Октиноксат в козметиката: Какво трябва да знаете

Октиноксатът, наричан още Octyl methoxycinnamate или OMC, е химикал, който обикновено се използва в козметични продукти и продукти за грижа за кожата по целия свят.

Но означава ли това, че е безопасно за вас и вашето семейство? Отговорите са смесени.

Засега няма много доказателства, че този химикал причинява сериозни вреди на хората. Доказано е обаче, че е потенциално вреден за животните и околната среда.

Докато в момента се провеждат по-интензивни проучвания, все още не са завършени дългосрочни проучвания за това как октиноксат може да повлияе системно на човешкото тяло.

Ето какво разкрихме за тази противоречива добавка.

Какво е октиноксат?

Октиноксатът е в клас химикали, получени чрез смесване на органична киселина с алкохол. В този случай метоксиканелена киселина и 2-етилхексанол се комбинират, за да се получи октиноксат.

Този химикал е произведен за първи път през 50-те години на миналия век, за да филтрира слънчевите UV-B лъчи. Това означава, че може да ви помогне да защитите кожата си от слънчево изгаряне и рак на кожата.

За какво се използва?

Точно както бихте очаквали, тъй като е известно, че OMC блокира UV-B лъчите, често ще го намерите в списъка със съставките на слънцезащитните продукти без рецепта.

Производителите също така рутинно използват OMC във всички видове козметични продукти и продукти за лична хигиена, за да поддържат съставките си свежи и ефективни. Освен това може да помогне на кожата ви да абсорбира по-добре други съставки.

Къде да го търся

В допълнение към повечето масови слънцезащитни продукти, октиноксат ще намерите в много конвенционални (неорганични) продукти за кожа и козметика, включително:

  • основа за грим
  • боя за коса
  • шампоан
  • лосион
  • лак за нокти
  • балсам за устни

Според Environmental Working Group, масови компании като Dove, L’Oréal, Olay, Aveeno, Avon, Clairol, Revlon и много други, всички използват октиноксат в своите продукти.

Почти всеки конвенционален химически слънцезащитен крем го използва като основна съставка.

Може да се наложи да се задълбочите в списъка на съставките, за да видите дали даден продукт е направен с октиноксат.

Нарича се с много имена, така че в допълнение към октиноксат и октил метоксицинамат, ще трябва да потърсите имена като етилхексил метоксицинамат, ескалол или нео хелиопан, сред няколко други потенциални имена.

Но безопасен ли е октиноксатът?

Ето къде нещата стават трудни.

Въпреки че в момента е одобрен за употреба в Съединените щати, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ограничава силата на формулата до максимум 7,5 процента концентрация на октиноксат.

Канада, Япония и Европейският съюз също поставят ограничения за това колко OMC може да съдържа продукт. Но дали тези ограничения са достатъчни, за да предпазят потребителите от всякакви потенциални вреди, които OMC може да причини?

Няколко проучвания предполагат, че октиноксатът може да има вредно въздействие върху животните, както и върху околната среда. Но досега задълбочените изследвания върху хората са ограничени.

Повечето проучвания при хора са фокусирани върху видими проблеми като обриви и кожни алергии и не са доказали сериозна вреда за хората.

Въпреки това, продължаващите изследвания показват, че може да има валидност за нарастващите опасения за здравето и безопасността, които много хора повдигат.

Акне

Въпреки че често се включва в продуктите за грижа за кожата, за да изглежда тенът ви по-добър, някои хора казват, че октиноксатът причинява акне.

Някои изследвания установяват, че октиноксатът може да причини негативни кожни реакции, като акне и контактен дерматит при хората. Но е доказано, че това се случва само при малка група хора, които имат специфични кожни алергии.

Проблеми с репродуктивното и развитието

Някои проучвания стигат до заключението, че октиноксатът може да причини репродуктивни проблеми, като нисък брой сперматозоиди при мъже или промени в размера на матката при лабораторни животни, които са били изложени на умерени или високи дози от химикала.

Тези проучвания обаче са проведени върху животни, а не върху хора. Животните също са били изложени на по-високи нива на химикала, отколкото обикновено се използват извън лабораторни условия.

Множество проучвания с плъхове са открили убедителни доказателства, че OMC може да повлияе негативно на вътрешните системи. Окончателно е установено, че октиноксатът е „ендокринен разрушител“ при животните, което означава, че може да промени начина, по който работят хормоните.

Ендокринните разрушители не са напълно разбрани, но се смята, че представляват най-голям риск за развиващите се системи, като плод или новородено бебе. Ендокринните разрушители са тясно свързани с неблагоприятните ефекти върху функцията на щитовидната жлеза при насекоми.

Други системни проблеми

Едно от основните опасения е, че OMC се абсорбира бързо през кожата и в кръвта. OMC е открит в човешката урина. Открит е дори в човешката кърма.

Това накара авторите на едно проучване от 2006 г. да предположат, че повишеното излагане на химикали като ОМК чрез козметика може да допринесе за по-високи случаи на рак на гърдата при хората, въпреки че засега няма проучвания при хора, които да доказват това.

Определено са необходими повече изследвания, за да се определят потенциалните дългосрочни рискове за хората. Междувременно ограничените нива остават широко разпространената норма като допустими в хиляди хигиенни продукти и козметика.

Някои региони обаче въведоха свои собствени ограничения на ОМК поради разработването на доказателства за неговия ефект върху околната среда.

Вреда за околната среда

През май 2018 г., например, законодателите на Хаваите приеха законопроект за забрана на използването на слънцезащитни продукти, съдържащи октиноксат. Този нов закон дойде след проучване от 2015 г., което показва, че октиноксатът допринася за „избелването на коралите“.

Според проучването химикалите в слънцезащитните продукти са част от причината кораловите рифове по света да умират.

Ограниченото количество октиноксат в продуктите за красота и лична хигиена е спорната норма в по-голямата част от света.

FDA определи, че все още няма достатъчно доказателства, че е вредно за хората, за да се елиминира от общата употреба. Въпреки че проучванията показват, че причинява вреда на плъховете и околната среда.

Много учени и потребители го смятат за рисков химикал, който се нуждае от повече изследвания, особено върху хора. Засега изборът дали да използвате продукти, които съдържат октиноксат, остава на вас.

Алтернативи на октиноксат

Ако искате да избегнете потенциалните рискове от октиноксат и да използвате продукти за лична хигиена, които не съдържат този химикал, бъдете готови за предизвикателство.

Магазините за здравословни храни, специализираните магазини и пазаруването в интернет може да улеснят търсенето ви.

Въпреки това, не допускайте само, че продуктите, етикетирани с термини като „естествени“, автоматично ще бъдат свободни от OMC. Потърсете в списъка на съставките за всички различни имена на този химикал.

Слънцезащитните продукти са най-вероятният продукт, който ще трябва да замените. Octinoxate е един от най-силните химически слънчеви блокове на разположение и огромното мнозинство от марките все още го използват. Въпреки това естествените минерални слънцезащитни продукти са във възход.

Когато конвенционалните слънцезащитни продукти използват химикали като октиноксат, за да абсорбират и филтрират вредните слънчеви лъчи, минералните слънцезащитни продукти работят, като отклоняват слънцето.

Потърсете опции, които изброяват цинков оксид като активна съставка.

Марки като Goddess Garden, Badger и Mandan Naturals произвеждат това, което често се нарича „безопасен за рифове“ слънцезащитен крем, който работи без използване на OMC. В зависимост от това къде живеете, може или не може да намерите тези специални марки на рафтовете на местната аптека.

Онлайн магазини като Amazon имат десетки слънцезащитни продукти без октиноксат, от които да избирате. Вашият дерматолог може също да препоръча или предпише продукт без октиноксат, който ще работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss