Някои видове телесни мазнини намаляват количеството сива мозъчна материя

Някои видове телесни мазнини намаляват количеството сива мозъчна материя
Може ли затлъстяването да намали нивата на сиво вещество в мозъка?
  • Ново проучване от Университета на Южна Австралия установява, че някои видове затлъстяване водят до намаляване на сивото вещество на мозъка и изследва връзката му с риска от деменция и инсулт.
  • Тъй като затлъстяването става все по -често, връзката между телесните мазнини и когнитивното здраве буди тревога.
  • Изследователите съобщават, че хората с неблагоприятни или неутрални видове затлъстяване са изложени на най -висок риск от намаляване на сивото вещество на мозъка.

Ново проучване на изследователи от Университета на Южна Австралия изследва връзката между телесните мазнини и по -високия риск от деменция или инсулт.

Изследването установява връзка между някои видове телесни мазнини и намаляване на сивото вещество. Сивото вещество е част от мозъка, която съдържа по -голямата част от неговите неврони и е от решаващо значение за когнитивната функция.

Водещият автор, д -р Anwar Mulugeta, изследовател в Австралийския център за прецизно здраве към Университета на Южна Австралия, обяснява:

„Открихме, че хората с по -високи нива на затлъстяване, особено тези с метаболитно неблагоприятни и неутрални подтипове затлъстяване, имат много по -ниски нива на сива мозъчна материя. Тези открития показват, че тези хора може да са нарушили мозъчната функция, което се нуждае от по -нататъшно проучване. “

Проучването се появява в списанието Невробиология на стареенето.

Д -р Мулугета казва: „Сивата материя е съществен компонент на мозъка, който е богат на невронни клетъчни тела, глиални клетки и капиляри. Тъй като се намира в различни региони на мозъка, сивото вещество има множество роли, включително учене, памет, когнитивна функция, внимание и мускулен контрол.

Следователно, свързаният с възрастта когнитивен спад и деменция често са свързани с намалено сиво вещество, наречено атрофия.

Д -р Wierenga също така казва: „Например, деменцията на болестта на Алцхаймер е свързана специално с хипокампална атрофия или намалено сиво вещество в хипокампуса, което се разпространява в други региони с напредването на болестта. Така че количеството сиво вещество може да означава когнитивно здраве. “

Епидемия от затлъстяване

Затлъстяването се увеличава в световен мащаб. Според Световната здравна организация (СЗО) близо 2 милиарда възрастни в момента имат наднормено тегло, а 650 милиона от тях са със затлъстяване.

Проблемът се разпростира и върху децата, като близо 40 милиона деца на възраст под 5 години и над 340 милиона млади хора на възраст 15-19 години също се смятат за наднормено тегло или затлъстяване.

СЗО съобщава, че има връзка между наднорменото тегло или затлъстяването и редица здравословни проблеми.

Тези проблеми включват сърдечно -съдови заболявания – особено сърдечни заболявания и инсулт – диабет, мускулно -скелетни нарушения, като остеоартрит и някои видове рак.

Различни видове затлъстяване

Д -р Мулугета казва: „В това проучване ние изследвахме причинно -следствените връзки на индивиди в рамките на три метаболитно различни типа затлъстяване – неблагоприятно, неутрално и благоприятно – за да установим дали специфичните групи с тегло са по -застрашени от другите групи.“

Водещият автор на изследването обяснява трите вида затлъстяване: „Хората с висок генетичен товар за неблагоприятно затлъстяване се характеризират с натрупване на мазнини около корема и вътрешните органи, висок холестерол и повишен риск от диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето. ”

„Хората с благоприятно затлъстяване имат натрупване на мазнини повече около бедрото и по -малко по вътрешните органи, с по -малък риск от диабет тип 2 и съединителни сърдечни заболявания. Хората с неутрално затлъстяване нямат връзка с диабет тип 2 и сърдечно -съдови заболявания.

Проф. Елина Хипьонен, старши автор на това проучване, казва: „Дори при относително нормално тегло човек, наднорменото тегло около коремната област може да бъде причина за безпокойство.“

Проф. Hyppönen казва: „Все повече се оценява, че затлъстяването е сложно състояние и че особено излишната мазнина, която се намира около вътрешните органи, има особено вредно въздействие върху здравето.“

Като доказателство за сложната роля на затлъстяването в здравето, д -р Wierenga цитира „парадокса на затлъстяването“.

Тя обясни, че: „Затлъстяването в средната възраст е свързано с лошо познание и повишен риск от когнитивен спад, но повишеният индекс на телесна маса (ИТМ) в края на живота може да бъде свързан с по -добро познаване – може би поради факта, че намаленият ИТМ в късния живот може да отразяват цялостното по -лошо здраве или по -лошото хранене “.

Изследването установява връзка между телесното тегло и количеството сиво вещество

Изследователите са анализирали над 336 000 самоотчетени здравни досиета в британската биобанка. Този документ записва опита на близо 28 000 лица. След това изследователите свързват тези записи с болничните и смъртните записи, за да проследят асоциациите със случаи на деменция и с инсулти.

Проучването установи, че за всеки допълнителни 3 килограма телесно тегло при човек със среден ръст, количеството сиво вещество намалява с 0,3%.

Проф. Hyppönen казва: „На практика нашите открития предполагат необходимостта да се разгледа вида на затлъстяването, когато се оценява въздействието върху здравето.“

Д -р Мулугета казва: „Ние обаче не намерихме убедителни доказателства, които да свържат конкретен тип затлъстяване с деменция или инсулт. Вместо това нашето проучване предполага възможната роля на възпалението и метаболитните аномалии и как те могат да допринесат за затлъстяването и намаляването на обема на сивото вещество.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss