Остеомалация

Какво е остеомалация?

Остеомалацията е отслабване на костите. Проблеми с образуването на кост или процеса на изграждане на костите причинява остеомалация.

Това състояние не е същото като остеопорозата. Остеопорозата е отслабване на жива кост, която вече е оформена и се ремонтира.

Какви са причините за остеомалация?

Липсата на витамин D е най -честата причина за остеомалация. Витамин D е важно хранително вещество, което ви помага да абсорбирате калция в стомаха си.

Витамин D също помага за поддържане на нивата на калций и фосфати, за да помогне на костите ви да се оформят правилно. Произвежда се в кожата от излагане на ултравиолетови (UV) лъчи на слънчева светлина. Може да се абсорбира и от храни като млечни продукти и риба.

Вашето тяло не може да обработи калция, от който костите ви се нуждаят, за да останат здрави, ако имате ниски нива на витамин D. Недостигът на витамин D може да бъде резултат от:

 • проблем с вашата диета
 • липса на излагане на слънце
 • проблем с червата

Може също да имате проблем с усвояването на витамин D или разграждането на храната, за да го освободите, ако сте претърпели операция за отстраняване на части от стомаха или тънките черва.

Някои условия могат да попречат на усвояването на витамин D:

 • Цьолиакия може да увреди лигавицата на червата и да попречи на усвояването на ключови хранителни вещества като витамин D.

 • Някои видове рак могат да попречат на обработката на витамин D.
 • Нарушенията на бъбреците и черния дроб могат да повлияят на метаболизма на витамин D.

Диета, която не включва фосфати, може да причини изчерпване на фосфатите, което също може да доведе до остеомалация. Лекарствата за лечение на гърчове – като фенитоин и фенобарбитал – също могат да доведат до остеомалация.

Какви са симптомите на остеомалация?

Има няколко симптома на остеомалация.

Най -често срещаните са костите, които се счупват лесно. Друг е мускулната слабост. Това се случва поради проблеми в областите, където мускулите се прикрепят към костите. Човек с остеомалация може да има затруднения при ходене или да развие походка.

Болката в костите, особено в бедрата, също е често срещан симптом.

Тъпа, болезнена болка може да се разпространи от бедрата до следните места:

 • долната част на гърба
 • таз
 • крака
 • ребра

Ако също имате много ниски нива на калций в кръвта си, може да имате:

 • неравномерен сърдечен ритъм
 • изтръпване около устата
 • изтръпване в ръцете и краката
 • спазми в ръцете и краката

Как се диагностицира остеомалацията?

Вашият доставчик на здравни грижи ще направи кръвен тест, за да диагностицира състоянието. Ако показва някое от следните, може да имате остеомалация или друго костно заболяване:

 • ниски нива на витамин D
 • ниски нива на калций
 • ниски нива на фосфор

Вашият доставчик на здравни грижи също може да ви тества за изоензими на алкална фосфатаза. Високите нива показват остеомалация.

Друг кръвен тест може да провери нивата на паращитовидния хормон. Високите нива на този хормон предполагат недостатъчен витамин D и други свързани проблеми.

Рентгеновите лъчи и други изображения могат да покажат малки пукнатини в костите ви. Тези пукнатини се наричат ​​зони на трансформация на Looser. Счупванията могат да започнат в тези зони дори с малки наранявания.

Може да се наложи вашият доставчик на здравни услуги да направи костна биопсия, за да диагностицира остеомалацията. Те ще вкарат игла през кожата и мускулите ви в костта, за да получат малка проба. Те ще поставят пробата върху предметно стъкло и ще я изследват под микроскоп.

Обикновено рентгеновите и кръвни изследвания са достатъчни за поставяне на диагноза и не е необходима костна биопсия.

Какви са леченията за остеомалация?

Ако вашият доставчик на здравни грижи открие остеомалация рано, може да се наложи да приемате само перорални добавки с витамин D, калций или фосфат.

Пазарувайте за витамин D и калциеви добавки онлайн.

Това може да е първата линия на лечение, ако имате проблеми с усвояването поради чревно увреждане или операция или ако имате диета с ниско съдържание на ключови хранителни вещества.

В редки случаи можете да приемате витамин D като инжекция през кожата или интравенозно през вена на ръката си.

Може да се наложи да прекарате известно време на открито на слънчева светлина, за да може тялото ви да произвежда достатъчно витамин D в кожата ви.

Може да се нуждаете и от лечение, ако имате други основни състояния, които влияят върху метаболизма на витамин D. Имате нужда от лечение за цироза и бъбречна недостатъчност, за да намалите остеомалацията.

Децата с тежки случаи на остеомалация или рахит може да се наложи да носят брекети или да се подложат на операция за коригиране на костната деформация.

Какви са потенциалните усложнения на остеомалацията?

Ако не лекувате причината за остеомалацията, има усложнения. Възрастните могат лесно да счупят кости като кости на ребра, крака и гръбначен стълб.

Също така, при децата остеомалацията и рахитът често се проявяват заедно, което може да доведе до извиване на краката или преждевременна загуба на зъби.

Симптомите могат да се върнат, ако няма достатъчно витамин D. Те също ще се върнат, ако спрете приема на добавки или ако не се справите с основните състояния като бъбречна недостатъчност.

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, за да създадете план за лечение въз основа на вашите нужди от здравеопазване.

Какво мога да очаквам в дългосрочен план?

Ако не се лекува, остеомалацията може да доведе до счупване на костите и тежка деформация.

Има различни възможности за лечение, които да помогнат за справяне със състоянията.

Може да забележите подобрения след няколко седмици, ако увеличите приема на витамин D, калций и фосфор.

Пълното излекуване на костите отнема около 6 месеца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss