Отделен синдром

Какво е компартмент синдром?

Отделеният синдром е сериозно състояние, което възниква, когато има голямо налягане в мускулното отделение.

Отделенията са групи от мускулна тъкан, кръвоносни съдове и нерви в ръцете и краката ви, заобиколени от много силна мембрана, наречена фасция. Фасцията не се разширява, така че подуването в отделението може да доведе до повишаване на налягането вътре в отделението. Това води до нараняване на мускулите, кръвоносните съдове и нервите в отделението.

Увеличаването на налягането може да прекъсне притока на кръв към отделението. Това може да доведе до загуба на кислород, отиващ в тъканите (исхемия) и клетъчна смърт (некроза).

Причини за увреждане на мускулните отделения

Синдромът на отделението може да се развие, когато в отделението има кървене или подуване. Това може да доведе до натрупване на налягане вътре в отделението, което може да попречи на притока на кръв. Ако не се лекува, може да причини трайно увреждане, тъй като мускулите и нервите няма да получат необходимите хранителни вещества и кислород. Нелекуването на състоянието може да доведе до ампутация.

Видове компартмент синдром

Синдром на остро отделение

Този тип синдром на компартмента обикновено се появява, след като претърпите сериозно нараняване. В редки случаи може да се развие и след леко нараняване. Например, може да развиете синдром на остро отделение:

 • след фрактура
 • след нараняване, което ви смазва ръката или крака
 • в резултат на силно натъртен мускул
 • от носенето на гипс или плътна превръзка
 • от тежко пиене или употреба на наркотици

Първа помощ при счупени кости и фрактури »

Синдром на хроничен (натоварващ) компартмент

Упражненията, особено когато включват повтарящи се движения, могат да причинят тази форма на синдром на компартмента. Най -често се среща при хора под 40 години, но можете да го развиете на всяка възраст.

Вие сте по -застрашени от развитие на синдром на хронично отделение, ако правите дейности като плуване, игра на тенис или бягане. Интензивните или чести тренировки също могат да увеличат риска.

Връзката между упражненията и синдрома на хроничното отделение не е напълно изяснена.

Подценяването на нараняването: Пренапрежение »

Разпознаване на симптомите на компартмент синдром

Синдром на остро отделение

Най -честият симптом на синдрома на острото отделение е силната болка, която не се подобрява след поддържане на повдигнатата област на раната или приемане на лекарства. Кракът или ръката ви може да се почувства по -зле, когато го разтегнете или използвате ранения мускул.

Други симптоми могат да включват усещане за стягане в мускула или изтръпване или паренеусещане в кожата около засегнатата област.

Симптомите на напреднал синдром на остро отделение могат да включват изтръпване или парализа. Обикновено това е знак за трайно увреждане.

Синдром на хроничен компартмент

Болка или спазми, когато тренирате, е най -честият симптом на синдрома на хроничното отделение. След като спрете да спортувате, болката или спазмите обикновено изчезват в рамките на 30 минути. Ако продължите да извършвате дейността, която причинява това състояние, болката може да започне да трае по -дълго.

Други симптоми могат да включват:

 • имате проблеми с движението на крака, ръката или засегнатата област
 • изтръпване
 • забележимо изпъкналост в засегнатия мускул

Дългосрочни усложнения

Синдром на остро отделение

Синдромът на острото отделение изисква незабавна медицинска помощ за облекчаване на налягането. Трайно увреждане на мускулите и нервите ви може да се развие в рамките на часове. Това е спешна хирургична намеса и може да се наложи ампутация, ако не се предприеме незабавно лечение.

Синдром на хроничен компартмент

Синдромът на хроничното отделение не се счита за спешен случай, но трябва да уведомите Вашия лекар, ако имате някакви симптоми. Не се опитвайте да спортувате, когато изпитвате болка, тъй като това може да причини трайно увреждане на мускулите, кръвоносните съдове и нервите.

Тестове и диагностика на компартмент синдром

Вашият лекар ще Ви направи физически преглед, за да провери за признаци на остър или хроничен компартмент синдром. Те могат да изстискат увредената зона, за да определят тежестта на болката ви.

Вашият лекар може също да използва манометър с прикрепена игла, за да измери колко налягане е в отделението. Това измерване трябва да се извърши, докато извършвате дейност, от която боли кракът или ръката ви. Ще бъде взето отново, след като приключите.

Вашият лекар може да направи рентгенови лъчи, за да изключи други състояния.

Възможности за лечение на синдром на компартмента

Синдром на остро отделение

Хирургията е единствената възможност за лечение на този тип синдром на компартмента. Процесът включва отрязване на фасцията за намаляване на налягането в отделението. В тежки случаи Вашият лекар ще трябва да изчака спадането на отока, преди да затвори разреза, а някои от тези рани изискват присаждане на кожа.

Ако сте развили това състояние поради отливка или плътна превръзка, материалът ще трябва да бъде отстранен или разхлабен.

Синдром на хроничен компартмент

Вашият лекар може първо да препоръча нехирургични методи на лечение, включително:

 • физиотерапия за разтягане на мускулите
 • противовъзпалителни лекарства
 • промяна на типа повърхност, върху която упражнявате
 • извършване на дейности с ниско въздействие като част от вашата рутинна тренировка
 • повдигане на крайника
 • почивка след активност или промяна на дейността
 • обледеняване на крайника след активност

Ако тези методи не работят, може да се наложи операция. Хирургията като цяло е по -ефективна от нехирургичните методи за лечение на хроничен компартмент синдром.

Лечение на спортни наранявания »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss