Подробности за дозировката на Stiolto Respimat

Stiolto Respimat (тиотропиев бромид/олодатерол) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Предлага се с инхалатор за вдишване на лекарството в белите дробове. Приемате го веднъж на ден.

Stiolto Respimat се използва при възрастни за лечение на ХОББ.

Активните съставки на Stiolto Respimat са тиотропиев бромид и олодатерол. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Тиотропиум бромид принадлежи към група лекарства, наречени дългодействащи антихолинергици. Олодатерол принадлежи към група лекарства, наречени дългодействащи бета2 адренергични агонисти.

Тази статия описва дозировката на Stiolto Respimat, както и силата му и начина на приемане. За да научите повече за Stiolto Respimat, вижте тази подробна статия.

Каква е дозировката на Stiolto Respimat?

Този раздел описва обичайните дози на Stiolto Respimat. Впръскването е едно вдишване на лекарството през инхалаторното устройство. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Stiolto Respimat?

Stiolto Respimat се състои от патрон (цилиндър), който използвате с инхалаторно устройство. Респимат е името на апарата. Едно впръскване на устройството доставя едно впръскване от лекарството в аерозолна мъгла, която вдишвате.

В каква концентрация се предлага Stiolto Respimat?

Stiolto Respimat се предлага в една концентрация от 2,5 микрограма (mcg) тиотропиев бромид и 2,5 mcg олодатерол на впръскване.

Каква е обичайната дозировка на Stiolto Respimat?

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при хронична обструктивна белодробна болест

Типичната доза Stiolto Respimat за възрастни с ХОББ е 2 впръсквания веднъж на ден. Ще приемате тази доза по едно и също време всеки ден. Това е и максималната препоръчителна доза.

Stiolto Respimat не се приема за лечение на внезапни проблеми с дишането. За тази цел Вашият лекар вероятно ще Ви предпише спасителен инхалатор като албутерол.

Stiolto Respimat приема ли се дългосрочно?

Да, Stiolto Respimat обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Stiolto Respimat, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, което лекарството лекува
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате

Ако имате обостряне на ХОББ, Вашият лекар вероятно ще изчака, докато се възстановите, преди да започне лечение със Stiolto Respimat.

Ако имате умерени до тежки бъбречни проблеми, може да сте изложени на по-висок риск от нежелани реакции.

Състояния, които могат да се влошат

Stiolto Respimat може да влоши някои други състояния. Това включва:

 • тиреотоксикоза (когато в тялото ви има твърде много хормони на щитовидната жлеза)

 • гърчове
 • сърдечни проблеми, включително атипичен сърдечен ритъм, като синдром на удължен QT интервал
 • висока чувствителност към лекарства, които стимулират нервната система, като епинефрин или допамин
 • тесноъгълна (затвореноъгълна) глаукома
 • задържане на урина (непълно изпразване на пикочния мехур)

Условия, които могат да се развият

Може да развиете следните състояния, докато приемате Stiolto Respimat, или тези състояния могат да се влошат при употребата на Stiolto Respimat:

 • хипокалиемия (ниски нива на калий в кръвта)

 • хипергликемия (високи нива на кръвната захар)

Странични ефекти

Ако развиете следните нежелани реакции, докато приемате Stiolto Respimat, Вашият лекар вероятно ще спре лекарството:

 • алергична реакция, включително обрив или подуване на езика
 • внезапно стягане на дихателните пътища след прием на доза, което може да затрудни дишането

Други лекарства

Ако приемате определени лекарства, Вашият лекар може да Ви предпише Стиолто Респимат по-предпазливо или да избягвате приема на лекарството.

Например, ако приемате перорален бета-блокер, Вашият лекар може да Ви предпише Stiolto Respimat само ако е абсолютно необходимо. Примери за орални бета-блокери са метопролол и пропранолол.

Ако приемате друго антихолинергично лекарство, Вашият лекар може да избере друго лекарство за лечение на ХОББ. (Stiolto Respimat е антихолинергично лекарство.) Примери за други антихолинергични лекарства са бензтропин и оксибутинин.

Как се приема Stiolto Respimat?

Stiolto Respimat се състои от патрон (или цилиндър), който използвате с инхалаторно устройство. Когато напръскате устройството (едно впръскване), то доставя лекарството в мъгла. Вдишваш мъглата в дробовете си.

Ще правите 2 впръсквания веднъж на ден, по едно и също време всеки ден.

Всеки път, когато презареждате рецептата си, ще трябва да поставите патрона в устройството, преди да го използвате. Също така ще трябва да заредите инхалаторното устройство, преди да използвате всяко от тях за първи път.

Вашият медицински специалист ще Ви научи как да приемате Stiolto Respimat. Можете също така да видите уебсайта на производителя на лекарства за подробно видео с инструкции и ръководство за бърз старт.

Използване на Stiolto Respimat

Информацията за предписване на лекарството съдържа следните инструкции стъпка по стъпка:

 1. Като държите капачката затворена, завъртете прозрачната основа по посока на стрелките. Спрете, когато чуете щракване на половин оборот.
 2. Отворете напълно капачката.
 3. Издишайте напълно и затворете устните си около мундщука. (Не покривайте вентилационните отвори. Дръжте инхалатора хоризонтален и го насочете към задната част на гърлото.)
 4. Поемете бавно и дълбоко въздух, докато натискате бутона за освобождаване на дозата.
 5. Задръжте дъха си за 10 секунди или колкото ви е удобно.
 6. За второто впръскване повторете стъпки 1–5.
 7. Затворете капачката.

Ако все още имате въпроси относно приема на Stiolto Respimat, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Stiolto Respimat е за поддържащо лечение на ХОББ, но не и за внезапни проблеми с дишането. Вероятно Вашият лекар също ще Ви предпише спасителен инхалатор за внезапни проблеми с дишането.

Потърсете медицинска помощ, ако смятате, че проблемите с дишането ви са сериозни или се нуждаят от незабавна помощ. Обадете се на 911 или отидете до най-близкото спешно отделение.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Stiolto Respimat, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Stiolto Respimat, вземете я веднага щом се сетите. Но не приемайте повече от една доза (2 впръсквания или впръсквания) за 24 часа. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Stiolto Respimat навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Stiolto Respimat, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • сухота в устата, носа или гърлото
 • високо кръвно налягане
 • ускорен пулс или други промени в сърдечния ритъм
 • болка в гърдите
 • чувство на замайване или нервност
 • главоболие
 • проблеми със съня
 • гадене
 • сърдечен арест

В екстремни случаи или ако не се лекува, предозирането може да доведе до смърт.

Какво да направите, ако сте приели твърде много Стиолто Респимат

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Stiolto Respimat. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Stiolto Respimat.

Може ли Stiolto Respimat да се приема при астма? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Stiolto Respimat не се приема при астма. Stiolto Respimat съдържа две активни съставки: тиотропиев бромид и олодатерол. Олодатерол е свързан с повишен риск от сериозни здравословни проблеми, когато се приема самостоятелно за астма. Това дори може да бъде фатално.

Тъй като Stiolto Respimat не се приема за астма, производителят на лекарства не предоставя препоръчителни дози за тази употреба.

Все пак има многобройни лечения за астма. Лекарство, наречено Spiriva Respimat, се използва за ХОББ и астма при възрастни. Съдържа тиотропиев бромид, който е активна съставка в Stiolto Respimat. Но Spiriva Respimat съдържа само една активна съставка, докато Stiolto Respimat съдържа две.

За да научите повече за възможностите за лечение на астма, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви кажат повече за това как се приемат и дозите им.

Дозировката на Stiolto Respimat сходна ли е с дозировката на подобни лекарства, като Symbicort или Anoro?

Формите и колко често приемате всяко от тези лекарства може да са подобни.

Stiolto Respimat (тиотропиев бромид/олодатерол) доставя лекарство в белите дробове със своето инхалаторно устройство. По същия начин Symbicort (будезонид/формотерол) и Anoro Ellipta (умеклидиниум/вилантерол) са инхалаторни устройства, които доставят лекарства до белите ви дробове.

Symbicort съдържа будезонид, който е стероид. Stiolto Respimat и Anoro Ellipta не съдържат стероиди.

Stiolto Respimat и Anoro Ellipta не са одобрени за лечение на астма, но Symbicort е. Дозата в микрограмове за всяко от трите лекарства е различна.

Обикновено приемате Stiolto Respimat и Anoro Ellipta веднъж на ден. Но обичайната доза на Stiolto Respimat е 2 впръсквания, докато обичайната доза на Anoro Ellipta е 1 впръскване. Обичайната доза Symbicort е 2 впръсквания два пъти на ден.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Те също могат да ви кажат повече за сравнението между тези лекарства.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Stiolto Respimat, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата на Stiolto Respimat без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Stiolto Respimat само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Можете ли да намалите моята доза Stiolto Respimat до 1 впръскване веднъж на ден, ако това облекчи симптомите ми?
 • Мога ли да използвам спейсер със Стиолто Респимат, ако изпитвам затруднения с приема на лекарства за инхалиране?
 • Трябва ли да изплакна устата си, след като съм приел доза Stiolto Respimat?

За да научите повече за Stiolto Respimat, вижте статията „Stiolto Respimat (tiotropium bromide/olodaterol)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Отказ от отговорност: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е фактически вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss