Перкутанна коронарна интервенция (PCI) за коронарна артериална болест

Перкутанната коронарна интервенция е възможност за лечение на хора с коронарна артериална болест. Тази нехирургична процедура помага за отваряне на стеснени или блокирани коронарни артерии.

Коронарна артериална болест (CAD) е, когато артериите в сърцето ви не могат да доставят достатъчно богата на кислород кръв към тъканта на сърцето ви. Често се развива от натрупване на плака вътре в артериите, което ги кара да се стесняват с течение на времето.

CAD е най-често срещаният тип сърдечно заболяване и е основната причина за сърдечни удари. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)CAD е отговорен за 375 476 смъртни случая в Съединените щати през 2021 г.

Перкутанната коронарна интервенция (PCI) е лечение на CAD. Помага за отваряне на артерия, която е стеснена или блокирана.

Продължете да четете, за да научите повече за PCI, каква е процедурата и свързаните с нея рискове и ползи.

Илюстрация на перкутанна коронарна интервенция за коронарна артериална болест
Перкутанна коронарна интервенция (PCI) за коронарна артериална болест. Илюстрация от Джейсън Хофман

Какво представлява перкутанната коронарна интервенция?

PCI е нехирургична, минимално инвазивна процедура, която се използва за отваряне на коронарни артерии, които са стеснени или блокирани с плака. Това помага за подобряване на притока на кръв към сърдечната тъкан.

Наличието на PCI също обикновено включва поставянето на малка мрежеста тръба, наречена стент. Това се поставя, след като лекарят отвори артерията и помага да се запази отворена артерията след лечението.

Еднаква ли е перкутанната коронарна интервенция с ангиопластиката със стент?

Да, PCI е същото като коронарна ангиопластика със стент. Коронарната ангиопластика е процедура за отваряне на коронарната артерия, след което се поставя стент.

Беше ли Ви полезно?

Кой е кандидат за перкутанна коронарна интервенция?

Лекарят може да използва PCI за лечение на инфаркт. Когато PCI се използва за възстановяване на притока на кръв към сърцето по време на инфаркт, това се нарича първична PCI.

PCI може също да се извърши за симптоматично облекчаване при хора с ангина, която не реагира на лечение с лекарства. в някои обстоятелстваPCI може да се препоръча за намаляване на риска от инфаркт или смърт.

Лекарят оценява няколко фактора, за да определи дали PCI е подходяща. Тези включват:

 • естеството, тежестта и местоположението на запушванията
 • дали имате симптоми и ако да, колко тежки са те
 • способност за понасяне на лекарства за разреждане на кръвта
 • дали имате някакви други основни здравословни проблеми, наречени съпътстващи заболявания
 • твоята възраст
 • Вашият риск от едно или повече усложнения на реваскуларизацията, често оценяван с рисков резултат

Какво представлява процедурата за перкутанна коронарна интервенция?

Обикновено кардиолог извършва PCI в болница. Кардиологът е вид лекар, който се специализира в лечението на състояния, които засягат сърцето.

Използвайки рентгеново изображение, вашият кардиолог насочва катетър през кръвоносните ви съдове, докато стигне до сърцето ви. Този катетър обикновено се вкарва в кръвоносен съд близо до слабините или в артерия на китката. Специално контрастно багрило помага на вашия кардиолог да види къде са запушванията.

След това се използва катетър с балонен накрайник за отваряне на артерията. След като е на мястото си, балонът се надува, което отваря артерията. След това вашият кардиолог обикновено поставя стент, за да помогне на артерията да остане отворена.

PCI може да отнеме между 30 минути и 2 часа. Много хора се прибират вкъщи същия ден. Въпреки това, в зависимост от вашата ситуация, може да се наложи да останете в болницата през нощта.

Какво е възстановяването след перкутанна коронарна интервенция?

Когато напуснете болницата, вашият екип ще ви даде инструкции за изписване относно:

 • лекарства (хората, които са имали PCI с поставяне на стент, трябва да приемат поне едно антиагрегантно лекарство до края на живота си)
 • грижа за раната
 • препоръки за диета и начин на живот
 • кога да възобновите дейностите

Можете също така да попитате Вашия лекар дали отговаряте на условията за a програма за сърдечна рехабилитация. Целта на тази програма е да подобри вашето бъдещо сърдечно-съдово здраве чрез съвети и обучение за упражнения, консултиране относно храненето и начина на живот и намаляване на стреса.

Колко успешни са перкутанните коронарни интервенции?

PCI може да бъде животоспасяваща за хора, преживели сърдечен удар. Наистина, изследователи имат отбеляза че PCI подобрява процента на преживяемост при инфаркт.

PCI може също да намали симптомите на стенокардия при хора с CAD. Например, на ИСХЕМИЯ и клинични проучвания FAME-2 установиха, че хората, получаващи PCI и медицинска терапия, са подобрили облекчаването на стенокардия, отколкото само медицинска терапия.

един Проучване от 2020 г също установи, че PCI може да предотврати инфаркт и смърт при хора с нестабилна CAD. Изследователите определят нестабилната CAD като лица, които:

 • сте имали инфаркт, но не сте получили незабавна PCI или коронарен байпас
 • преди това е получил PCI за инфаркт, но все още е имал лезии на коронарните артерии
 • са имали остър коронарен синдром без елевация на ST-сегмента

Въпреки това PCI не изглежда да намалява риска от инфаркт при хора със стабилна CAD. Стабилната CAD се дефинира като епизоди на дискомфорт в гърдите, дължащи се на коронарен блокаж, който възниква при усилие и бързо (в рамките на минути) се облекчава с почивка. Не се увеличава по честота или тежест.

Клинични изпитвания, включително КУРАЖ, ИСХЕМИЯи FAME-2 не откриха значителна разлика в сърдечния удар или смъртността при хора със стабилна CAD, които са имали PCI с медицинска терапия и тези, които са имали само медицинска терапия.

Какви са потенциалните рискове от перкутанна коронарна интервенция?

Няколко усложнения могат да възникнат поради PCI, включително:

 • прекомерно кървене
 • инфекция
 • увреждане на кръвоносните съдове или сърцето
 • аритмии
 • увреждане на бъбреците
 • инфаркт или инсулт поради кръвни съсиреци, генерирани по време на PCI

 • алергична реакция към контрастното багрило
 • повторно стесняване на засегнатата артерия

Сериозните усложнения при PCI обикновено са редки. Някои фактори могат да увеличат риска от усложнения, като по-напреднала възраст, обширно сърдечно заболяване или съществуващо бъбречно заболяване.

Ако ще имате PCI, Вашият лекар ще Ви обясни различните рискове, свързани с процедурата, преди това. Уверете се, че сте задавали въпроси или изразявали притеснения, които може да имате през това време.

PCI е процедура, която се използва за лечение на CAD. Действа чрез отваряне на коронарни артерии, които са се стеснили или блокирали поради натрупване на плака. Стент също често се поставя, за да помогне за задържането на артерията отворена.

Наличието на PCI може да бъде животоспасяващо, ако имате инфаркт. Докато PCI може да подобри симптомите на стенокардия и качеството на живот при хора със стабилна CAD, не е доказано, че намалява риска от инфаркт или смърт в тази група.

Няколко риска са свързани с PCI, включително кръвни съсиреци, инфекция и увреждане на кръвоносните съдове или сърцето. Важно е да ги прегледате с Вашия лекар преди процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss