Опасен ли е ниският тестостерон за вашето здраве?

Ниска Т

Ниският тестостерон, известен също като „нисък Т“, е често срещано състояние при мъжете с напредване на възрастта. Нивата на тестостерон естествено намаляват с възрастта. На 60 -те години около 20 % от мъжете имат нисък тестостерон, според фондация „Урологични грижи“. Сред мъжете на 70 -те години този брой нараства до 30 процента. И докато мъжете достигнат 80 -те си години, около половината от тях са имали спад в нивата на тестостерон.

Нисък тестостерон при мъжете »

Защо мъжете се нуждаят от тестостерон

Тестостеронът е полов хормон, който се произвежда в мъжките тестиси. Когато мъжкото бебе се развива, този хормон помага за формирането на половите органи. По време на пубертета тестостеронът играе ключова роля за физическото развитие на момчетата в мъже. Той кара косата да расте по лицето, изгражда мускули и предизвиква задълбочаване на гласа. По -късно в живота тестостеронът също играе важна роля в сексуалната функция на мъжа.

Защо нивата на тестостерон спадат?

Намаляването на нивата на тестостерон е естествена част от процеса на стареене. Колкото по -възрастен става мъжът, толкова по -ниски са нивата му на тестостерон. Няколко причини, различни от стареенето, също могат да доведат до нисък тестостерон. Те включват наранявания на тестисите, както и химиотерапия или радиация за лечение на рак в гениталната област. Други причини включват заболявания на хипофизната жлеза и лекарства, които засягат тази жлеза, като стероиди.

Колко нисък тестостерон влияе върху сексуалния ви живот

Ниският тестостерон може да има реални и важни ефекти върху здравето, особено върху сексуалния живот на мъжа. Мъжете с нисък тестостерон може да имат проблеми с постигането и поддържането на ерекция. Ерекцията, която имат, може да се появи по -рядко и не толкова силно, колкото преди. Желанието на мъжа да прави секс (либидо) също намалява с понижаване на тестостерона. Всички тези фактори могат да доведат до по -рядък секс. Това може да има реален ефект върху партньорските отношения.

Други ефекти на ниския тестостерон

Наличието на нисък тестостерон не засяга само сексуалното ви желание и способността ви да правите секс. Може да причини и други симптоми. Ако имате нисък Т, може да забележите някои от следните симптоми:

  • увеличаване на теглото
  • с по -малко енергия, отколкото преди
  • увеличени телесни мазнини и намалена мускулна маса
  • чувствам се депресиран
  • проблеми с концентрацията

9 предупредителни признака за нисък тестостерон »

Здравни притеснения

Липсата на тестостерон понякога може да има дългосрочни, сериозни ефекти върху организма. При мъжете с много ниски нива костите могат да отслабнат, което потенциално може да причини състояние, наречено остеопороза. Остеопорозата прави хората значително по -податливи на наранявания.

Едно проучване в Списание за клинична ендокринология и метаболизъм също така свързва ниския тестостерон с по -висок риск от смърт от сърдечни заболявания и други причини.

Диагностициране на нисък Т.

Ако имате симптоми като намалено сексуално желание или проблеми с ерекцията, трябва да посетите лекар. Лекарят може да направи кръвен тест, за да определи дали имате нисък тестостерон. Тъй като през деня нивата на тестостерон могат да се покачват и спадат, може да се наложи да направите повече от един тест. Вашият лекар може да вземе кръвния тест сутрин, когато нивата на тестостерон са най -високи.

Лечение за нисък Т.

Ако нивата Ви са ниски, може да Ви бъде предписана заместителна терапия с тестостерон. Повечето мъже с нисък тестостерон разтриват тестостеронов гел по ръцете или раменете си, според фондация „Урологични грижи“. Друг метод е да получите удар в мускул или можете да носите пластир, който бавно отделя тестостерон в кръвта ви. Има и пелети, които влизат под кожата. Има и орални заместващи терапии, но те не се препоръчват за заместване на тестостерон. Мъжете с рак на простатата не трябва да приемат тестостерон, защото той може да стимулира растежа на рака.

Да знаете кога се нуждаете от лечение

През последните няколко години много фармацевтични компании започнаха да рекламират продукти, предназначени за лечение на „ниско Т.“ Между 2001 и 2011 г. броят на мъжете над 40 години, използващи тестостеронова терапия, се е утроил, според изследване, публикувано в Вътрешна медицина на JAMA. Важно е да се тествате, ако имате симптоми на нисък тестостерон, така че да се лекувате само ако наистина се нуждаете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss