Отстраняване на щитовидната жлеза

Хирургия на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда. Намира се в долната предна част на шията, точно под гласовата кутия.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които кръвта пренася до всяка тъкан в тялото. Той помага за регулиране на метаболизма – процесът, чрез който тялото превръща храната в енергия. Той също така играе роля в поддържането на правилното функциониране на органите и помага на тялото да запазва топлината.

Понякога щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Може също да развие структурни проблеми, като подуване и растеж на кисти или възли. Може да се наложи операция на щитовидната жлеза, когато възникнат тези проблеми.

Хирургията на щитовидната жлеза включва отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза. Лекарят ще извърши тази операция в болница, докато пациентът е под обща анестезия.

Причини за операция на щитовидната жлеза

Най-честата причина за операция на щитовидната жлеза е наличието на възли или тумори върху щитовидната жлеза. Повечето възли са доброкачествени, но някои могат да бъдат ракови или предракови.

Дори доброкачествените възли могат да причинят проблеми, ако нараснат достатъчно, за да запушат гърлото, или ако стимулират щитовидната жлеза да произвежда прекалено хормони (състояние, наречено хипертиреоидизъм).

Хирургията може да коригира хипертиреоидизма. Хипертиреоидизмът често е резултат от автоимунно заболяване, наречено болест на Грейвс.

Болестта на Грейвс кара тялото да идентифицира погрешно щитовидната жлеза като чуждо тяло и да изпрати антитела, за да я атакува. Тези антитела възпаляват щитовидната жлеза, причинявайки свръхпроизводство на хормони.

Друга причина за операция на щитовидната жлеза е подуването или уголемяването на щитовидната жлеза. Това се нарича гуша. Подобно на големите възли, гушата може да блокира гърлото и да пречи на храненето, говора и дишането.

Видове хирургия на щитовидната жлеза

Има няколко различни вида хирургия на щитовидната жлеза. Най-честите са лобектомия, субтотална тироидектомия и тотална тироидектомия.

Лобектомия

Понякога възел, възпаление или подуване засягат само половината от щитовидната жлеза. Когато това се случи, лекарят ще премахне само един от двата лоба. Оставаната част трябва да запази част или цялата си функция.

Субтотална тиреоидектомия

Субтоталната тироидектомия премахва щитовидната жлеза, но оставя след себе си малко количество тъкан на щитовидната жлеза. Това запазва известна функция на щитовидната жлеза.

Много хора, които се подлагат на този вид операция, развиват хипотиреоидизъм, състояние, което се появява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това се лекува с ежедневни хормонални добавки.

Тотална тиреоидектомия

Тоталната тироидектомия премахва цялата щитовидна жлеза и щитовидната тъкан. Тази операция е подходяща, когато възли, подуване или възпаление засягат цялата щитовидна жлеза или когато има рак.

Как се извършва операция на щитовидната жлеза?

Операцията на щитовидната жлеза се извършва в болница. Важно е да не ядете и не пиете нищо след полунощ преди операцията.

Когато пристигнете в болницата, ще се регистрирате и след това ще отидете в зона за подготовка, където ще съблечете дрехите си и ще облечете болнична рокля. Медицинска сестра ще постави IV в китката или ръката ви, за да прилага течности и лекарства.

Преди операцията ще се срещнете с вашия хирург. Те ще направят бърз преглед и ще отговорят на всички въпроси, които може да имате относно процедурата. Ще се срещнете и с анестезиолога, който ще прилага лекарството, което ви кара да спите по време на процедурата.

Когато дойде време за операция, ще влезете в операционната на количка. Анестезиологът ще инжектира лекарство във вашия IV. Лекарството може да почувства студ или ужилване, когато влезе в тялото ви, но бързо ще ви вкара в дълбок сън.

Хирургът ще направи разрез върху щитовидната жлеза и внимателно ще отстрани цялата или част от жлезата. Тъй като щитовидната жлеза е малка и е заобиколена от нерви и жлези, процедурата може да отнеме 2 часа или повече.

Ще се събудите в стаята за възстановяване, където персоналът ще се погрижи да се чувствате удобно. Те ще проверят жизнените ви показатели и ще предложат болкоуспокояващи, ако е необходимо. Когато сте в стабилно състояние, те ще ви прехвърлят в стая, където ще останете под наблюдение от 24 до 48 часа.

Роботизирана тироидектомия

Друг вид хирургия се нарича роботизирана тироидектомия. При роботизирана тироидектомия хирургът може да премахне цялата или част от щитовидната жлеза чрез аксиларен разрез (през подмишницата) или трансорално (през устата).

Следваща грижа

Можете да възобновите повечето от нормалните си дейности в деня след операцията. Въпреки това, изчакайте поне 10 дни или докато Вашият лекар Ви даде разрешение, за да се занимавате с напрегнати дейности като упражнения с голямо въздействие.

Гърлото ви вероятно ще се боли в продължение на няколко дни. Може да сте в състояние да вземете болкоуспокояващо лекарство без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, за да облекчите болката.Ако тези лекарства не донесат облекчение, Вашият лекар може да Ви предпише наркотично болкоуспокояващо.

След операцията може да развиете хипотиреоидизъм. Ако това се случи, Вашият лекар ще Ви предпише някаква форма на левотироксин, за да помогне за балансиране на нивата на хормоните Ви. Може да са необходими няколко корекции и кръвни изследвания, за да се намери най-добрата доза за Вас.

Рискове от операция на щитовидната жлеза

Както при всяка голяма операция, операцията на щитовидната жлеза крие риск от нежелана реакция към обща анестезия. Други рискове включват тежко кървене и инфекция.

Рискове, специфични за операцията на щитовидната жлеза, рядко се появяват. Въпреки това, двата най-често срещани риска са:

  • увреждане на повтарящите се ларингеални нерви (нерви, свързани с гласните ви струни)
  • увреждане на паращитовидните жлези (жлези, които контролират нивото на калций в тялото ви)

Добавките могат да лекуват ниски нива на калций (хипокалцемия). Лечението трябва да започне възможно най-скоро. Уведомете Вашия лекар, ако се чувствате нервни или нервни или ако мускулите Ви започнат да потрепват. Това са признаци на ниско съдържание на калций.

От всички пациенти, подложени на тиреоидектомия, само малка част ще развият хипокалцемия. От тези, които развиват хипокалцемия, приблизително 75 процента ще се възстанови за 1 година.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss