Отговори на вашите често задавани въпроси: Лечение на еозинофилен езофагит

Еозинофилният езофагит (EoE) е състояние, което засяга хранопровода, който е тръбата, през която храната преминава от гърлото към стомаха. При EoE белите кръвни клетки, наречени еозинофили, се натрупват в хранопровода. Еозинофилите обикновено не се намират в хранопровода.

Това натрупване на еозинофили създава възпаление. Хранопроводът се стеснява, което може да затрудни преглъщането. В някои случаи храната засяда в хранопровода. EoE може също да причини болка и симптоми на киселини.

Не е ясно точно защо се развива EoE. Натрупването на еозинофили може да бъде предизвикано от алергична реакция. За разлика от типичните алергии, алергичният отговор при EoE е забавен. Това може да затрудни идентифицирането на храните, които могат да причинят EoE.

Има няколко възможности за лечение на EoE. Медикаментите могат да помогнат за намаляване на имунния отговор за намаляване на възпалението, а диетичните промени за елиминиране на задействащите храни също могат да бъдат ефективни.

Какви са леченията за еозинофилен езофагит?

Основните възможности за лечение на EoE са лекарства и диетични промени.

Медикаментите, използвани за EoE, включват:

 • Инхибитори на протонната помпа (PPI): За някои хора те са полезни за справяне със симптомите на киселини, които често са част от EoE.
 • Стероиди: Тези лекарства помагат за намаляване на възпалението в хранопровода, за да улеснят преглъщането.
 • Биологични: Dupilumab (Dupixent) е ново биологично лекарство, одобрено за EoE. Той е насочен към специфични имунни протеини, които предизвикват възпаление в хранопровода.

Други лечения за EoE включват:

 • Елиминационна диета: Докато сте на елиминационна диета, вие избягвате някои или всички от най-често срещаните хранителни алергени. Това помага за намаляване на EoE симптомите. Това също е начин за идентифициране на храни, които предизвикват алергичен отговор.
 • Елементарна диета: Ако елиминационната диета не разреши симптомите, елементарната диета може да бъде опция. При елементарна диета премахвате цялата твърда храна от диетата си. Вие получавате храната си от аминокиселинна формула, която можете да пиете или получавате чрез сонда за хранене.
 • Езофагеална дилатация: Това е процедура за разтягане и разширяване на хранопровода, което улеснява повторното преглъщане. Лекарят ще направи това, ако преглъщането е наистина трудно или ако сте имали заседнала храна в хранопровода.

Какво е най-ефективното лечение за еозинофилен езофагит?

ИПП често са лечение от първа линия за EoE. Те намаляват производството на киселина в стомаха и могат да помогнат за намаляване на възпалението в хранопровода.

Не всички EoE симптоми реагират на PPI. Ако случаят е такъв, могат да бъдат предписани други възможности за лечение, като стероиди или биологични лекарства.

Стероиди или ново биологично лекарство, дупилумаб, често се използват за лечение на EoE. Те помагат за намаляване на възпалението в хранопровода, което може да намали риска от засядане на храна в него.

Стероидите за EoE, които включват флутиказон или будезонид, се поглъщат така, че да влязат в контакт с вътрешната обвивка на хранопровода. Но стероидите не работят за всеки. Смята се, че около 1 към 3 хората с EoE не реагират на стероиди.

Дупилумаб, който се прилага като седмична инжекция, действа малко по-различно от стероида. Той блокира специфичните имунни протеини, които причиняват възпаление в хранопровода. Стероидите намаляват цялостния имунен отговор.

Dupilumab е първото лекарство, одобрено специално за лечение на EoE. Други биологични лекарства също показват обещание при лечението на EoE.

Другият подход, използван за лечение на EoE, е диетичните промени. Елиминационната диета е ефективен начин за облекчаване и предотвратяване на симптомите. Най-често срещаната елиминираща диета е диетата за елиминиране на шест храни, която включва изрязване на храните, които най-често се свързват с алергичния отговор при EoE. Докато следвате диета за елиминиране на шест храни, избягвате:

 • мляко
 • пшеница
 • яйца
 • ядки
 • соя
 • риба и миди

Доказано е, че диетата за елиминиране на шест храни е ефективна за около 73% от хората с EoE.

Други видове елиминационни диети изключват само някои от най-често срещаните алергени. Те са по-малко ограничителни, но често не са толкова ефективни.

Доказано е, че елементарната диета е много ефективна при лечението на EoE. Едно изследване при деца показва, че ремисия е постигната при 90% от участниците. Цената и вкусът на аминокиселинна формула, която се използва в елементарна диета обаче, може да означава, че това не е чудесен вариант за всеки.

След извършване на елиминационна диета или елементарна диета, храните постепенно се въвеждат отново. Това помага да се идентифицират специфичните храни, към които сте алергични, които причиняват симптомите на EoE.

Какво е новото лечение за еозинофилен езофагит?

През май 2022 г. FDA одобрени първото лечение специално за EoE: дупилумаб. Това е инжектирано биологично лекарство за възрастни и деца на 12 и повече години, които тежат най-малко 40 килограма (88 lbs).

Dupilumab е насочен към специфични имунни протеини, които създават възпаление в хранопровода. Когато тези протеини са блокирани, симптомите намаляват.

Клиничните изпитвания показват, че след 12 седмици седмични инжекции дупилумаб, 83% от участниците с EoE са имали значително намаляване на нивата на еозинофилите и подобрение на симптомите на EoE.

В момента има други биологични лекарства, които се изпитват за лечение на EoE. Много от тях са вече използвани за лечение на други възпалителни състояния, свързани с EoE. Има надежда, че ще работят и за EoE.

Може ли диетата да помогне при еозинофилен езофагит?

Правенето на диетични промени често може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на EoE симптомите.

Симптомите на EoE често се предизвикват от хранителна алергия. EoE обаче е различна от другите хранителни алергии. Обикновено признаците и симптомите се появяват веднага след като човек изяде храната, към която е алергичен. Но при EoE алергичната реакция е забавена. Това може да направи по-сложно да разберете кои храни причиняват алергичната реакция.

Единственият начин да разберете със сигурност кои храни причиняват EoE симптоми е чрез елиминационна диета. Кожен прик тест не точно идентифицирайте храните, които предизвикват EoE. Има различни видове елиминационни диети. Диета за елиминиране на шест храни, която вече беше обсъдена по-горе, има най-добри резултати.

След периода на елиминиране ще Ви бъде направена ендоскопия. По време на ендоскопия лекарят вмъква дълга, гъвкава тръба с камера, за да инспектира хранопровода ви за възпаление, както и други потенциални признаци на EoE, като подуване, бели петна и хоризонтални пръстени. Лекарят може също да извърши биопсия, за да провери нивата на еозинофилите в хранопровода.

Друг вид елиминираща диета е елиминационната диета с четири храни. За тази диета избягвате:

 • мляко
 • пшеница
 • яйца
 • соя

Тази диета е по-лесна за спазване от диетата за елиминиране на шест храни, но има по-нисък процент на успех. Около 41% до 60% от хората с EoE постигат ремисия на диета с елиминиране на четири храни.

След като EoE е в ремисия, храните могат постепенно да бъдат въведени отново. По време на този процес ще наблюдавате симптомите си. Вероятно ще имате редовни ендоскопии, за да търсите възпаление.

Изследванията показват, че до 31% от хората с EoE ще имат повече от един хранителен тригер. Млякото и пшеницата трябва да се въведат отново последни, тъй като те са най-честите причини за EoE.

Елементарната диета е най-рестриктивният диетичен подход, използван за EoE. Това включва премахване на всички храни от вашата диета и изключително пиене на аминокиселинна формула за най-малко 6 седмици. В някои случаи може да се наложи вместо това да използват сонда за хранене.

Тази диета е много ефективна и има процент на ремисия от около 90%. Но може да бъде трудно да се спазва поради вкуса и цената на формулата и ограничителния характер на диетата. Елементарната диета обикновено се препоръчва като временна или спасителна терапия за хора, чийто EoE не е отговорил на други лечения.

Еозинофилният езофагит (EoE) е състояние, при което белите кръвни клетки, наречени еозинофили, се натрупват в хранопровода. Това може да причини възпаление, болка и затруднения при преглъщане. Често се причинява от алергична реакция към храна.

Леченията за EoE включват стероиди и биологични лекарства. И двете работят за намаляване на имунния отговор за намаляване на възпалението.

Вашата диета също може да играе важна роля в управлението на EoE. Има структурирани диети за елиминиране, при които се изключват шестте най-често срещани алергена. Много хора успяват да постигнат ремисия с елиминационна диета. Освен това помага да се определи кои храни причиняват алергична реакция.

Редовният контакт с вашия здравен екип е важен, за да наблюдавате симптомите си при всяко EoE лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss