Педиатрична медицина с ГЕРБ

ОТМЕНЯНЕ НА РАНИТИДИН

През април 2020 г. Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска всички видове рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от пазара на САЩ. Тази препоръка е направена, защото в някои продукти от ранитидин са открити неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (причиняващ рак химикал). Ако Ви е предписан ранитидин, говорете с Вашия лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрете приема на лекарството. Ако приемате извънборсов ранитидин, спрете приема на лекарството и говорете с вашия доставчик на здравни грижи за алтернативни възможности. Вместо да вземате неизползвани продукти от ранитидин на място за връщане на наркотици, изхвърлете ги в съответствие с инструкциите на продукта или като следвате инструкциите на FDA напътствие.

Всички бебета изплюват от време на време – особено след хранене. Въпреки това, бебетата, които често плюят и имат други симптоми, като лошо наддаване на тегло, раздразнителност или продължителна кашлица, може да имат гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

При ГЕРБ съдържанието на стомаха, като киселина и храна, се връща обратно в хранопровода. Понякога това може да доведе до повръщане на вашето бебе. Това може да доведе до лошо наддаване на тегло и ерозия на хранопровода.

ГЕРБ се появява при кърмачета по няколко причини. Обикновено обаче това е така, защото долният езофагеален сфинктер, който затваря хранопровода от стомаха, може да не е достатъчно зрял, за да се затвори правилно.

Точно както ГЕРБ при възрастни, ГЕРБ при кърмачета може да се лекува по няколко начина. Вашият лекар може първо да Ви препоръча да направите промени в храненето, като например:

 • добавяне на оризово мляко или зърнени храни в бутилката на вашето бебе
 • оригване на вашето бебе, след като са консумирали една до две унции кърма или адаптирано мляко
 • избягване на прехранване
 • като държите бебето изправено за 30 минути след хранене

Ако промените в храненето не изглеждат полезни за вашето бебе, Вашият лекар може да препоръча лекарства.

Видове лекарства

Има няколко вида лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ГЕРБ.

Антиациди

Буферните агенти на стомашната киселина или антиацидите помагат за неутрализиране на киселината от стомаха. Някои примери включват Rolaids и Alka-Seltzer. Въпреки че помагат за облекчаване на симптомите, антиацидите не се препоръчват за продължителна употреба, тъй като могат да причинят усложнения и странични ефекти, като диария и запек.

Проверете етикетите на всички лекарства без рецепта, преди да ги дадете на детето си. Повечето антибиотици без рецепта не са одобрени за деца под две години.

Повърхностни бариери на лигавицата

Повърхностните бариери на лигавицата или разпенващите агенти помагат да се защити повърхността на хранопровода от стомашната киселина. Един пример е Gaviscon, който е одобрен за бебета над една година. Основните странични ефекти на това лекарство са запек и диария.

Стомашни антисекреторни средства

Стомашните антисекреторни средства помагат да се намали количеството киселина, която стомаха произвежда, и са лекарствата за ГЕРБ, които най -често се предписват на кърмачета. Има два вида антисекреторни средства, които помагат за намаляване на киселината в стомаха. Това са антагонисти на хистаминови Н2 рецептори (H2RAs или Н2 блокери) и инхибитори на протонната помпа (ИПП).

H2RAs

Някои често срещани H2RAs са:

 • циметидин (Tagamet)
 • фамотидин (Pepcid)
 • низатидин (оксид)

Тези лекарства започват да действат бързо. Те обаче обикновено не се препоръчват за продължителна употреба при кърмачета.

ИПП

ИПП са друг клас лекарства, които намаляват количеството киселина в стомаха. Някои често срещани ИПП са:

 • езомепразол (Nexium)
 • омепразол (Prilosec)
 • лансопразол (Prevacid)
 • рабепразол (AcipHex)
 • пантопразол (Protonix)

ИПП обикновено са по -ефективни от H2RA и са по -добри за лечение на хранопровода от стомашен секрет. Експертите препоръчват използването на възможно най -малката дневна доза за кърмачета.

ИПП не са официално одобрени за обща употреба при бебета под една година. Наскоро обаче езомепразол е одобрен за употреба при кърмачета на възраст над един месец при определени състояния.

Лекарят на вашето дете може да обмисли предписването на тези лекарства, ако смята, че ползите надвишават рисковете.

Допълнителни факти за лекарствата за ГЕРБ

Както H2RAs, така и PPI намаляват количеството киселина в стомаха. Следователно бебетата, които приемат тези лекарства, са изложени на повишен риск от пневмония и стомашно -чревни инфекции (GI). Това е така, защото стомашната киселина може да помогне за предпазване от инфекция.

Продължителната употреба на ИПП може да затрудни тялото да абсорбира калция. ИПП са свързани с повишен риск от фрактури на костите при възрастни. Не са правени изследвания за изследване на връзката между костни фрактури и кърмачета.

Работете в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да разберете ползите и рисковете от всяко лекарство, предписано на Вашето бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss