Оксикодон срещу хидрокодон за облекчаване на болката

Паралелно ревю

Оксикодон и хидрокодон са болкоуспокояващи лекарства с рецепта. И двете могат да лекуват краткотрайна болка, причинена от нараняване или операция. Те могат да се използват и за лечение на болка, която е хронична или дългосрочна. Освен това всеки може да бъде предписан за лечение на други състояния, включително хронична кашлица, болка от рак и артрит.

И двата вида лекарства могат да се приемат самостоятелно. Може да намерите и комбинирани версии на всяко лекарство.

Например, ацетаминофен, друг вид болкоуспокояващо, може да се добави към оксикодон, за да се получи специфичен наркотичен аналгетик. Този тип комбинирани лекарства могат да успокоят настроението на човек, което дава време на болкоуспокояващо да подейства.

Хидрокодонът често се комбинира с антихистамини, за да се създаде сироп, който потиска рефлекса на кашлицата и осигурява облекчаване на болката, свързана с кашлица.

Оксикодон и хидрокодон

Оксикодон и хидрокодон са мощни наркотични болкоуспокояващи. И двете се предлагат само с рецепта от Вашия лекар. И двете пречат на сигналите за болка на централната нервна система. Те пречат на нервите в тялото ви да изпращат сигнали за болка към мозъка ви.

Разликите между двете са предимно в страничните ефекти, които причиняват.

За кого са те

Оксикодон се използва за лечение на умерена до силна болка. Хората, които приемат лекарството, обикновено го правят денонощно, докато лекарят не прекрати предписанието им или не им каже да спрат да го приемат. С други думи, оксикодон не трябва да се приема при необходимост, както бихте приемали болкоуспокояващи без рецепта.

Хидрокодонът се използва също за лечение на умерена до силна болка, причинена от хронично състояние, нараняване или операция. Подобно на оксикодон, той трябва да се приема само както е предписано от Вашия лекар. Това е важно поради риска от пристрастяване. Може би поради начина, по който е предписан, хидрокодонът изглежда по-вероятно да причини зависимост, отколкото оксикодон. С него се злоупотребява повече от всеки друг опиоид в Съединените щати. В много европейски страни хидрокодонът е силно ограничен от много години.

Клас наркотици и как работи този клас

До есента на 2014 г. хидрокодонът и оксикодонът бяха в две различни лекарствени схеми. Схемата за лекарства е номер, който се приписва на лекарство, химикал или вещество. Номерът на графика показва вероятността от злоупотреба с веществото, както и приетата медицинска употреба на лекарството.

Днес както хидрокодон, така и оксикодон са лекарства от списък II. Лекарствата от списък II имат голям потенциал за злоупотреба.

Форми и дозиране

Често оксикодон и хидрокодон се комбинират с други болкоуспокояващи или химикали. Чистият оксикодон се предлага в марково лекарство, наречено Oxycontin.

Вие приемате Oxycontin таблетки перорално обикновено на всеки 12 часа. Таблетките се предлагат в няколко различни дози. Дозата, която използвате, зависи от тежестта на болката Ви.

Чистият хидрокодон се предлага във форма с удължено освобождаване, която е предназначена да се отделя в тялото ви бавно, а не наведнъж. Това позволява на лекарството да действа за дълъг период от време. Търговското наименование на това лекарство е Zohydro ER. Можете да приемате капсула перорално на всеки 12 часа. Това лекарство може да се използва за лечение на дългосрочни проблеми с болката.

Ефикасност

И оксикодонът, и хидрокодонът са мощни болкоуспокояващи и е доказано, че са много ефективни при лечение на болка.

В случай на спешна ситуация изследователите са открили, че двете лекарства третират болката еднакво. В проучване с двете лекарства изследователите открили, че и оксикодон, и хидрокодон са еднакво ефективни при лечение на болка, причинена от фрактури. Участниците изпитаха еднакво облекчаване на болката 30 и 60 минути след приема на лекарството. Въпреки това, тези, на които е бил даден хидрокодон, са имали запек по-често от участниците, които са използвали оксикодон.

Друго изследване установи, че комбинацията от оксикодон и ацетаминофен е 1,5 пъти по-мощна от хидрокодон с ацетаминофен, когато се приема в равни дози.

Разходи

И оксикодон, и хидрокодон се продават като маркови лекарства и като генерични алтернативи. Генеричните лекарства са по-евтини от техните колеги с марка. Поради тази причина може да искате да опитате общите версии.

Преди да направите това, консултирайте се с Вашия лекар. Някои генерични версии на лекарства имат различни съотношения на активни и неактивни съставки. За да бъде класифициран като генеричен от Американската администрация по храните и лекарствата, лекарството трябва да включва същата сила на активните съставки, но може да не съдържа същото количество неактивни съставки.

Ако трябва да използвате името на марката, но установите, че цената е твърде висока, застраховката за лекарства с рецепта и купоните за рецепта може да ви помогнат да намалите общите си разходи. Говорете с вашия фармацевт за спестяванията, които имате право да получите.

Странични ефекти на тези лекарства

Най-честите странични ефекти на оксикодон и хидрокодон са сходни. Тези странични ефекти включват:

 • плитко или леко дишане
 • сънливост
 • световъртеж
 • гадене
 • повръщане
 • летаргия
 • суха уста
 • сърбеж
 • увреждане на двигателните умения

Оксикодонът е по-вероятно да причини странични ефекти като замаяност и сънливост, както и умора, главоболие и чувство на еуфория. Хидрокодонът е по-вероятно да причини запек и стомашна болка.

Тежките, макар и по-рядко срещани, нежелани реакции включват:

 • припадъци
 • усещането, че може да припаднеш
 • ускорен пулс (водещ до възможна сърдечна недостатъчност)

 • болезнено уриниране
 • объркване

Предупреждения и взаимодействия

Не използвайте тези мощни болкоуспокояващи, без първо да се консултирате с Вашия лекар относно вашата здравна история и всички съществуващи състояния, които имате.

Хората, които имат астма или затруднено дишане, може да се наложи да избягват изцяло тези болкоуспокояващи. Също така, поради риска от повишен запек, хората, които имат блокажи или затруднения със запек, може да не искат да приемат оксикодон или хидрокодон.

Не приемайте тези лекарства, ако имате бъбречно или чернодробно заболяване. Тези лекарства могат да влошат тези състояния. Освен това, не пийте алкохол, докато приемате тези лекарства. Комбинацията от алкохол и болкоуспокояващи може да причини силно замаяност или сънливост. Комбинацията може също да увреди черния ви дроб.

Ако сте бременна, говорете с Вашия лекар за рисковете от тези лекарства, докато очаквате. Проучване, публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology, установи, че има връзка между лечението с опиоиди и някои вродени дефекти. Освен това някои от страничните ефекти на лекарството могат да причинят проблеми за вас, докато сте бременна. Тези нежелани реакции включват промени в поведението, затруднено дишане, запек и замаяност.

Ако кърмите, не приемайте тези лекарства. Те могат да преминат през кърмата и да навредят на вашето бебе.

Дори при ниски нива и когато се приемат точно както е предписано, тези лекарства могат да предизвикат навик. Злоупотребата с тези наркотици може да доведе до пристрастяване, отравяне, предозиране или дори смърт.

Не оставяйте тези хапчета на място, където децата могат да достигнат до тях.

Кое лекарство е най-добро за вас?

И хидрокодонът, и оксикодонът са ефективни при облекчаване на остра и хронична болка. И двете причиняват много сходни странични ефекти. Разликите между двете лекарства са минимални, така че най-добрият начин да изберете кое лекарство е подходящо за вас е като проведете разговор с Вашия лекар.

Въз основа на вашата лична медицинска история, вашият лекар може да прецени плюсовете и минусите на двете лекарства. Някои изследователи и медицински специалисти откриват, че хидрокодонът е по-малко мощен в сравнение с оксикодона. В този случай Вашият лекар може да предпочете да Ви започне с по-малка доза, за да види как тялото Ви се справя с лекарството.

Ако първата опция, която опитате, не работи или причинява неблагоприятни странични ефекти, вие и вашият лекар можете да говорите за промяна на лекарства или дози, за да намерите нещо, което работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss