Ненормален труд

Какви са етапите на раждането?

Раждането протича на три етапа и всъщност може да започне седмици преди раждането:

Първият етап започва, след като контракциите започнат и продължава, докато не сте напълно разширени, което означава, че сте разширени 10 сантиметра или 4 инча. Това означава, че шийката на матката ви се е отворила напълно в подготовка за раждане. Вторият етап е активният етап, по време на който започвате да натискате надолу. Започва с пълно разширяване на шийката на матката и завършва с раждането на вашето бебе. Третият етап е известен още като плацентарния стадий. Този етап започва с раждането на вашето бебе и завършва с пълното раждане на плацентата.

Повечето бременни жени преминават през тези етапи, без да изпитват никакви проблеми. Някои жени обаче могат да получат необичайно раждане по време на един от трите етапа на раждане.

Какво е ненормално раждане?

Анормалното раждане може да се наречедисфункционално раждане, което просто означава труден труд или раждане. Когато раждането се забавя, това се нарича удължаване на раждането. Когато раждането спре напълно, това се нарича арест на раждането.

Няколко примера за необичайни модели на раждане могат да ви помогнат да разберете как се диагностицира състоянието:

Пример за „задържане на дилатация“ е, когато шийката на матката е разширена с 6 сантиметра по време на първия и втория преглед, които Вашият лекар извършва с интервал от един до два часа. Това означава, че шийката на матката изобщо не се е разширила в продължение на два часа, което показва, че раждането е спряло.

При „задържане на спускане“ главичката на плода е на едно и също място в родовия канал по време на първия и втория преглед, които Вашият лекар прави с интервал от един час. Това означава, че бебето не се е придвижило по-надолу по родовия канал през последния час. Спирането на спускането е диагноза, поставена във втория етап, след като шийката на матката е напълно разширена.

За да определи дали ненормалното раждане може да бъде коригирано, за да се даде възможност за вагинално раждане, Вашият лекар може да реши да насърчи раждането чрез прилагане на окситоцин (Pitocin). Това е вид лекарство, което стимулира контракциите на матката, за да засили раждането. Вашият лекар може да ви даде окситоцин през вена, като използвате помпа за лекарства, за да инициирате и поддържате редовни контракции на матката. Тези контракции помагат да изтласкате бебето ви от матката и да разширите шийката на матката. Дозата, необходима за предизвикване на достатъчни контракции, варира значително от една жена на друга.

Видове ненормален труд

Следните видове ненормално раждане могат да възникнат във всеки един момент по време на трите етапа на раждане:

Хипоконтрактилност на матката

Раждането може да започне добре, но да спре или да спре по-късно, ако матката не успее да се свие достатъчно. Този тип необичайно раждане обикновено се нарича инерция на матката или хипоконтрактилност на матката. Лекарствата, които намаляват интензивността или честотата на контракциите, понякога могат да го причинят. Хипоконтрактилитетът на матката е най-често срещан при жени, които раждат за първи път. Лекарите обикновено лекуват състоянието с окситоцин, за да увеличат раждането. Въпреки това, Вашият лекар ще наблюдава внимателно това състояние, преди да Ви даде окситоцин.

Цефалотазов диспропорция

Ако раждането все още е бавно или в застой, след като Вашият лекар Ви даде окситоцин, главата на Вашето бебе може да е твърде голяма, за да се побере през таза Ви. Това състояние обикновено се нарича главотазова диспропорция (CPD).

За разлика от хипоконтрактилитета на матката, Вашият лекар не може да коригира CPD с окситоцин, така че раждането не може да прогресира нормално след лечението. В резултат на това жените, които имат CPD, раждат чрез цезарово сечение. Цезарово сечение става чрез разрез в коремната стена и матката, а не през вагината. CPD е много рядко. Според Американската асоциация по бременност CPD се среща само при приблизително една от всеки 250 бременности.

Макросомия

Макрозомията се появява, когато новороденото е много по-голямо от средното. Новородено се диагностицира с макрозомия, ако тежат повече от 8 паунда, 13 унции, независимо кога са родени. Приблизително 9 процента от бебетата, родени по света, имат макрозомия.

Това състояние може да причини проблеми по време на раждането, които понякога могат да доведат до нараняване. Освен това излага бебето на повишен риск от здравословни проблеми след раждането. Има повече рискове за майката и бебето, когато теглото при раждане на бебето е по-голямо от 9 паунда, 15 унции.

Бърз труд

Средно трите етапа на раждането продължават около шест до 18 часа. При рязко раждане тези етапи напредват много по-бързо, като продължават само три до пет часа. Прибързаното раждане, наричано още бързо раждане, може да възникне по няколко причини:

  • Матката ви се свива много силно, което помага за по-бързото изтласкване на бебето.
  • Родовият ви канал е съвместим, което улеснява бебето да напусне утробата.
  • Имате история на бърз труд.
  • Вашето бебе е по-малко от средното.

Ускореното раждане представлява няколко рискове за майката. Те включват вагинално или цервикално разкъсване, силно кървене и шок след раждането. Бързото раждане също може да направи бебето ви по-податливо на инфекция, ако е родено в нестерилна среда, като кола или баня.

Раменна дистоция

Раменната дистоция възниква, когато главата на бебето се роди през вагината на майката, но раменете им се забиват в тялото на майката. Това обикновено не се открива, докато раждането не започне, така че няма начин да се предвиди или предотврати.

Раменната дистоция може да представлява някои рискове както за вас, така и за вашето бебе. Може да получите определени наранявания, включително прекомерно кървене и разкъсване на вагината, шийката на матката или ректума. Вашето бебе може да получи увреждане на нервите и липса на кислород в мозъка. В повечето случаи обаче бебетата се раждат безопасно. Лекарите обикновено са в състояние да облекчат бебето, като приложат натиск върху долната част на корема на майката или като завъртят рамото на бебето.

Разкъсване на матката

Разкъсването на матката е разкъсване на стената на матката, обикновено на мястото на предишен разрез. Това състояние е рядко, но най-често се наблюдава при жени, които са имали операция на матката или които преди това са раждали чрез цезарово сечение.

Когато настъпи разкъсване на матката, е необходимо спешно цезарово сечение, за да се предотвратят сериозни проблеми за вас и вашето дете. Потенциалните проблеми включват увреждане на мозъка при бебето и тежко кървене при майката. В някои случаи е необходимо отстраняване на матката или хистеректомия, за да се спре кървенето на майката. Въпреки това, лекарите могат да поправят повечето сълзи на матката без никакви проблеми. Жените с определени видове белези на матката трябва да раждат чрез цезарово сечение, а не вагинално, за да избегнат разкъсване на матката.

Пролапс на пъпната връв

Пролапсът на пъпната връв възниква, когато пъпната връв се изплъзне от шийката на матката и във влагалището пред бебето. Това най-често се случва по време на раждането, особено в резултат на преждевременното разкъсване на мембраните. Пролапсът на пъпната връв може да доведе до притискане на пъпната връв или повишен натиск върху пъпната връв.

Докато са в утробата, бебетата понякога изпитват леки, краткотрайни притискания на пъпната връв, които са безвредни. В някои случаи обаче тези компресии могат да станат по-тежки и да продължат по-дълго. Такива компресии могат да доведат до намален приток на кислород към вашето бебе, понижавайки сърдечната честота и кръвното налягане. Тези проблеми могат да доведат до сериозни усложнения за вашето бебе, включително увреждане на мозъка и забавено развитие. За да предотвратят тези проблеми, лекарите обикновено преместват бебето далеч от пъпната връв или доставят бебето незабавно чрез цезарово сечение.

Задържана плацента

Плацентата е органът, който се образува в матката и се прикрепя към стената на матката по време на бременност. Той осигурява на вашето бебе хранителни вещества и премахва отпадъците, създадени от кръвта на вашето бебе. След раждането на бебето майката обикновено доставя плацентата си през вагината си. Въпреки това, ако плацентата остане в утробата за повече от 30 минути след раждането, тя се счита за задържана плацента.

Задържаната плацента може да възникне, когато плацентата Ви се захване зад шийката на матката или когато плацентата Ви остане прикрепена към стената на матката. Ако не се лекува, задържаната плацента може да причини усложнения, включително тежка инфекция или загуба на кръв. Вашият лекар може да се опита да премахне плацентата на ръка, за да предотврати тези проблеми. Те могат също да ви дадат лекарства за увеличаване на контракциите, така че плацентата да излезе.

Следродилен кръвоизлив

Следродилният кръвоизлив възниква, когато има прекомерно кървене след раждане, обикновено след раждането на плацентата. Докато една жена обикновено губи около 500 милилитра кръв след раждането, следродилният кръвоизлив ще накара жената да загуби почти двойно това количество. Състоянието е най-вероятно да се появи след раждането чрез цезарово сечение. Това може да се случи, ако орган е разрязан или ако Вашият лекар не зашие кръвоносните съдове правилно.

Следродилният кръвоизлив може да бъде много опасен за майката. Твърде голяма загуба на кръв може да причини рязък спад на кръвното налягане, което да доведе до тежък шок, ако не се лекува. В повечето случаи лекарите дават кръвопреливане на жени, претърпели следродилен кръвоизлив, за да заменят загубената кръв.

Раждането е много сложен процес. Възможно е да се появят усложнения. Ненормалното раждане може да засегне някои жени, но е доста рядко. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно риска от необичайно раждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss