Подробности за дозировката на Tosymra

Tosymra (суматриптан) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на мигрена. Лекарството се предлага под формата на спрей за нос. Обикновено използвате единична доза, която може да се повтори още два пъти в рамките на 24 часа, ако е необходимо.

Tosymra се използва при възрастни за лечение на мигрена със или без аура. Аурата е предупредителен знак, който някои хора имат преди появата на мигрена. Тези признаци могат да включват промени в зрението или говора и усещане за изтръпване.

Активната съставка в Tosymra е суматриптан. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Tosymra принадлежи към група лекарства, наречени триптани или серотонинови (5-HT) агонисти.

Тази статия описва дозировката на Tosymra, както и неговата сила и как да го използвате. За да научите повече за Tosymra, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Tosymra?

Този раздел описва обичайните дози на Tosymra. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Tosymra?

Tosymra се предлага като устройство, което доставя една доза спрей за нос.

Каква е силата на Tosymra?

Tosymra се предлага в една концентрация от 10 милиграма (mg) на устройство за назален спрей.

Какви са обичайните дози на Tosymra?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при мигрена

Типичната доза Tosymra за възрастни за лечение на мигрена със или без аура е едно впръскване в една ноздра. Ако симптомите не са намалели или мигрената се възобнови, можете да използвате допълнителна доза. Разделете дозите на поне 1 час.

Максималната дозировка е 3 впръсквания (дози) за период от 24 часа.

Tosymra използва ли се дългосрочно?

Tosymra обикновено е дългосрочно лечение, но не се използва постоянно. Вие и Вашият лекар можете да обсъдите дали е безопасно и ефективно за Вашето състояние. Ако сте съгласни, че е така, ще го използвате само ако е необходимо, когато имате епизод на мигрена.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Tosymra, предписана от Вашия лекар, може да зависи от определени фактори. Те включват тежестта на мигренозния епизод.

Как да използвате Tosymra?

Tosymra се предлага като устройство, което доставя една доза спрей за нос.

След като се появят първите симптоми на мигрена, ще впръскате Tosymra веднъж в ноздрата си. Или вместо това можете да използвате Tosymra по всяко време на мигренозния епизод.

Ако мигрената се възобнови или първата доза не осигури достатъчно облекчение, можете да впръскате друга доза след 1 час. Можете да използвате максимум 3 дози за период от 24 часа, но между дозите трябва да има поне 1 час. Ще ви трябва ново устройство за всяка доза.

Ако сте използвали доза от друг суматриптанов продукт, можете да приложите доза Tosymra 1 час след това.

Използване на спрей за нос Tosymra

Преди да пръскате доза Tosymra, седнете изправени и издухайте носа си. Хванете устройството правилно. Трябва да имате пръст от двете страни на горната част на буталото и палец в долната част на буталото. (Ще натиснете буталото нагоре, за да напръскате Tosymra.)

За пръскане на доза:

  1. Натиснете едната ноздра затворена.
  2. Вкарайте върха на накрайника в отворената ноздра. Не накланяйте дюзата право нагоре. Вместо това го насочете към външната страна на ноздрата си, като все още го държите вкаран.
  3. Наклонете главата си леко назад, след това вдишайте бавно, докато натискате буталото нагоре, за да освободите спрея. Извадете накрайника от ноздрата си и спрете да натискате другата си ноздра.
  4. Леко вдишайте през носа и издишайте през устата за 10-20 секунди.

За повече информация относно прилагането на дози Tosymra, гледайте видеоклипа на уебсайта на производителя на лекарства.

Някои хора може да се наложи да приложат първата си доза Tosymra в лекарски кабинет. Попитайте Вашия лекар, ако трябва да го направите.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Tosymra, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Tosymra, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че използвате твърде много Tosymra

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте използвали твърде много Tosymra. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Tosymra.

Подобна ли е дозировката на Tosymra на дозата на Imitrex или Zomig?

Формите и колко често приемате всяко лекарство са подобни. Tosymra, Imitrex (суматриптан) и Zomig (золмитриптан) са спрейове за нос, които използвате в началото на симптомите на мигрена.

Някои разлики между трите лекарства са колко често можете да повтаряте дозите и времето между тях. Дозата в милиграми за всяко лекарство също е различна.

Imitrex също се предлага като разтвор за подкожно инжектиране и перорална таблетка.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Tosymra да започне да действа?

Поради начина, по който действа Tosymra, трябва да го почувствате в тялото си в рамките на 1 час след дозата.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението. Те ще следят за броя на епизодите на мигрена, които имате и колко често използвате Tosymra. Това им помага да проверят за главоболие при прекомерна употреба на лекарства. Този тип ежедневно главоболие възниква от много честото приемане на лекарства за мигрена.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Tosymra, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства на Tosymra. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Tosymra без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Tosymra само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Притеснявам се, че много честото използване на Tosymra може да причини главоболие при прекомерна употреба на лекарства. И така, какво трябва да избягвам, когато използвам Tosymra?
  • Ако използвам друго лекарство суматриптан, колко дози Tosymra мога да използвам за 24 часа?
  • Трябва ли да сменя ноздрите за втора доза Tosymra?

За да научите повече за Tosymra, вижте тази статия „Tosymra (суматриптан)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss