На каква възраст обикновено се развива фибромиалгията?

Фибромиалгията може да се появи на всяка възраст, но най-често се диагностицира на средна възраст.

Фибромиалгията е хронично състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка, съчетана с други симптоми като умора, проблеми със съня и когнитивни проблеми.

Състоянието е относително често, засяга около 2% на възрастни в Съединените щати. Докато фибромиалгията може да се развие на всяка възраст, повечето хора с това заболяване развиват симптоми на възраст между 30 и 50 години.

Каква е средната възраст за диагностициране на фибромиалгия?

Повечето хора за първи път са диагностицирани с фибромиалгия на 30-те или 40-те години.

Може ли фибромиалгията да се влоши с възрастта?

Въпреки че фибромиалгията е хронично заболяване, то не е прогресивно, така че не е задължително да се влоши с времето. Проучванията, разглеждащи влиянието на възрастта върху здравето и благосъстоянието на хора с хронични заболявания, дават смесени констатации.

Въпреки това, един проучване, публикувано през 2002 г установи, че някои аспекти на фибромиалгията могат да станат по-леки с възрастта.

Проучването анализира 600 души (предимно жени) с фибромиалгия: млади (20-39), на средна възраст (40-59) и по-възрастни (60-85). Резултатите показват, че по-възрастните хора могат да изпитват симптоми за по-дълъг период от време, но тези симптоми обикновено са по-леки в сравнение със симптомите, изпитвани от по-младите хора.

Все пак в някои случаи симптомите на фибромиалгия могат да се влошат с възрастта поради развитието на други здравословни състояния, като остеопороза или свързани с възрастта промени в тялото. Например, естествената способност на тялото да се самолекува и да регулира имунната система може да намалее с възрастта, което може да допринесе за влошаване на симптомите.

На каква възраст е пикът на фибромиалгията?

Няма конкретна възраст, на която фибромиалгията е пикова, тъй като тежестта на симптомите и хода на състоянието могат да варират във времето и могат да се влошат или подобрят на всяка възраст

Можете ли да получите фибромиалгия на всяка възраст?

Фибромиалгията може да се появи на всяка възраст, включително при деца, но най-често се диагностицира при възрастни на средна възраст, особено жени.

Коя е най-младата възраст за диагностициране на фибромиалгия?

Фибромиалгията е относително рядка при млади хора, но може да се появи при юноши и дори по-малки деца. Като цяло диагнозата фибромиалгия при по-млади индивиди може да бъде предизвикателство поради припокриването на симптомите с други състояния (т.е. болки в растежа, депресия) и ограничените изследвания на състоянието в педиатричната популация.

Какви обикновено са първите признаци на фибромиалгия?

Първите признаци на фибромиалгия варират от човек на човек, но общите симптоми могат да включват:

 • Широко разпространена болка: Това може да е тъпа болка или усещане за парене, което се появява по цялото тяло.
 • Умора: Чувство на умора или изтощение, дори след достатъчно сън.
 • Сутрешна скованост: Хората с фибромиалгия често съобщават, че се чувстват сковани и болезнени, когато се събудят сутрин и това може да продължи няколко часа.
 • Когнитивни затруднения: Това може да включва затруднено концентриране, проблеми с паметта и усещане за „мъгла“.
 • Нарушения на съня: Трудности при заспиване, запазване на съня или усещане за освеженост след сън.
 • Главоболие: Главоболие от напрежение или мигренозни пристъпи могат да се появят често.
 • Храносмилателни проблеми: Това може да включва коремна болка, подуване на корема, запек и диария.
 • Симптоми на психичното здраве: Много хора с фибромиалгия също изпитват тревожност и депресия.

Доказателствата сочат, че тези състояния често се наблюдават при фибромиалгия:

 • Нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ): Нарушенията на TMJ причиняват болка и дисфункция в челюстта, лицето и шията.
 • Ревматични заболявания: Състояния като системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, остеоартрит и серонегативен спондилоартрит могат да съществуват едновременно с фибромиалгия.
 • Хиперпаратироидизъм: Това е нарушение на паращитовидните жлези, което може да засегне нивата на калций в организма.
 • Дегенеративна дискова болест: Това е състояние, което засяга гръбначните дискове и може да причини болки в гърба.
 • Калцификации: Това са натрупването на калциеви отлагания в тъканите на тялото.

Каква е продължителността на живота с фибромиалгия?

Докато фибромиалгията може да бъде хронично и понякога инвалидизиращо състояние, тя не се счита за животозастрашаващо заболяване и обикновено не засяга продължителността на живота. Въпреки това, той може да окаже значително влияние върху качеството на живот и ежедневното функциониране на човека.

Лечение на фибромиалгия

Фибромиалгията е състояние на хронична болка, което може да бъде предизвикателство за лечение, тъй като може да причини широк спектър от симптоми и може да има множество основни причини. Понастоящем няма лечение и лечението обикновено има за цел да овладее болката и други симптоми.

Лечението обикновено включва комбинация от лекарства, промени в начина на живот и други терапии, които са съобразени със специфичните симптоми и нужди на индивида.

Лекарствата за фибромиалгия могат да включват:

 • OTC болкоуспокояващи: Болкоуспокояващи без рецепта (OTC), като ацетаминофен (тиленол) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), могат да се използват за справяне с лека до умерена болка при фибромиалгия. Въпреки това, тези лекарства обикновено са по-малко ефективни за болка от фибромиалгия, отколкото лекарствата, отпускани с рецепта.
 • Антидепресанти: Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норепинефрин обикновено се използват за подпомагане на справянето с болка и депресия. Те работят, като повишават нивата на определени невротрансмитери в мозъка, като серотонин и норепинефрин, което може да помогне за намаляване на болката и подобряване на настроението.
 • Релаксанти на скелетната мускулатура: Тези мускулни релаксанти могат да помогнат за облекчаване на мускулни спазми и подобряване на съня. Те действат чрез намаляване на активността в централната нервна система, което може да помогне за намаляване на болката и насърчаване на релаксацията.
 • Антиепилептични средства: Някои лекарства, които обикновено се използват за лечение на гърчове, като габапентин и прегабалин, могат да бъдат ефективни за намаляване на болката при фибромиалгия. Те действат чрез намаляване на възбудимостта на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък.
 • Анестетици: Някои анестетици, като лидокаин, могат да се прилагат като инжекции или пластири, за да помогнат за намаляване на болката в определени области на тялото.

Въпреки това, доказателства предполага, че само малък брой хора с фибромиалгия изпитват значително облекчаване на симптомите с лекарства.

Други лечения могат също да включват:

 • упражнение
 • масажна терапия
 • физиотерапия
 • акупунктура
 • когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBTI)
 • движеща се медитация (т.е. йога, тай чи, чигонг)
 • добра хигиена на съня

Долен ред

Фибромиалгията е хронично заболяване, характеризиращо се с широко разпространена болка, умора, когнитивни проблеми и нарушения на съня. Състоянието може да се развие на всяка възраст, но е по-често при хора на средна възраст и по-възрастни.

Ако имате фибромиалгия, важно е да работите в тясно сътрудничество с доставчик на здравни услуги, за да разработите индивидуален план за лечение, който отговаря на вашите специфични симптоми и нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss