Отслабване при COVID-19: Отговор на вашите въпроси

Както при много вирусни инфекции, обичайно е да отслабнете след прекаран COVID-19. В тежки случаи това може да доведе до усложнения. Експертите имат няколко съвета как да възвърнете неволната загуба на тегло.

Все още има много неща, които не разбираме за COVID-19 и неговите краткосрочни и дългосрочни ефекти върху телата ни. Един интересен модел е, че много хора с COVID-19 съобщават за загуба на тегло. По-конкретно, хората съобщават за загуба на мускули, която здравните специалисти наричат ​​„кахексия“.

Загубата на тегло от COVID-19 може потенциално да наруши възстановяването ви, като повлияе на енергийните ви нива, наред с други неща. Ако сте забелязали неволна загуба на тегло след COVID, продължете да четете, за да научите защо и открийте предложения за безопасно възстановяване на теглото.

Как COVID-19 ви кара да отслабвате?

Има няколко начина, по които COVID-19 може да повлияе на вашия апетит и способността на тялото ви да използва калориите от храната като енергия. Комбинация от фактори вероятно кара някои хора да губят тегло, свързани с COVID-19, включително:

 • засегнат вкус и мирис
 • загуба на апетит
 • дисфункция на системите на тялото, включително ендокринната и бъбречната (бъбречна) система
 • треска и общо неразположение
 • стомашно-чревни симптоми като диария и гадене

 • промени в метаболизма

Според а Проучване от 2020 гколкото по-дълго имате симптоми на COVID-19, толкова по-вероятно е да изпитате загуба на тегло.

Колко тегло обикновено губите по време на COVID-19?

В едно проучване на пациенти с COVID-19 1 месец след изписването от болницата, 30% от хората са загубили повече от 5% от изходното си телесно тегло. Повече от половината са били изложени на риск от недохранване.

Загубата на тегло може да варира след COVID. Колкото повече тегло губите, толкова по-притеснително може да бъде това, защото може да сте недохранени (да не получавате хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира по най-добрия начин).

Какви са потенциалните усложнения при загуба на тегло след COVID?

Като общо правило, поддържането на мускулна маса ви помага да живеете по-здравословен и по-функционален живот. Докато терминът „загуба на тегло“ може да е положителен за тези, които искат да отслабнат, неволната загуба на тегло, свързана с COVID-19, може да доведе до недохранване и загуба на мускули.

Изследователи също така свързват загубата на тегло от COVID-19 с последиците за здравето, включително:

 • по-високи нива на С-реактивен протеин, което може да означава възпаление
 • по-голяма продължителност на заболяването
 • намалена бъбречна функция

Освен това COVID-19 може да предизвика фиброза (белези) в тъканите на тялото ви, включително важни органи като сърцето и белите дробове. Тази фиброза може също да влоши загубата на мускули.

Как мога да възстановя теглото си, загубено по време на COVID?

Все още се появяват изследвания относно загубата на тегло и COVID-19. Още по-малко се знае как да възстановим теглото след вируса. Повечето съвети за възстановяване на теглото са подобни на тези, които трябва да следвате след неволна загуба на тегло след продължително боледуване.

Може да помислите за следното:

 • Посетете диетолог или регистриран диетолог за консултация и оценка.
 • Говорете със здравен специалист за лекарства, които могат да стимулират апетита ви, като агонисти на грелин, мегестрол ацетат или кортикостероиди.
 • Консумирайте около 27 до 30 калории на ден за всеки килограм телесно тегло (или 12,3 до 13,6 калории на ден за всеки килограм).
 • Яжте около 1 грам протеин на килограм (или 0,45 грама на килограм) телесно тегло. Източниците на протеин включват пилешко, пуешко, яйца или постно говеждо месо.
 • Участвайте в тренировки за съпротива 3 дни в седмицата с ръчни тежести, съпротивителни ленти или собственото си телесно тегло.

Най-добре е да говорите със здравен специалист, преди да започнете програма за упражнения, за да сте сигурни, че можете да го правите безопасно.

Често задавани въпроси

Следват често задавани въпроси за COVID и загуба или наддаване на тегло.

Може ли дори лекият COVID да ви накара да отслабнете?

Доклади за свързана с COVID загуба на тегло се появяват дори при леко заболяване. Но тези с по-тежко заболяване са склонни да съобщават за по-големи количества неволна загуба на тегло.

Колко време отнема възстановяването на теглото, загубено от COVID?

Колко време ви отнема да възстановите теглото си след COVID може да зависи от няколко фактора, включително цялостното ви здраве и тежестта на заболяването ви. Говорете със здравен специалист за разумна времева рамка за възстановяване на теглото въз основа на вашите обстоятелства.

Може ли COVID да причини наддаване на тегло?

Някои хора съобщиха качване на тегло по време на периодите на блокиране на COVID, често защото са били заседнали и са били на закрито. Но наддаването на тегло, изрично свързано с вируса, е много по-рядко срещано от загубата на тегло.

Изследователите съобщават за много случаи на загуба на тегло след COVID-19, особено след продължителен болничен престой или тежко заболяване.

Ако неволно сте отслабнали след COVID, говорете със здравен специалист за безопасни начини за възстановяване на мускулната маса. Това може да помогне за възстановяването ви и да ви помогне да се почувствате по-добре като цяло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss