Писмо от редактора: Възприемане на уелнес чрез себеприемане

жена стои в центъра на огромна книга с писалка с мастило и цветя на заден план
Илюстрация от Британи Ингланд и Алиса Кийфър

Какво всъщност означава да си „здрав“?

Като жена, здравен треньор и уелнес редактор, често си задавам този въпрос.

Когато бях тийнейджър, мислех, че здравето е свързано с входове и изходи, които в крайна сметка ще се равняват на някаква перфектна формула: влиза някакъв здравословен хранителен продукт, като спанак, излизат няколко калории под формата на тренировка – след това цикълът повтаря.

Мислех, че ако постигна правилния баланс, ще постигна тази неуловима формула за перфектно благополучие.

В крайна сметка разбрах, че храната и фитнесът едва драскат повърхността на това, което представлява истинското здраве на целия човек.

В някои случаи дори започнах да разбирам стремежа си към здраве като нужда да „поправя“ неща в себе си, които смятах за нежелани.

Този манталитет е често срещан и дори плячка в света на уелнеса.

Рефренът звучи нещо като: „Ако опитам само още една здравословна тенденция, диета или фитнес мания, тогава Ще бъда излекуван/здрав/здрав/достоен.”

Отне ми много години, майчинство и цял живот търсене на това какво всъщност е здравето, за да се откажа от идеята за някакво „перфектно“ уравнение, което води до превъзходно, недосегаемо здраве.

Вместо това сега гледам на здравето като на празник – на това, което мога да правя, чувствам, изразявам и се наслаждавам. В крайна сметка това е празник на моята жизненост от момент на момент.

Освежаващо представяне, нали?

Да оставя здравето да ме намери

Винаги съм бил човек, който държи на здравето и в някои моменти от живота си съм бил добросъвестен „здравословен луд“.

По време на тази фаза бях малко като винаги кипящия и понякога болезнено оптимистичен любител на фитнеса Крис Трейгър от шоуто „Паркове и отдих“.

Винаги съм преследвал „най-здравословния“ вариант за всичко, от това каква храна купувам до избора да се кача по стълбите над асансьор. Това отношение ми даде усещането, че го правя „правилно“.

В крайна сметка разбрах, че като Крис Трейгър може би се стремя да запазя оптимистична нагласа, за да избегна определени части от себе си, които не смятам за здрави или „добри“.

Например любовта ми от детството към пилешките хапки, която продължава да съществува и до днес, или непреодолимата ми нужда да се излежавам и да гледам отново епизодите на „The Crown“, когато съм в цикъл.

След това има по-дълбоките неща.

Благодарение на преобладаващия разказ за здравето на деня, който до голяма степен почерпих от COSMOgirl, често бях много слаба в тийнейджърските си години. За мен постно беше равно на здравословно.

В резултат на това, че бях много атлетичен и като цяло избягвах мазнини, имах гранична анемия, дори когато ядях месо. Имах много лек, нередовен цикъл, който идваше на всеки 3 или 4 месеца, но го видях като нещо добро – по-малко проблеми, нали?

Тогава родих сина си в началото на двайсетте и най-накрая научих стойността и мъдростта на желанията си.

Докато бях бременна, преминах от веган към ядене на пържоли и пиене на повече от галон пълномаслено краве мляко на ден. Ако си приготвях смути, добавях супени лъжици кокосово масло, докато накрая вкусът стана „правилен“.

Тялото ми беше заето да прави друг човек и изобщо не се интересуваше от яденето на „леко“. Освен това определено нямаше да взема всякакви стълби, ако можех да го избегна.

Наистина никога през живота си не се бях чувствал по-здрав. Освен това вече не съм тестван като анемичен.

Научих от първа ръка, че лишаването на тялото ми от това, от което се нуждае в името на „здравето“ е форма на самонараняване. По някакъв начин не разбрах това, докато в мен не растеше друг човек, който да подчертае идеята.

Сега знам, че здравето включва много повече от „здравословни“ входове и резултати. Това включва грижа за себе си, любящи взаимоотношения и слушане на моите нужди с отворен ум и сърце.

Когато здравето е празник, то не е лечебна мярка или източник на лишения. Основава се на удоволствие, радост и себеприемане.

Пътят към приемането

За тези от нас, които са били потопени в уелнес културата през голяма част от живота си, приемането може да звучи като отказване.

Ако просто се приемем такива, каквито сме, как ще израснем? Как ще вдъхнем цел на живота си?

Реалността е, че приемането трябва да се случи, преди да настъпи растеж. Съпротивата срещу реалността на нашата ситуация всъщност е пречка за растежа, защото е отказ да започнем там, където сме.

Обичам да си представям цвете, което изпраща малките си пъпки през почвата, за да достигне до слънцето. Това цвете не се укорява, че не е достатъчно жълто, не е достатъчно сладко ухаещо или не прилича на розата от съседната врата.

Просто се разгръща, без срам или съпротива.

Вместо да се съпротивляваме на възприеманите от нас недостатъци и да се стремим да ги коригираме, можем просто да се научим да бъдем с тях.

От това пространство всички стъпки, които предприемаме към култивиране, възстановяване или запазване на нашето здраве, могат да бъдат направени без тежкия багаж на манталитета „трябва да се оправя“.

Ето как грижата за себе си се превръща в любов към себе си.

Как да развием себеприемане

Въпреки че няма сигурен начин да развиете самоприемане, има няколко основни компонента.

Те включват:

  • култивиране на самосъзнание
  • развиване на силно чувство за себе си
  • отказ от самокритика и самонаказание
  • оставяйки всичко да си отиде

Осъзнаване на себе си

Интроспекцията е процесът на размисъл върху това как се появявате в света, от това какво ви мотивира да действате, какво ви вдъхновява да отворите сърцето си и как се справяте с промяната.

Развиването на този вид самосъзнание може да ви даде представа за това как работите, както и да оцените дълбочината и сложността на собствения си опит.

Силно чувство за себе си

Размисъл като този може да доведе до силно чувство за себе си, което е от съществено значение за култивирането на доверие в собствените ви решения, нужди и желания.

Преодоляване на самокритиката

След това, когато се появи самокритика, както вероятно ще стане, можете да си припомните, че тя не се основава на реалността.

Дори когато е така, частта от критиката е градивна само до известна степен. Можете да се поучите от него, след което да продължите напред.

Да се ​​науча да пускам

И накрая, пускането ви освобождава не само от миналото, но и от историите за вас самите, които ви пречат да изпитате благополучие в настоящето.

Това може да включва истории за това как вие Трябва бъдете по-здрави, спортувайте повече или спрете да ядете определена храна.

Вместо това, изоставянето на тези истории ви позволява да се обърнете към здравето си от място без багаж на радост и празнуване.

Представяме ви Healthline’s Women’s Wellness Hub

В интерес на споделянето на този възприятие за здравето като празник, Healthline създаде Women’s Wellness Hub.

Това е подбран дом за всичко, от което се нуждаете, за да намерите свобода в пътуването си за здраве и уелнес.

Независимо дали отнема време за вас, култивиране на здравословна динамика на взаимоотношенията или отдих от суматохата с малко внимание, Women’s Wellness Hub е вашето обслужване на едно гише.

Ние осъзнаваме, че здравето на целия човек означава грижа за тялото, сърцето и ума ви и това започва с приемането на себе си такива, каквито сте.

Това е приемане на здравето като признание, че вече сте красиво цялостен и вземане на избор да се грижите за себе си и тялото си в чест и празнуване на тази цялост.


Кристъл Хошоу е майка, писател и дългогодишен практикуващ йога. Тя е преподавала в частни студиа, фитнес зали и индивидуални настройки в Лос Анджелис, Тайланд и района на залива на Сан Франциско. Тя споделя внимателни стратегии за грижа за себе си чрез онлайн курсове в Simple Wild Free. Можете да я намерите в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss