Остеопорозата при възрастните хора: често срещана, но не естествена част от стареенето

Остеопорозата при възрастните хора е често срещана, но не е част от естествения ви процес на стареене. Промените в диетата, промените в начина на живот и лекарствата могат да помогнат за забавяне на това заболяване на крехките кости.

Остеопорозата се превърна в познат термин и много хора смятат, че това е просто част от живота. Въпреки че е вярно, че губите костна плътност с напредване на възрастта, не е сигурно, че ще развиете остеопороза.

Остеопорозата е заболяване на костите, което означава, че не е част от типичния процес на стареене. Това се случва, когато минералната плътност и здравината на костите ви се влошат поради дисбаланси в процеса на ремоделиране на скелета.

Всеки на всяка възраст може да развие остеопороза. Но тъй като стареенето вече създава среда на промяна в костната ви структура, остеопорозата е често срещана сред застаряващото население.

Какво причинява остеопороза при възрастните хора?

Остеопорозата при възрастните хора се причинява от дисбаланс в процеса на костно ремоделиране. Това се случва, когато резорбцията на стара или увредена костна тъкан изпреварва производството на нова костна тъкан от тялото ви.

Този променен процес на костно ремоделиране кара вашите кости да губят минерална плътност. Образуват се големи празнини в рамката и структурата на вашите кости, което ги кара да отслабват и стават склонни към фрактури.

С напредването на възрастта процесът на костно ремоделиране се забавя. Вие естествено губите костна плътност. Когато загубите повече от това, което се счита за здравословно, може да живеете с остеопороза.

Какво се класифицира като ниска костна плътност?

При застаряващото население тестовете за костна минерална плътност ви дават Т-резултат. Т-резултатът е разликата между 0, изходната стойност на костната плътност на здрав възрастен, и вашето отчитане на костната плътност.

T-резултати от 1 или по-високи означават здрава кост. Ако вкарате -1 до -2,5, може да отговаряте на критериите за остеопения. Това е клинично значимо ниво на ниска костна плътност, което често предхожда остеопорозата.

Остеопорозата може да е налице, когато вашият Т-скор е -2,5 или по-нисък.

Всеки път, когато вашият Т-резултат намалее с точка, рискът от счупване на кости се увеличава.

Беше ли Ви полезно?

Рискови фактори за остеопороза при възрастни хора

Точната причина за остеопорозата не е добре разбрана. Не всеки човек, навлизащ в напреднала възраст, развива остеопороза и експертите не са сигурни защо някои развиват, а други не. Храненето, начинът на живот и характеристиките на тялото могат да играят роля.

Нито една черта не е идентифицирана като универсална причина, но изследователите знаят, че някои фактори увеличават вероятността от развитие на това заболяване.

Факторите, свързани с повишен риск от остеопороза, включват:

 • като естроген като доминиращ репродуктивен хормон
 • ниски нива на репродуктивни хормони
 • стройна рамка на тялото
 • фамилна анамнеза за остеопороза
 • хранителни дефицити
 • живеещи с други медицински състояния
 • дългосрочна употреба на лекарства
 • прекомерна консумация на алкохол
 • пушене
 • физическа неактивност
 • да си бял мъж или жена или да си азиатска жена

Колко често се среща остеопорозата при възрастните хора?

В САЩ приблизително 10 милиона хора на възраст 50 и повече години живеят с остеопороза.

Влияе на приблизителна 1 от 5 жени 50 години и повече и 1 на 20 мъже на 50 години и повече.

В световен мащаб преглед на проучвания от 2021 г. установи 21,7% от по-възрастните хора живеят с остеопороза, като най-голямо разпространение е отбелязано в Азия, Съединените щати и Европа.

Беше ли Ви полезно?

Как остеопорозата засяга възрастните хора?

Остеопорозата понякога се нарича „тиха“ болест поради това колко малко външни симптоми показва – ако изобщо показва такива.

Симптомите включват:

 • намалена телесна височина
 • промени в позата
 • задух
 • болка в гърба
 • множество фрактури или счупвания
 • нестабилност на движението

При по-възрастните хора остеопорозата може да се усложни от други здравословни промени, свързани с възрастта. Може да сте по-податливи на падане, например поради промени в баланса и координацията. Падането, когато живеете с остеопороза, може да означава счупване на кост или фрактура.

Може да не успеете да се възстановите, както сте правили в по-младите си години, което прави по-вероятно повредената кост да не зарасне правилно. Това може да увеличи шансовете ви за счупване или счупване, което да причини силна болка и дълготрайно увреждане.

Остеопорозата може дори да компрометира вашата независимост. Ограничението на мобилността е водеща причина за приемане в заведение за дългосрочни грижи.

Ограниченията в мобилността не са единственият проблем. Свързаните с остеопороза костни фрактури в области на тялото ви като гръбначния стълб и бедрото са свързани с по-висок процент на смъртност при възрастните хора.

Неподвижността поради едно от тези големи костни усложнения може да увеличи риска от животозастрашаващи усложнения като пневмония или сърдечно-съдови инциденти.

Как се лекува остеопорозата при възрастните хора?

Лечението на остеопорозата се подхожда по един и същи начин, независимо от възрастта ви, когато получите диагнозата. Това е динамичен процес, който има за цел да забави или предотврати нова костна загуба и да намали риска от фрактури.

Програмата за лечение на всеки ще варира. Лекарят ще вземе предвид цялостното ви здравословно състояние, мобилност, колко кост сте загубили и всички съпътстващи медицински състояния.

Лечението обикновено включва лекарства, специално предназначени да подпомогнат укрепването на вашите кости, като например:

 • анаболни агенти
 • биологични
 • терапии на основата на хормони
 • бифосфонати

Заедно с лекарства, лекарят може да препоръча:

 • хранителни добавки
 • ограничаване на алкохола
 • отказване от пушенето
 • избягване на кофеин
 • редовни упражнения
 • стратегии за предотвратяване на падане у дома (като инсталиране на парапети)

Може ли остеопорозата да бъде обърната при възрастните хора?

Остеопорозата не се лекува. Но можете да подобрите костната си плътност и да забавите или предотвратите нова костна загуба. Колко успешен е този процес ще зависи от фактори като вашата възраст и колко костна плътност вече сте загубили.

Ако вървите по линията между остеопороза и остеопения, например, може да успеете да възстановите достатъчна костна плътност, за да намалите риска от фрактури.

Но дори с лекарства и промени в начина на живот, може да не успеете да компенсирате количеството кост, което сте загубили, след като навлезете в старшите си години.

Беше ли Ви полезно?

Как да се предпазим от остеопороза при възрастни хора

Възможно е не винаги да е възможно да се предотврати остеопорозата с възрастта. Но колкото по-рано започнете да сте проактивни за здравето на костите си, толкова по-добре.

Остеопорозата не е нещо, което се случва за една нощ. Това е прогресивно състояние на загуба на костна маса, поради което фактори като упражнения, диета и употреба на вещества имат такова въздействие върху него.

Начините, по които можете да помогнете за предотвратяване на остеопороза, включват:

 • отказване от пушенето
 • ограничаване на консумацията на алкохол
 • редовно спортуване (особено упражнения с тежести)

 • фокусиране върху питателна диета и задоволяване на вашите нужди от витамин D и калций
 • провеждане на редовни прегледи за костна плътност

Остеопорозата при възрастните хора е често срещана. Засяга милиони хора в Съединените щати и повече от 21% от по-възрастното население в света.

Вашите кости естествено губят плътност, докато остарявате, но остеопорозата не е нормална част от стареенето. Спортуването, задоволяването на хранителните ви нужди и избягването на тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол могат да помогнат за намаляване на риска от това костно заболяване по-късно в живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss