Подробности за дозировката на Diastat

Диастат (диазепам) е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва при необходимост за управление на клъстери от припадъци при хора с трудноразрешима епилепсия. Лекарството се предлага под формата на ректален гел.

Diastat се предписва за лечение на клъстъри от припадъци при възрастни и някои деца с трудноразрешима епилепсия.

Активната съставка на Diastat е диазепам. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Диастат принадлежи към група лекарства, наречени бензодиазепини.

Това лекарство идва като Diastat и като Diastat AcuDial. И двете се предлагат като гел в предварително напълнени спринцовки. Гелът се инжектира в ректума чрез гъвкав накрайник в края на спринцовката. „AcuDial“ се отнася за специален тип спринцовка.

И Diastat, и Diastat AcuDial съдържат едно и също лекарство под формата на гел. По принцип тази статия ще използва името Diastat за обозначаване на лекарството.

Тази статия описва дозите на Диастат, както и неговите силни страни и начина на приемане. За да научите повече за Diastat, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Diastat?

Препоръчваната дозировка на Diastat зависи от вашата възраст и телесно тегло. Предоставената по-долу информация описва обичайните дози на Diastat. Дозировките са посочени в милиграми лекарство на килограм* телесно тегло (mg/kg).

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Diastat. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Възраст Препоръчителна доза
2–5 години 0,5 mg/kg
6–11 години 0,3 mg/kg
12 и повече години 0,2 mg/kg

* Един килограм е приблизително 2,2 паунда (lb).

Каква е формата на Diastat?

Diastat се предлага като гел в предварително напълнена спринцовка. Гелът се инжектира в ректума чрез гъвкав накрайник в края на спринцовката.

Всяка марка използва различен вид спринцовка:

 • Diastat използва стандартна спринцовка с гъвкав накрайник.
 • Diastat AcuDial използва специална спринцовка с прозорец, който показва дозировката. Зелена лента за готовност ви уведомява кога дозата е готова за прилагане. Тази спринцовка има и гъвкав накрайник.

Какви са силните страни на Diastat?

Диастат се предлага в една концентрация от 2,5 mg. Diastat AcuDial се предлага в две концентрации: 10 mg и 20 mg.

Какви са обичайните дози на Diastat?

Вашият лекар ще Ви предпише подходящата за Вас дозировка Diastat въз основа на Вашето телесно тегло и възраст. Вашият лекар може допълнително да коригира дозата ви въз основа на тежестта на вашето състояние, цялостното ви здраве и други лекарства, които приемате.

Diastat се използва само при необходимост, до пет пъти месечно. Не трябва да се използва повече от веднъж в рамките на 5 дни.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се предписват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при гърчове

Diastat се предлага в определени концентрации. Вашият лекар ще изчисли Вашата доза и ще я закръгли до най-близката налична концентрация. Препоръчителната доза за възрастни е 0,2 mg/kg. Дозите диастат обикновено се предлагат на стъпки от 2,5 mg. Така например, ако тежите 70 kg, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише доза Diastat от 15 mg.

Каква е дозировката на Diastat за деца?

Diastat може да се предписва на деца на възраст 2 години и по-големи.

Дозата Diastat за деца се основава на тяхното телесно тегло и възраст. Лекарят на вашето дете ще изчисли дозата и ще я закръгли до най-близката налична концентрация.

Дозировка за деца от 2 до 5 години

За деца на възраст от 2 до 5 години дозата Diastat се изчислява на 0,5 mg/kg и след това се закръгля до най-близката налична доза. Таблицата по-долу изброява примерни дози за деца в тази възрастова група.

Телесно тегло Диастатна доза
11–15 кг 7,5 мг
16–20 кг 10 мг
21–25 кг 12,5 мг
26–30 кг 15 мг
31–35 кг 17,5 мг
36–44 кг 20 мг

Дозировка за деца от 6 до 11 години

За деца на възраст от 6 до 11 години дозата Diastat се изчислява на 0,3 mg/kg и след това се закръгля до най-близката налична доза. Таблицата по-долу изброява примерни дози за деца в тази възрастова група.

Телесно тегло Диастатна доза
17–25 кг 7,5 мг
26–33 кг 10 мг
34–41 кг 12,5 мг
42–50 кг 15 мг
51–58 кг 17,5 мг
59–74 кг 20 мг

Дозировка за деца на възраст над 12 години

За деца на възраст 12 и повече години дозата Diastat се изчислява на 0,2 mg/kg и след това се закръгля до най-близката налична доза, както следва:

Телесно тегло Диастатна доза
26–37 кг 7,5 мг
38–50 кг 10 мг
51–62 кг 12,5 мг
63–75 кг 15 мг
76–87 кг 17,5 мг
88–111 кг 20 мг

Дългосрочно ли е лечението с Diastat?

Да, Diastat обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате при необходимост в дългосрочен план.

Ако имате въпроси относно това колко дълго ще продължи лечението Ви с Diastat, говорете с Вашия лекар.

Корекции на дозировката

Ако имате сериозно здравословно състояние или сте на възраст 65 или повече години, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза, за да намали риска от сънливост или проблеми с мускулния контрол и координация.

Ако имате въпроси относно това дали дозата Ви трябва да бъде намалена, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Diastat, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • вашето телесно тегло
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ в раздела по-горе)

Как се приема Diastat?

Diastat се предлага като гел в предварително напълнена спринцовка. Гелът се вкарва в ректума.

Няма да поставите гела Diastat сами. Вашият лекар ще Ви даде инструкции и ще обучи Вашия болногледач или друго лице как да разпознава Вашите групи припадъци и да Ви даде правилната доза Diastat.

Diastat се предлага в два вида спринцовки. Всеки е предварително напълнен с гел, който се инжектира през гъвкав накрайник в ректума. Когато получите групи припадъци, лицето, обучено да Ви дава Diastat, ще Ви даде доза, за да се опита да спре припадъка.

След като получите доза Diastat, обученото лице ще остане с вас 4 часа, за да се увери, че сте в безопасност. Те ще следят дишането и цвета на кожата ви и ще следят за евентуални странични ефекти.

За да научите повече за лечението с Diastat, вижте информацията за предписване на Diastat или говорете с Вашия лекар.

А за информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Diastat вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Има ли риск от злоупотреба с Diastat?

Diastat има a предупреждение в кутия за риска от злоупотреба и пристрастяване.* Бензодиазепините като Diastat са контролирани вещества и са класифицирани като лекарства, отпускани с рецепта от списък IV. Това означава, че има малък риск от злоупотреба по време на лечението с Diastat. Примери за злоупотреба са употребата на лекарството по-често или в по-високи дози от препоръчаните от Вашия лекар.

Трябва да използвате Диастат само както е предписал Вашият лекар. Злоупотребата увеличава риска от предозиране, което може да доведе до тежки ефекти като затруднено дишане, кома и дори смърт.

За да научите повече, вижте раздела „Предупреждения в кутии“ по-горе.

* Злоупотребата се отнася до приемането на лекарство по начин, различен от предписания от лекар. При пристрастяването се използва лекарство, дори ако причинява вредни резултати.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Diastat, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции. Диастат трябва да Ви се дава само когато имате припадък и от обучен болногледач. Не се опитвайте да си дадете доза Диастат.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от леко до умерено предозиране, могат да включват:

 • объркване
 • сънливост
 • намаляване на мускулния тонус и сила
 • забавени рефлекси
 • проблеми с координацията и баланса

В редки случаи симптомите на леко до умерено предозиране може също да включват:

 • възбуда
 • раздразнение
 • насилствено поведение
 • приказливост

Тежкото предозиране може да причини забавено дишане или кома.

Важно е да се отбележи, че рискът от смърт от предозиране е по-висок, когато Diastat се смеси с опиоиди или алкохол.

Какво да направите, ако получите твърде много Diastat

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Diastat. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Диастат и отнемане и зависимост

Диастат е бензодиазепин. Има потенциал да причини физическа зависимост и симптоми на абстиненция.* Има a предупреждение в кутияза този риск.

Ако получавате Diastat само веднъж седмично или веднъж на всеки няколко седмици за лечение на вашите групи припадъци, е малко вероятно да развиете зависимост от лекарството. Но ако го приемате по-често или в по-високи дози, съществува риск от зависимост.

Ако все пак развиете зависимост от Diastat, намаляването на дозата или внезапното спиране на лечението може да доведе до симптоми на отнемане. Оттеглянето може да причини гърчове и да бъде животозастрашаващо.

Симптомите на отнемане, които се появяват малко след като дозата Ви бъде намалена или сте спрели приема на Diastat, могат да включват:

 • тревожност и пристъпи на паника
 • храносмилателни проблеми (гадене, повръщане, диария, загуба на тегло)
 • ускорен сърдечен ритъм
 • треперене
 • гърчове
 • халюцинации
 • психоза

Симптомите на отнемане, които могат да продължат седмици или месеци след намаляване на дозата или спиране на приема на Diastat, могат да включват:

 • проблеми със запомнянето, вземането на решения и научаването на нови неща
 • депресия
 • безсъние (проблем със съня)

 • звънене в ушите
 • мускулни потрепвания

Ако смятате, че Вашата доза трябва да бъде намалена или ако искате да спрете лечението си с Diastat, първо говорете с Вашия лекар. Това е особено важно, ако сте приемали Diastat повече от веднъж седмично или в по-високи дози от предписаните. Вашият лекар може да Ви помогне безопасно да намалите дозата си с течение на времето.

* При зависимост тялото ви се нуждае от лекарството, за да функционира както обикновено. Симптомите на отнемане са странични ефекти, които могат да възникнат, когато спрете приема на лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Diastat, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката си на Diastat без препоръка на Вашия лекар. Използвайте Diastat само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Diastat може да се прилага само от обучен болногледач. Не се опитвайте сами да си дадете доза Диастат.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да се коригира моята доза Diastat, ако отслабна?
 • Ще увеличи ли по-високата доза Diastat риска от лекарствена зависимост?
 • Трябва ли да се промени дозата ми, ако имам тежки чернодробни проблеми?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss