Таблетките Treximet се предлагат в една доза от 85 милиграма (mg)/500 mg.

Таблетката от 85 mg/500 mg съдържа 85 mg суматриптан и 500 mg напроксен.

Какви са обичайните дози на Treximet?

Често използваните дози на Treximet са описани по-долу. Но не забравяйте да следвате указанията за дозиране, които Вашият лекар Ви дава. Те ще определят най-добрата доза и как трябва да приемате Treximet, за да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за мигрена

За възрастни с мигрена препоръчителната доза Treximet е една таблетка от 85 mg суматриптан/500 mg напроксен. Максималната доза за възрастни за 24-часов период е две таблетки суматриптан от 85 mg/500 mg напроксен, взети с интервал от поне 2 часа.

Каква е дозировката на Treximet за деца?

За деца на възраст от 12 до 17 години началната доза Treximet ще бъде определена от лекаря.* Максималната препоръчителна доза е една таблетка от 85 mg суматриптан/500 mg напроксен за 24 часа. Не е известно дали е безопасно децата да приемат повече от една доза за 24-часов период.

* Преди Трексимет се предлагаше в таблетка от 10 mg суматриптан/60 mg напроксен. Това е препоръчителната доза за деца на възраст 12 и повече години, но е преустановена.

Използва ли се Treximet дългосрочно?

Не, Treximet обикновено не се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че това лекарство е безопасно и ефективно за вас, ще го приемате само когато имате епизод на мигрена.

Корекция на дозировката

Ако имате проблеми с черния дроб, Вашият лекар може да намали Вашата доза Treximet. Не забравяйте да им кажете за другите си медицински състояния, за да могат да предпишат дозата, която е подходяща за вас.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозата на Treximet, която ви е предписан, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • твоята възраст
 • дали имате проблеми с черния дроб
 • други условия, които може да имате

Как се приема Treximet?

Когато получите мигренозно главоболие, приемайте Treximet според указанията на Вашия лекар. Можете да приемете първата си доза в кабинета на Вашия лекар.

Поглъщайте таблетката цяла с вода или друга течност. Можете да го приемате със или без храна. Не чупете, дъвчете или смачквайте таблетките Treximet.

За възрастни, ако не получите облекчение от първата доза, не приемайте втора доза, без първо да говорите с Вашия лекар. Ако Вашият лекар препоръча втора доза, вземете я поне 2 часа след първата доза. Повече от две дози не трябва да се приемат в рамките на 24 часа.

Не е известно дали е безопасно за деца на възраст 12 и повече години да приемат повече от една доза Treximet за 24 часа.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Treximet вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат едър шрифт или използвайте брайлово писмо
 • разполагат с код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да е в състояние да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не го прави.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете Вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Treximet в лесно отварящ се контейнер. Те може също да имат съвети, които да помогнат за по-лесното отваряне на контейнера на лекарството.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Трексимет, отколкото Ви е предписал Вашият лекар. Приемането на повече от това може да доведе до сериозни странични ефекти.

Симптоми на предозиране

Някои симптоми, причинени от предозиране, могат да включват:

 • летаргия
 • сънливост
 • гадене
 • повръщане
 • болка точно под ребрата
 • кървене от храносмилателната система

Възможно е също предозирането на Treximet да доведе до смърт.

Забележка: Treximet съдържа двете активни лекарства суматриптан и напроксен. Няма информация относно предозирането на суматриптан. Информацията по-горе се отнася до предозиране на напроксен.

Какво да направите, ако приемете твърде много Treximet

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Treximet. Можете също да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местния номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Трексимет и отнемане и зависимост

Проучванията не съобщават за зависимост или симптоми на отнемане с Treximet. (С зависимостта тялото ви свиква с наркотик и се нуждае от него, за да се чувствате нормално.)

Но някои лекарства, включително едно от двете в Treximet, могат да причинят главоболие при прекомерна употреба на лекарства, ако се приемат по-често от препоръчаното. При прекомерна употреба може да имате ежедневно главоболие, подобно на мигрена, или увеличаване на мигренозните епизоди.

Когато спрете да приемате прекомерно използваното лекарство, симптоми на отнемане, като влошаване на главоболието, могат да се появят за ограничен период от време, докато тялото ви се детоксикира. (Това е процес, при който тялото ви отстранява лекарството.) Не забравяйте да следвате инструкциите, дадени ви от Вашия лекар как точно да приемате Treximet.

Какво да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Treximet, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Treximet без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Treximet само точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви доза.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Ще се промени ли моята доза Treximet, ако максималната доза не ми даде облекчение?
 • Колко време след приема моята доза Treximet ще започне да действа?
 • Как се сравнява дозировката на Treximet с други лекарства за мигрена?
 • Ако имам проблеми с бъбреците, ще бъде ли различна дозата ми на Treximet?
 • Ако приемам други лекарства заедно с Treximet, трябва ли да се променя дозата ми?

За насоки за лечение и управление на епизоди на мигрена, абонирайте се за онлайн бюлетина на Healthline. Можете също да намерите подкрепа и съвети в Bezzy migraine, онлайн общност от хора, които живеят с това състояние.

Попитайте фармацевт

Въпрос:

Ако мигрената ми не е толкова интензивна, както обикновено, мога ли да разделя таблетката си наполовина, за да взема по-ниска доза?

анонимен

A:

Не, не разцепвайте, смачквайте или дъвчете таблетка Treximet. Може да не работи както трябва, ако не се поглъща цял. И това може да увеличи риска от сериозни странични ефекти.

Винаги се уверете, че приемате количеството Трексимет, предписано от Вашия лекар. Говорете с тях, ако имате въпроси относно дозата на това лекарство.

Екипът на фармацевтите на HealthlineОтговорите представляват мненията на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

Опровержение: Healthline положи всички усилия да се увери, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Въпреки това, тази статия не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да покрива всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss