Подробности за дозировката на Plegridy

Plegridy (пегинтерферон бета-1а) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на определени видове множествена склероза. Предлага се като течен разтвор за инжектиране под кожата или в мускул. Поддържащата доза обикновено се прилага на всеки 14 дни.

Plegridy се използва при възрастни за лечение на някои форми на множествена склероза (МС). Те включват:

 • пристъпно-ремитентна МС
 • активна вторично прогресираща МС

Plegridy се предписва и за лечение на клинично изолиран синдром, който може да бъде (но не винаги) първият признак на МС.

Активната съставка в Plegridy е пегинтерферон бета-1а. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Plegridy принадлежи към група лекарства, наречени интерферон бета.

Тази статия описва дозите на Plegridy, както и неговите силни страни и как се използва. За да научите повече за Plegridy, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Plegridy?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Plegridy. Всички дози са посочени в микрограмове (mcg). Схемата на дозиране е една и съща за инжектиране под кожата или инжектиране в мускул.

Схема на дозиране на Plegridy Дозировка
Ден 1 (първа доза) 63 мкг
Ден 15 (втора доза) 94 мкг
Ден 29 (трета доза), след това на всеки 14 дни 125 мкг

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Plegridy.

Какви са формите на Plegridy?

Plegridy се предлага като течен разтвор в еднодозови предварително напълнени писалки и еднодозови предварително напълнени спринцовки. Лекарството се прилага като инжекция под кожата (чрез писалка или спринцовка) или като инжекция в мускул (чрез спринцовка).

Какви са силните страни на Plegridy?

Силните страни на Plegridy варират в зависимост от това дали лекарството се прилага като инжекция под кожата или в мускул.

За подкожно инжектиране

Plegridy се предлага в три концентрации за подкожно инжектиране:

 • 63 mcg/0,5 (милилитър) mL
 • 94 mcg/0,5 mL
 • 125 mcg/0,5 mL

За подкожно инжектиране Plegridy се доставя като стартова опаковка. Съдържа две инжекции с предварително напълнена писалка или спринцовка:

 • доза от 63 mcg за Ден 1
 • доза от 94 mcg за ден 15

За инжектиране в мускул

За инжектиране в мускул Plegridy се предлага в една концентрация от 125 mcg/0,5 mL в еднодозова предварително напълнена спринцовка.

Plegridy се предлага с комплект, който се използва за първите две инжекции в мускула. Комплектът има две скоби, които се прикрепят към предварително напълнената спринцовка. Тези клипове ограничават количеството лекарство, което ще получите в първите си две дози. Ще използвате жълтата щипка за първата доза и лилавата щипка за втората доза. Важно е да използвате тези щипки, за да инжектирате правилната концентрация на Plegridy за първите две дози.

Вашият лекар ще Ви предпише дозираната форма, която е подходяща за Вас.

Какви са обичайните дози на Plegridy?

Вашият лекар ще Ви започне с ниска доза Plegridy и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. Това се нарича титруване. Това позволява на Вашия лекар да види как реагирате на лечението и намалява риска от странични ефекти от лекарството.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за МС

Типичната дозировка на Plegridy за възрастни с МС е както следва:

 • Ден 1: 63-mcg инжекция
 • Ден 15: 94-mcg инжекция
 • Ден 29: 125-mcg инжекция (първа пълна доза)

След това дозата ви е 125 mcg, инжектирани на всеки 14 дни.

Схемата на дозиране е същата за Plegridy, прилаган като подкожна или мускулна инжекция. Вашият лекар ще Ви обясни и двете опции и ще Ви покаже как да си инжектирате дозите.

Вашият лекар може да препоръча определени лекарства, като например лекарства за треска или болка, за да намали риска от грипоподобни симптоми от Plegridy. Те може да предложат приема на тези лекарства непосредствено преди инжектиране на Plegridy.

Plegridy използва ли се дългосрочно?

Да, Plegridy обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно. Говорете с тях, ако имате въпроси относно това колко дълго ще се нуждаете от лечение с Plegridy.

Как се прилага Plegridy?

Plegridy се предлага като течен разтвор, който се инжектира под кожата или в мускул. Разтворът се предлага в предварително напълнени писалки и спринцовки за еднократна употреба.

Вашият лекар или друг медицински специалист ще ви покаже как да си поставяте инжекции у дома. Можете също да намерите инструкции на сайта на производителя или да видите „Инструкции за употреба“, започващи на страница 23 от информацията за предписване на Plegridy.

Инжекциите Plegridy, които се прилагат под кожата, могат да се прилагат в корема, бедрото и гърба на горната част на ръката.

Инжекциите Plegridy в мускул трябва да се редуват между мускулите на лявото и дясното бедро.

Важно е да редувате мястото, където инжектирате Plegridy, за да предотвратите кожно дразнене или кожна инфекция.

Вашият лекар може да препоръча приема на определено лекарство преди всяка инжекция, за да намали риска от грипоподобни симптоми от Plegridy. Например, те могат да предложат средство за намаляване на температурата като ацетаминофен (тиленол).

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Plegridy говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Plegridy, инжектирайте я веднага щом се сетите. След това ще трябва да започнете своя 14-дневен цикъл от тази дата. Ако имате въпроси относно инжектирането на пропусната доза, говорете с Вашия лекар.

Ако се нуждаете от помощ да си спомните да инжектирате дозата си Plegridy навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не инжектирайте повече Plegridy, отколкото е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че инжектирате твърде много Plegridy

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте инжектирали твърде много Plegridy. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Plegridy.

Подобна ли е дозировката на Plegridy на тази на Gilenya?

Не, не е. Plegridy (пегинтерферон бета-1а) и Gilenya (финголимод) се използват за лечение на видове МС. Но формата, в която идват, как действат и дозите им са различни.

Plegridy се предлага като течен разтвор в еднодозови предварително напълнени писалки или спринцовки. Инжектира се подкожно или в мускул. Поддържащата доза е една инжекция от 125 mcg на всеки 14 дни. Plegridy принадлежи към група лекарства, наречени интерферон бета. Одобрен е за употреба само при възрастни.

Gilenya се предлага като перорална капсула, предлагана в две концентрации: 0,25 милиграма (mg) и 0,5 mg. Дозировката се основава на телесното тегло и лекарството обикновено се приема веднъж на ден. Gilenya принадлежи към група лекарства, наречени модулатори на сфингозин 1-фосфатния рецептор. Одобрен е за употреба при възрастни и определени деца.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

Колко време отнема Plegridy да започне да действа?

Plegridy започва да действа след първата доза. Но може да отнеме няколко седмици, преди да забележите намаляване на симптомите на МС. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството работи за справяне със състоянието Ви.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Plegridy, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Plegridy. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не трябва да променяте дозата на Plegridy без препоръката на Вашия лекар. Инжектирайте това лекарство точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Ще трябва ли дозата ми Plegridy да бъде намалена, ако имам нежелани реакции?
 • Има ли значение по кое време на деня си инжектирам дозата Plegridy?
 • Каква е дозата на Plegridy в сравнение с тази на Avonex (интерферон бета-1а)?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss