Оксалатна нефропатия: каква е тази форма на бъбречна недостатъчност?

Рядка причина за бъбречно заболяване и недостатъчност е оксалатната нефропатия. Има множество причини, включително консумация на високи нива на оксалат, хроничен панкреатит, храносмилателни състояния и стомашен байпас.

Оксалатната нефропатия е рядка причина за бъбречна недостатъчност. Това се случва, когато нивата на химикал, наречен калциев оксалат, са твърде високи, което води до образуване на кристали в бъбреците. Тези кристали могат да причинят увреждане и бъбречна недостатъчност.

Има много причини за появата на оксалатна нефропатия и видът на лечението, от което може да се нуждаете, зависи от точната причина.

Тази статия ще проучи какво представлява този здравен проблем, какво го причинява и как можете да го лекувате в зависимост от тази причина.

Какво представлява оксалатната нефропатия?

Оксалатите са химични съединения, открити в много видове храни, включително зеленчуци, плодове, храни на основата на пшеница, чайове и нишестета. Вашето тяло също произвежда оксалат като отпадъчен продукт от храносмилането.

Оксалатът може да се използва като енергия за много важни функции на тялото. За повечето хора оксалатите не са проблем. Всъщност яденето на храни, които съдържат оксалати, обикновено е силно препоръчително като част от здравословната диета.

Понякога обаче нивата на оксалат могат да станат твърде високи и да причинят сериозно увреждане на бъбреците ви.

Високите серумни нива на оксалат могат да причинят образуването на бучки или кристали от оксалат. Докато тези кристали на калциев оксалат преминават през тялото, те могат да увредят бъбреците и да причинят оксалатна нефропатия.

Състоянието е рядко, като проучване от 2022 г. установи, че за около 3,6% от хората с бъбречно заболяване оксалатната невропатия е основна или допринасяща причина.

Ефектите му върху бъбреците могат да бъдат внезапни и тежки, а оксалатната нефропатия понякога може да доведе до бъбречна недостатъчност само за няколко месеца.

Какви са симптомите?

Оксалатната нефропатия може да не причини никакви симптоми, когато се развие за първи път.

Не е необичайно първият признак на оксалатна нефропатия да са необичайни резултати от рутинни кръвни изследвания или кръвни изследвания, взети за наблюдение на друго състояние.

Когато това се случи, хората, които нямат симптоми или анамнеза за проблеми със здравето на бъбреците, ще имат резултати, които показват, че бъбреците им не работят както трябва. Например, резултатите могат да покажат високо ниво на креатин и ниска скорост на гломерулна филтрация (GFR).

Когато оксалатната нефропатия прогресира, тя може да причини симптоми, които се припокриват с други видове бъбречно увреждане или заболяване. Това включва:

 • гадене
 • повръщане
 • мускулни крампи
 • загуба на апетит
 • неволна загуба на тегло
 • промяна в честотата и количеството на отделената урина
 • сърбяща кожа

Защо това се случва?

Въпреки че оксалатната нефропатия е рядка, тя може да бъде причинена от редица фактори.

Понякога оксалатната нефропатия е резултат от генетично заболяване, което кара тялото ви да произвежда свръхпроизводство на оксалати. Това обикновено се нарича първична оксалатна нефропатия.

По-често обаче оксалатната нефропатия е резултат от друго състояние или външен фактор. Това се нарича вторична оксалатна нефропатия. Възможните причини за вторична оксалатна нефропатия включват:

 • Консумиране на големи количества оксалат: Възможно е да приемете твърде много оксалат. Например, някой, който приема добавки с витамин С и яде много храни с високо съдържание на витамин С, също ще консумира високи нива на оксалат. В редки случаи това може да доведе до оксалатна нефропатия.
 • Хроничен панкреатит: Възпалението и увреждането на панкреаса може да промени начина, по който тялото ви абсорбира мазнините. Това може да доведе до оксалатна нефропатия.
 • Болест на Crohn и други заболявания на храносмилателната система: Понякога увреждането на храносмилателния тракт, причинено от състояния като болестта на Crohn, може да доведе до затруднения на тялото ви с оксалат.
 • Стомашен байпас на Roux-en-Y: Roux-en-Y е вид стомашен байпас, използван за лечение на затлъстяване и някои видове рак на стомаха. Понякога може да причини усложнения, които променят начина, по който тялото ви обработва и усвоява мазнините. В резултат на това може да се развие оксалатна нефропатия.
 • Интоксикация с етилен гликол: Етиленгликолът е алкохол, съдържащ се в продукти като тежки домакински почистващи препарати и антифриз. Хората понякога поглъщат този алкохол случайно, а в други случаи целенасочено го консумират като заместител на стандартния алкохол или като средство за самоубийство. Етиленгликолът е токсичен и консумацията може да доведе до оксалатна нефропатия и други сериозни увреждания на бъбреците.

Как се диагностицира това?

Често голяма част от диагностицирането на оксалатна нефропатия е изключването на други причини и форми на бъбречно заболяване. Оксалатната нефропатия е рядка.

Може да Ви бъдат направени кръвни изследвания, изображения и други тестове, за да потърсите по-чести причини за бъбречни проблеми, преди да се обмисли оксалатна нефропатия. Например, може да получите кръвни тестове за хепатит и ХИВ и образни тестове за търсене на тумори, кисти или камъни в бъбреците.

Често се извършва и анализ на урината. Понякога в пробите от урина могат да се видят признаци на кристали или високи нива на оксалат. Въпреки това, потвърждаването на диагнозата оксалатна нефропатия обикновено изисква бъбречна биопсия.

Лечения

Точното лечение на оксалатна нефропатия ще зависи от причината за състоянието. Например, когато оксалатната нефропатия е резултат от консумация на високи нива на оксалат, диетичните промени за елиминиране на източниците на излишни оксалати са важна част от лечението.

Други обичайни лечения за оксалатна нефропатия включват:

 • IV хидратация
 • калциеви добавки
 • панкреатични ензимни добавки
 • диета с ниско съдържание на мазнини
 • диализа

Тъй като оксалатната нефропатия е рядка, много допълнителни лечения не са стандартни и са били изпробвани само няколко пъти.

Някои хора с оксалатна нефропатия се повлияват добре от други лекарства. Това включва лекарства против гърчове, които могат да понижат общите нива на оксалат или лекарства за понижаване на холестерола, които могат да помогнат на тялото да преработи мазнините.

Оксалатната нефропатия е рядка причина за бъбречно заболяване и недостатъчност. Оксалатите се намират естествено в тялото ви и в голямо разнообразие от храни. Те обикновено не са вредни, но понякога високите нива на оксалати могат да причинят образуване на кристали. Тези кристали могат да увредят бъбреците ви и да доведат до бъбречна недостатъчност.

Има множество причини за оксалатна нефропатия, включително хронично възпаление на панкреаса, стомашен байпас, поглъщане на големи количества оксалат, поглъщане на етилен гликол и някои храносмилателни разстройства. По-рядко оксалатната нефропатия може да бъде резултат от генетично заболяване.

Лечението на оксалатна нефропатия зависи от причината, но може да включва диетични промени, интравенозна хидратация, добавки с калций и панкреатични ензими и диализа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss