Подробности за дозировката на Glucotrol XL

Въведение

Ако имате диабет тип 2, Вашият лекар може да Ви предложи Glucotrol XL като опция за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на диабет тип 2 при възрастни. Glucotrol XL се предписва заедно с диета и упражнения за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар.

Активната съставка в Glucotrol XL е глипизид. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи. Glucotrol XL се предлага като таблетка, която поглъщате. Той принадлежи към група лекарства, известни като сулфонилуреи.

Тази статия описва дозите на Glucotrol XL, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Glucotrol XL, вижте тази задълбочена статия.

Но когато използвате Glucotrol XL, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Glucotrol XL. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Типична дозировка Минимална доза Максимална дозировка
5 милиграма (mg), приемани веднъж дневно 2,5 mg, приемани веднъж дневно със закуска или първото ви хранене за деня 20 mg, приемани веднъж дневно със закуска или първото ви хранене за деня

Моля, имайте предвид, че тази статия обхваща стандартната схема на дозиране на Glucotrol XL, която се предоставя от производителя на лекарството. Но винаги следвайте инструкциите за дозиране, предписани от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Glucotrol XL?

Ако имате диабет тип 2, Вашият лекар може да Ви предпише Glucotrol XL заедно с диета и упражнения, за да ви помогне да управлявате кръвната си захар. Прочетете по-долу за повече информация относно дозирането на Glucotrol XL.

Каква е формата на Glucotrol XL?

Glucotrol XL се предлага като таблетка с удължено освобождаване, която поглъщате. (Удълженото освобождаване означава, че активното лекарство се освобождава бавно за определен период от време.)

Какви са силните страни на Glucotrol XL?

Glucotrol XL се предлага в три концентрации: 2,5 милиграма (mg), 5 mg и 10 mg.

Какви са обичайните дози на Glucotrol XL?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при диабет тип 2

Типичната начална доза Glucotrol XL за диабет тип 2 е 5 mg, приемани веднъж дневно със закуска или първото ви хранене за деня. Максималната доза е 20 mg, приемана веднъж дневно със закуска или първото ви хранене за деня.

Glucotrol XL използва ли се дългосрочно?

Да, Glucotrol XL обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Вашият лекар може да предпише по-ниска доза Glucotrol XL, ако:

 • сте на 65 или повече години
 • имате определени здравословни проблеми или приемате лекарства, които повишават риска от хипогликемия (ниска кръвна захар)

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Glucotrol XL може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе)

Как се приема Glucotrol XL?

Ще приемате Glucotrol XL веднъж дневно сутрин със закуска. Ако не закусвате, вземете Glucotrol XL с първото си хранене за деня.

Поглъщайте таблетките цели. Не трябва да ги чупите, смачквате или дъвчете. Таблетките са предназначени за бавно освобождаване на активното лекарство в тялото ви в продължение на 24 часа. Увреждането на таблетките води до освобождаване на цялото лекарство наведнъж и може да увеличи риска от странични ефекти.

Може да забележите нещо, което прилича на таблетка в изпражненията ви. Това е празната обвивка на таблета и е нормално да я видите, след като премине през тялото ви.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Glucotrol XL вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те могат да доставят Glucotrol XL в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Glucotrol XL, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза, както е планирано. Не трябва да приемате две дози наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза. Това увеличава риска от хипогликемия (ниска кръвна захар).

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Glucotrol XL навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не трябва да приемате повече Glucotrol XL от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват хипогликемия (ниска кръвна захар), която може да бъде лека или тежка. Леките симптоми могат да бъдат лекувани с перорални таблетки глюкоза. Тежката хипогликемия е спешна медицинска помощ. Симптомите могат да включват:

 • гърчове
 • кома
 • проблеми с концентрацията или ясното мислене

Какво да направите, ако приемете твърде много Glucotrol XL

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако мислите, че сте приели твърде много Glucotrol XL. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Glucotrol XL, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата си на Glucotrol XL без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Glucotrol XL точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ще се промени ли дозата ми, ако Glucotrol XL не ми действа достатъчно добре?
 • Ако приемам по-висока доза Glucotrol XL, имам ли по-висок риск от странични ефекти?
 • Мога ли да приемам Glucotrol XL заедно с други лекарства за диабет тип 2?

Ако имате диабет тип 2, абонирайте се за онлайн бюлетина на Healthline за полезни съвети и информация. Можете също така да се присъедините към общността на диабет тип 2 на Bezzy, за да се свържете с други, които имат това състояние.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss