Основна спортна първа помощ за напрежение на гърба

Общ преглед

От уикенд воини до професионални спортисти, напрежението в гърба е често срещана спортна травма. Напрежението в гърба възниква, когато един от мускулите, поддържащи гръбнака ви, е усукан, издърпан или скъсан.

Ако напрягате гърба си, знанието как да се грижите за него у дома може да помогне за намаляване на болката и времето за възстановяване. Също така е важно да знаете кога да посетите Вашия лекар. Ако имате повече от леко напрежение в гърба, може да се нуждаете от професионално лечение, за да подпомогнете заздравяването и да предотвратите трайни увреждания.

Симптоми на напрежение в гърба

Честите симптоми на напрежение в гърба включват:

 • болка
 • подуване
 • мускулни спазми или спазми
 • мускулна слабост или загуба на функция

Лекото напрежение на гърба често може да се лекува у дома. Трябва обаче да се обадите на Вашия лекар, ако имате нараняване на гърба, което причинява някой от следните симптоми:

 • силна болка или подуване
 • болка, която прави невъзможно движението или ходенето повече от няколко стъпки
 • болка, която пречи на съня ви
 • изтръпване в областта на нараняване или надолу по крака
 • бучка в засегнатата област
 • загуба на контрол на червата или пикочния мехур
 • слабост в крака

Трябва също да се свържете с Вашия лекар, ако имате анамнеза за предишни наранявания на гърба или гръбначно заболяване.

Рискови фактори за напрежение в гърба

Познаването на рисковите фактори за напрежение в гърба може да ви помогне да се подготвите. Ако спортувате, включващи много скокове, като баскетбол или волейбол, имате висок риск от напрежение в гърба. Връщането към спорт след време на почивка също увеличава шансовете ви да натоварите гърба си. Например, не е необичайно да получите болки в гърба след първия си рунд голф или игра на софтбол. Наднорменото тегло или липсата на форма също увеличават риска, както и историята на минали травми на гърба.

Лечение на първа помощ

Икона за лечение

През първите 48 часа след натоварване на гърба, целта на лечението е да намали болката, подуването и мускулните спазми. Почивката, заледяването на засегнатата област и приемането на лекарства без рецепта могат да помогнат.

Почивка

Намалете нормалните си дейности и рутинните упражнения за ден или два. Дайте на гърба си известно време да се излекува.

Лед

Поставете пакет с лед върху увредената зона за 20 минути наведнъж, четири до осем пъти на ден. Използвайте студен пакет или напълнете торба с лед и я увийте в кърпа. Продължете 48 часа след нараняването.

През този период обледяването на засегнатата област намалява възпалението чрез свиване на кръвоносните ви съдове. Това ограничава притока на кръв към зоната. Не налагайте топлина през това време. Ще има обратен ефект.

Компресия

Прилагането на натиск също помага за намаляване на отока. За да приложите натиск, увийте еластична превръзка около засегнатата област на гърба. Може да бъде по -лесно и по -малко болезнено да помолите някой друг да го увие вместо вас. За да избегнете прекъсване на кръвообращението си, не го увивайте твърде плътно. Разхлабете превръзката, ако болката се усили, опакованата област изтръпне или забележите подуване под обвитата област.

Лекарства

Нестероидно противовъзпалително лекарство без рецепта (НСПВС) може да помогне за облекчаване на болката и подуването. Примерите за НСПВС включват:

 • аспирин
 • ибупрофен (Advil, Motrin)
 • напроксен (Aleve, Naprosyn)

Последващи грижи

След първите 48 часа от оказването на първа помощ можете да започнете да възобновявате нормалните си дейности. Прилагането на топлина към засегнатата област може да помогне за облекчаване на продължителната болка.

Възобновяване на дейността

Когато гърбът ви боли, може да се изкушите да останете в леглото една седмица. Но всъщност е по -добре да се върнете към нормалните си дейности възможно най -бързо. Продължителната почивка и обездвижването могат да забавят възстановяването ви.

След първите няколко дни почивка започнете да възобновявате нормалните си дейности. Не се натискайте твърде силно, особено по време на упражнения. Вместо това започнете бавно и постепенно надградете до предишното си ниво на активност.

Нанесете топлина

След първите 48 часа прилагането на топлина към увредената зона може да помогне за облекчаване на болката чрез отпускане на стегнатите мускули. Използвайте нагревателна подложка, нагревателна лампа или горещ компрес. Топлината разширява кръвоносните ви съдове, което увеличава притока на кръв към засегнатата област. Това насърчава заздравяването, тъй като кръвта доставя хранителни вещества и пренася клетъчните остатъци далеч от увредените тъкани.

Каква е перспективата за напрежение в гърба? | Outlook

В повечето случаи симптомите на напрежение в гърба изчезват напълно в рамките на две седмици. Ако симптомите Ви продължават по -дълго време или са тежки, говорете с Вашия лекар. Те могат да наредят образни тестове, които да помогнат за оценка на нараняването ви, като рентгенова снимка или компютърна томография. Те могат да предпишат шина или скоба, лекарства, физиотерапия или други лечения. В някои случаи те могат да ви насърчат да избягвате или да адаптирате определени упражнения, за да избегнете натоварване на гърба.

Попитайте Вашия лекар за вашето специфично състояние, възможности за лечение и дългосрочни перспективи.

Съвети за предотвратяване на напрежението в гърба | Предотвратяване

Ако сте с повишен риск от възстановяване на напрежението, можете да предприемете следните стъпки, за да избегнете натоварване на гърба по време на тренировка:

Не се натискайте твърде силно

Ако не сте във форма, опитвате нова дейност или се връщате към упражнения след почивка, започнете бавно и постепенно увеличавайте нивото на интензивност.

Използвайте подходяща техника

Ако опитвате нова дейност, помолете професионален треньор или инструктор да ви покаже как да го правите безопасно. Това е особено важно за дейности, които включват скачане, усукване или повдигане на тежки предмети.

Загрейте в началото на тренировката

Например, започнете с джогинг на място за няколко минути. Това ще помогне за разхлабване на мускулите, сухожилията и връзките.

Охладете се в края на тренировката

Постепенно намалете скоростта и интензивността на движенията си поне за 10 минути, преди да спрете напълно.

Разтегнете основните си мускулни групи

Доведете всяко разтягане до точката на мускулно напрежение, задръжте го за 10 до 20 секунди и след това го освободете с бавни и контролирани движения.

Живейте здравословно

Спазването на здравословен начин на живот също може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, да укрепите костите и мускулите си и да избегнете наранявания, свързани със спорта. Яжте добре балансирана диета, спортувайте редовно и избягвайте пушенето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss