Отговори на вашите често задавани въпроси: Кой е изложен на по-висок риск от тежка RSV инфекция?

Малките деца, по-възрастните хора и хората с определени здравословни проблеми може да са изложени на по-висок риск от усложнения от RSV. Разбирането на вашия риск може да ви помогне да вземете информирани решения за вашето здраве и здравето на вашето семейство.

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е често срещана причина за респираторни заболявания. При повечето хора RSV инфекцията причинява леки симптоми, подобни на настинка, които се подобряват отвътре 1 до 2 седмици.

В някои случаи обаче RSV инфекцията може да причини тежки усложнения, които изискват хоспитализация, като бронхиолит или пневмония. Хората, които са хоспитализирани с RSV, могат да получат кислород, интравенозни (IV) течности и IV лекарства.

В тази статия ще намерите отговори на често задавани въпроси за това кой е изложен на риск от тежко заболяване от RSV.

В коя възрастова група инфекцията с RSV е най-висока?

RSV инфекциите са много чести при малки деца. Експертите оценяват това 90% от децата ще получат RSV инфекция до втория си рожден ден.

Изследванията за честотата на RSV инфекцията при възрастни са ограничени, но някои проучвания показват, че RSV е причината за 7% до 20% от инфекциите на горните дихателни пътища при възрастни.

Хората от всички възрасти се заразяват с RSV, дори ако са го имали преди. Имунната система не развива пълен имунитет срещу вируса, така че хората могат да получат RSV многократно, понякога в рамките на един и същи сезон.

Проследяването на инфекциите с RSV може да бъде предизвикателство, тъй като хората може не винаги да се изследват за вируса. В повечето случаи хората, които имат RSV инфекция, изпитват леки симптоми, подобни на настинка, които са подобни на тези при други респираторни заболявания.

Хората обикновено могат да управляват симптомите на RSV у дома. Но дори ако някой отиде на лекар, той може да не бъде тестван, освен ако не е вероятно да има сериозни усложнения.

Дали RSV е по-лош при деца или възрастни?

Всеки може да развие тежки усложнения от RSV, но вирусът има тенденция да причинява по-тежки заболявания при деца и възрастни хора.

Децата под 4 години са най-вероятно възрастовата група да бъдат хоспитализирани за RSV инфекция. По данни от Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)месечният процент на хоспитализация за деца на възраст от 0 до 4 години е бил 241 на 100 000 в най-високата си точка през сезона на RSV от 2022 до 2023 г.

Въпреки че RSV инфекциите обикновено са леки при възрастни, хората на възраст 65 и повече години също са изложени на риск от тежка RSV инфекция. За сравнение, месечният процент на хоспитализация за тази възрастова група е 20 на 100 000 в най-високата си точка през сезона на RSV от 2022 до 2023 г.

Колко често се среща тежък RSV?

Повечето случаи на RSV не са тежки, но може да е трудно да се прецени колко често RSV причинява тежки усложнения, тъй като хората обикновено не се изследват за вируса.

Едно проучване, публикувано през 2022 г., изчислява, че RSV инфекциите са отговорни за повече от 10% от хоспитализациите поради респираторни заболявания при деца на възраст под 1 година. Друго проучване от 2022 г. предполага, че делът на свързаните с RSV хоспитализации в тази възрастова група е по-близо до 45%.

The CDC изчислява, че в типичен сезон RSV води до:

  • 58 000 до 80 000 хоспитализации и 100 до 300 смъртни случая при деца под 5 години
  • 60 000 до 160 000 хоспитализации и 6 000 до 10 000 смъртни случая при възрастни на 65 и повече години

Може ли RSV да бъде тежък при възрастни?

Възрастните под 65 години могат да получат тежки усложнения от RSV инфекция, но тежките усложнения са много по-чести при малки деца и по-възрастни хора.

Според Американската белодробна асоциация възрастните с определени здравословни проблеми са по-склонни да развият тежко заболяване в резултат на RSV.

Анализ на няколко проучвания установи, че сред възрастни под 65 години, които имат RSV инфекция, тези с хронично заболяване са до 28 пъти по-склонни да развият тежко заболяване, отколкото тези без такова заболяване.

В: Какви здравословни състояния ви излагат на риск от тежка RSV инфекция?

Анонимен

A:

За кърмачета и малки деца рисковите фактори за тежка RSV инфекция включват недоносеност, вродено сърдечно заболяване, белодробно заболяване и някои невромускулни нарушения, които могат да засегнат дишането. В резултат на това може да е от полза да се дава профилактика на RSV (паливизумаб) на тези, които отговарят на определени критерии, за да се предотврати тежко заболяване.

За възрастни, тези с по-висок риск от тежко заболяване включват хора над 65-годишна възраст и тези, които имат състояния, включително хронични белодробни заболявания, като ХОББ или астма, или сърдечни заболявания.

Хората със слаба имунна система, особено тези, които са претърпели трансплантация на костен мозък, също са изложени на много висок риск от развитие на тежък RSV.

Меган Солиман, д-рОтговорите представляват мненията на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

Въпреки че повечето случаи на RSV са леки, малките деца и възрастните хора са по-склонни да развият тежки усложнения, които изискват хоспитализация. Възрастните под 65 години имат повишен риск от тежко заболяване от RSV, ако имат други здравословни състояния, които засягат техните бели дробове, сърце или имунна система.

Ако вие или някой във вашия живот е изложен на риск от тежко заболяване поради RSV инфекция, можете да помогнете за предотвратяване на инфекцията, като миете ръцете си често, избягвате близък контакт с други (особено тези, които може да са болни) и често почиствате често докосвани повърхности.

Ако развиете симптоми, подобни на настинка, и сте изложени на по-висок риск от тежка RSV инфекция, ранното свързване със здравен специалист може да ви помогне да поемете по пътя към възстановяването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss