Подробности за дозировката за Onureg

Onureg (азацитидин) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на остра миелоидна левкемия (AML) в определени случаи. Лекарството се предлага като перорална таблетка. Обикновено се приема веднъж дневно за дни 1-14 от всеки 28-дневен цикъл.

Onureg се предписва за лечение на AML при възрастни, които са имали първата си пълна ремисия след интензивна химиотерапия (традиционни лекарства, предписвани за лечение на рак). Onureg може да бъде предписан дори ако броят на кръвните клетки не се е възстановил след тази ремисия.

Забележка: Вашият лекар ще Ви предпише Onureg само ако не можете да продължите лечението с интензивна лечебна терапия за AML. Този тип лечение включва както висока доза химиотерапия, така и трансплантация на стволови клетки.

Активната съставка в Onureg е азацитидин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Onureg принадлежи към група лекарства, наречени нуклеозидни метаболитни инхибитори.

Тази статия описва дозировката на Onureg, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Onureg, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Onureg?

Този раздел описва обичайната дозировка на Onureg.

Каква е формата на Onureg?

Onureg идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Onureg?

Onureg се предлага в две концентрации: 200 милиграма (mg) и 300 mg. Предлага се в бутилки, съдържащи 14 таблетки и блистери, съдържащи 7 таблетки.

Какви са обичайните дози Onureg?

Информацията по-долу описва най-често предписваната или препоръчваната дозировка на Onureg. Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на препоръчителната доза. Не забравяйте да вземете дозата, която са ви предписали. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди и може да я коригират, ако получите определени нежелани реакции.

Дозировка за AML

Схемата на дозиране на Onureg следва 28-дневен цикъл. Обичайната доза за възрастни с AML е 300 mg, поглъщани веднъж дневно за дни 1-14 от всеки 28-дневен цикъл.

Вашият лекар ще назначи пълна кръвна картина (CBC) през седмица по време на първите Ви два цикъла на лечение с Onureg. Ако броят на кръвните Ви клетки е твърде нисък, включително ако имате миелосупресия, Вашият лекар може да Ви нареди временно да спрете Onureg. Това се прави, за да се възстанови кръвната Ви картина.

След първите два цикъла, Вашият лекар ще направи ТГС преди началото на всеки цикъл (веднъж месечно). Въпреки това, в определени ситуации те могат да проверяват броя на кръвните ви клетки по-често, като например през седмица за още два цикъла.

Вашият лекар вероятно ще препоръча приема на първите два цикъла Onureg с лекарство против гадене като Zofran (ондансетрон). Те ще ви препоръчат да приемате лекарството против гадене 30 минути преди всяка доза Onureg, за да предотвратите повръщане.

Може да сте в състояние да спрете приема на лекарството против гадене, ако не сте имали гадене с Onureg след първите два цикъла на лечение. Но не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да спрете лекарството против гадене.

Onureg използва ли се дългосрочно?

Да, Onureg обикновено е дългосрочно лечение. Вероятно ще приемате Onureg, стига да нямате сериозни нежелани реакции или състоянието ви да не се влоши.

Корекции на дозировката

В определени случаи може да се наложи корекция на дозата Onureg. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението. Ако имате сериозни нежелани реакции, те могат временно да спрат вашето лекарство. Ако все още имате сериозни нежелани реакции, те може да намалят дозата Ви Onureg. Ако продължите да имате сериозни нежелани реакции, те може да спрат лечението Ви с Onureg и да обсъдят по-безопасни варианти с Вас.

Например, ако имате сериозни нежелани реакции, включително тежко гадене, повръщане или нисък брой кръвни клетки, Вашият лекар може да намали дозата Onureg до 200 mg, за да разбере как ви засяга по-ниска доза.

Уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците. Те ще ви наблюдават, докато приемате Onureg. Те могат да коригират дозата на лекарството, ако имате сериозни нежелани реакции.

Ако имате въпроси относно Вашата дозировка и се чудите дали бихте могли да се възползвате от корекция на дозата, говорете с Вашия лекар. Не правете промени в дозировката без одобрението на Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Onureg може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • нежелани реакции, които може да получите
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)
 • други лекарства, които приемате

Как се приема Onureg?

Onureg идва като перорална таблетка, която приемате в 28-дневни цикли на дозиране. Ще приемате лекарството веднъж дневно на дни 1-14 от всеки 28-дневен цикъл.

По време на първите ви два цикъла на лечение Вашият лекар ще препоръча да вземете лекарство против гадене 30 минути преди да приемете Onureg, за да предотвратите повръщане.

Можете да приемате Onureg таблетки със или без храна, но трябва да ги поглъщате цели. Не ги смачквайте, режете или дъвчете. Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство или говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако кожата ви влезе в контакт с праха от таблетки Onureg, незабавно измийте добре мястото със сапун и вода. Ако прахът от таблетките Onureg влезе в контакт с очите или устата ви, незабавно промийте мястото добре с вода.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Onureg, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Onureg се предлага в бутилки или блистери. Уведомете Вашия лекар, ако имате затруднения при отварянето на бутилки с лекарства. Вместо това може да предпишат Onureg в блистерни опаковки.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Onureg и си спомните същия ден, вземете я веднага щом си спомните. Но ако е на следващия ден, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не приемайте две дози Onureg наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти.

Ако повърнете след като сте приели дозата Onureg, не вземайте друга таблетка. Просто вземете следващата си доза в обичайното време.

Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Onureg навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Onureg, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Onureg

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Onureg. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Onureg.

Дозировката на Onureg подобна ли е на тази на Vidaza?

Не, не е. Въпреки че Onureg (азацитидин) и Vidaza (азацитидин) имат една и съща активна съставка, те се предписват за различни състояния.

Onureg се предписва за продължително лечение на AML при възрастни в определени ситуации. Vidaza се предписва за лечение на някои други видове рак, като например:

 • миелодиспластичен синдром (вид рак на кръвта) при възрастни

 • ювенилна миеломоноцитна левкемия (вид левкемия) при деца

Формата на лекарството и дозата в mg за всяко лекарство също се различават.

Onureg идва като перорална таблетка, която приемате веднъж дневно на дни 1-14 от всеки 28-дневен цикъл на дозиране. Vidaza се предлага като течен разтвор за подкожно инжектиране или чрез интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена, прилагана с течение на времето) от медицински специалист.

Дозировката на Vidaza зависи от състоянието, което е предписано за лечение.

Забележка: Onureg и Vidaza не са взаимозаменяеми и не трябва да се заместват един с друг.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

Колко време отнема Onureg да започне да действа?

Onureg започва да действа след първата Ви доза. Но поради начина, по който лекарството действа, вероятно няма да го почувствате в тялото си.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да определи дали лекарството лекува ефективно Вашето състояние. Вероятно ще приемате Onureg, стига състоянието ви да не се влоши и да нямате сериозни нежелани реакции.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Onureg, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Onureg. Но ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще ви предпише най-подходящата доза. Не променяйте дозата на Onureg без препоръка на Вашия лекар. Приемайте това лекарство точно както е предписано.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Дали по-ниска доза Onureg все още ще работи, за да поддържа състоянието ми в ремисия?
 • Мога ли да взема моята доза Onureg по различна схема на дозиране?
 • Каква е дозата на Onureg в сравнение с тази на Rydapt (мидостаурин)?

За да научите повече за Onureg, вижте тези статии:

 • Onureg (азацитидин)
 • Странични ефекти на Onureg: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss