Остър нефрит

Преглед

Вашите бъбреци са филтрите на тялото ви. Тези два органа с форма на боб са сложна система за отстраняване на отпадъци. Те обработват от 120 до 150 литра кръв на ден и премахват до 2 литра отпадъчни продукти и излишната вода, според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK).

Остър нефрит се появява, когато бъбреците ви внезапно се възпалят. Острият нефрит има няколко причини и в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност, ако не се лекува. Това състояние е било известно като болест на Брайт.

Какви са различните видове остър нефрит

Има няколко вида остър нефрит:

Интерстициален нефрит

При интерстициален нефрит пространствата между бъбречните тубули се възпаляват. Това възпаление причинява подуване на бъбреците.

Пиелонефрит

Пиелонефритът е възпаление на бъбреците, обикновено поради бактериална инфекция. В повечето случаи инфекцията започва в пикочния мехур и след това мигрира нагоре по уретерите и в бъбреците. Уретерите са две тръби, които транспортират урината от всеки бъбрек до пикочния мехур.

Гломерулонефрит

Този тип остър нефрит предизвиква възпаление в гломерулите. Във всеки бъбрек има милиони капиляри. Гломерулите са малки клъстери от капиляри, които транспортират кръвта и се държат като филтриращи единици. Повредените и възпалени гломерули може да не филтрират правилно кръвта. Научете повече за гломерулонефрита.

Какво причинява остър нефрит?

Всеки вид остър нефрит има свои собствени причини.

Интерстициален нефрит

Този тип често е резултат от алергична реакция към лекарство или антибиотик. Алергичната реакция е незабавен отговор на тялото към чуждо вещество. Вашият лекар може да Ви е предписал лекарството, за да Ви помогне, но тялото го разглежда като вредно вещество. Това кара тялото да атакува сама, което води до възпаление.

Ниският калий в кръвта ви е друга причина за интерстициален нефрит. Калият помага за регулиране на много функции в тялото, включително сърдечния ритъм и метаболизма.

Приемът на лекарства за дълги периоди от време може да увреди тъканите на бъбреците и да доведе до интерстициален нефрит.

Пиелонефрит

По-голямата част от случаите на пиелонефрит се дължат наE.coli бактериални инфекции. Този тип бактерия се намира предимно в дебелото черво и се екскретира в изпражненията. Бактериите могат да пътуват нагоре от уретрата към пикочния мехур и бъбреците, което води до пиелонефрит.

Въпреки че бактериалната инфекция е водещата причина за пиелонефрит, други възможни причини включват:

 • уринарни изследвания, които използват цистоскоп, инструмент, който гледа вътре в пикочния мехур
 • хирургия на пикочния мехур, бъбреците или уретерите
 • образуването на камъни в бъбреците, скалоподобни образувания, състоящи се от минерали и други отпадъчни материали

Гломерулонефрит

Основната причина за този вид бъбречна инфекция е неизвестна. Въпреки това, някои състояния могат да насърчат инфекция, включително:

 • проблеми в имунната система

 • анамнеза за рак
 • абсцес, който се разпада и пътува до бъбреците ви чрез кръвта ви

Кой е изложен на риск от остър нефрит?

Някои хора са изложени на по-голям риск от остър нефрит. Рисковите фактори за остър нефрит включват:

 • фамилна анамнеза за бъбречно заболяване и инфекция
 • има заболяване на имунната система, като лупус
 • приемане на твърде много антибиотици или болкоуспокояващи
 • скорошна операция на пикочните пътища

Какви са симптомите на остър нефрит?

Вашите симптоми ще варират в зависимост от вида на острия нефрит, който имате. Най-честите симптоми на трите вида остър нефрит са:

 • болка в таза
 • болка или усещане за парене по време на уриниране
 • честа нужда от уриниране
 • мътна урина
 • кръв или гной в урината

 • болка в областта на бъбреците или корема
 • подуване на тялото, обикновено по лицето, краката и стъпалата

 • повръщане
 • треска
 • високо кръвно налягане

Как се диагностицира остър нефрит?

Лекарят ще извърши физически преглед и ще вземе медицинска история, за да определи дали може да сте изложени на повишен риск от остър нефрит.

Лабораторните тестове също могат да потвърдят или отхвърлят наличието на инфекция. Тези тестове включват анализ на урината, който тества за наличие на кръв, бактерии и бели кръвни клетки (WBC). Значителното присъствие на тях може да показва инфекция.

Лекарят може също да назначи кръвни изследвания. Два важни показателя са азотът на уреята в кръвта (BUN) и креатининът. Това са отпадни продукти, които циркулират в кръвта, а бъбреците са отговорни за филтрирането им. Ако има увеличение на тези числа, това може да означава, че бъбреците също не работят.

Сканиране с изображения, като компютърна томография или ултразвук на бъбреците, може да покаже запушване или възпаление на бъбреците или пикочните пътища.

Бъбречната биопсия е един от най-добрите начини за диагностициране на остър нефрит. Тъй като това включва тестване на действителна тъканна проба от бъбрека, този тест не се извършва при всеки. Този тест се извършва, ако човек не реагира добре на лечението или ако лекарят трябва окончателно да диагностицира състоянието.

Как се лекува остър нефрит?

Лечението на гломерулонефрит и интерстициален нефрит може да изисква лечение на основните състояния, причиняващи проблемите. Например, ако лекарство, което приемате, причинява проблеми с бъбреците, Вашият лекар може да Ви предпише алтернативно лекарство.

Медикаменти

Лекарят обикновено предписва антибиотици за лечение на бъбречна инфекция. Ако инфекцията ви е много сериозна, може да се нуждаете от интравенозни (IV) антибиотици в болничната стационарна обстановка. IV антибиотиците действат по-бързо от антибиотиците под формата на хапчета. Инфекции като пиелонефрит могат да причинят силна болка. Вашият лекар може да предпише лекарства за облекчаване на болката, докато се възстановите.

Ако бъбреците Ви са силно възпалени, Вашият лекар може да Ви предпише кортикостероиди.

Добавки

Когато бъбреците ви също не работят добре, това може да повлияе на баланса на електролитите в тялото ви. Електролити, като калий, натрий и магнезий, са отговорни за създаването на химични реакции в тялото. Ако нивата на електролитите Ви са твърде високи, Вашият лекар може да Ви предпише IV течности, за да насърчи бъбреците Ви да отделят допълнителните електролити. Ако електролитите ви са ниски, може да се наложи да приемате добавки. Те могат да включват хапчета с калий или фосфор. Въпреки това, не трябва да приемате никакви добавки без одобрението и препоръката на Вашия лекар.

Диализа

Ако бъбречната Ви функция е значително нарушена поради Вашата инфекция, може да се наложи диализа. Това е процес, при който специална машина действа като изкуствен бъбрек. Диализата може да е временна необходимост. Въпреки това, ако бъбреците ви са претърпели твърде много увреждане, може да се нуждаете от диализа за постоянно.

Домашни грижи

Когато имате остър нефрит, тялото ви се нуждае от време и енергия, за да се излекува. Вашият лекар вероятно ще препоръча почивка на легло по време на възстановяването ви. Вашият лекар може също да Ви посъветва да увеличите приема на течности. Това помага да се предотврати дехидратацията и да се поддържа филтрирането на бъбреците, за да се отделят отпадъчни продукти.

Ако състоянието Ви засяга бъбречната функция, Вашият лекар може да препоръча специална диета с ниско съдържание на определени електролити, като калий. Много плодове и зеленчуци са с високо съдържание на калий. Вашият лекар може да Ви инструктира кои храни са с ниско съдържание на калий.

Можете също така да накиснете някои зеленчуци във вода и да изцедите водата, преди да ги приготвите. Този процес, известен като излугване, може да премахне допълнителния калий.

Вашият лекар може също да препоръча намаляване на храните с високо съдържание на натрий. Когато имате твърде много натрий в кръвта, бъбреците ви задържат вода. Това може да повиши кръвното Ви налягане.

Има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите натрия в диетата си.

Каква е дългосрочната перспектива?

И трите вида остър нефрит ще се подобрят с незабавно лечение. Въпреки това, ако състоянието ви не се лекува, може да развиете бъбречна недостатъчност. Бъбречна недостатъчност възниква, когато единият или двата бъбрека престанат да работят за кратко или за постоянно. Ако това се случи, може да се нуждаете от диализа за постоянно. Поради тази причина е жизненоважно да се потърси незабавно лечение при всякакви съмнения за бъбречни проблеми.

Източници на статии

 • Диализа. (2015). https://www.kidney.org/atoz/content/dialysisinfo
 • Гломерулни заболявания. (2014). https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/glomerular-diseases
 • Haider DG, et al. (2012). Бъбречна биопсия при пациенти с гломерулонефрит: Колкото по-рано, толкова по-добре? DOI: https://doi.org/10.1186/1471-2369-13-34
 • Haladyj E, et al. (2016). Все още ли се нуждаем от бъбречна биопсия при лупус нефрит? DOI: https://doi.org/10.5114/reum.2016.60214
 • Интерстициален нефрит. (и). http://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/interstitial-nephritis
 • Бъбречна инфекция (пиелонефрит). (2017 г.). https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonefritis/all-content
 • Топ 10 съвета за намаляване на солта във вашата диета. (и). https://www.kidney.org/news/ekidney/june10/Salt_june10
 • Вашите бъбреци и как работят. (2014). https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work
 • Какво е бъбречна (бъбречна) инфекция – пиелонефрит? (и). http://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-(renal)-infection-pyelonephrit

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss