На каква възраст можете да се подложите на топ операция?

Въпреки че тази статия основно се фокусира върху трансмаскулинна хирургия на върха, голяма част от тази информация се отнася и за трансфемининна хирургия на върха.

човек с трансмъжествена горна хирургия, гледащ към плажа, усмихнат, с ръце, извити над главата
Джонър изображения/Гети изображения

Какъв е краткият отговор?

В зависимост от вашите обстоятелства може да сте в състояние да получите най-добрата операция още на 16-годишна възраст.

До 18-годишна възраст повечето хора могат да вземат свои собствени медицински решения, включително дали да се подложат на топ операция или други процедури, потвърждаващи пола.

В някои американски щати възрастта на пълнолетие – когато законно се считате за възрастен – настъпва между 18 и 21 години.

Децата и юношите, които не са навършили пълнолетие в тяхната държава, се нуждаят от разрешение от родител или настойник, за да се подложат на най-висока хирургия.

Достъпът ви до потвърждаващо медицинско обслужване, дали имате застраховка и дали вашият план ще го покрие, както и способността ви да заплатите общите разходи също ще повлияят кога ще можете да получите най-добра операция.

Възможно ли е да си „твърде млад“ за топ операция?

Да, възможно е да си твърде млад за топ операция.

Много хирурзи няма да извършват топ операция на юноши под 16-годишна възраст. Освен това много застрахователни доставчици не покриват топ хирургия или други операции, потвърждаващи пола, за юноши под 16-годишна възраст.

Потенциалните хирурзи и застрахователите искат да гарантират, че бъдещите пациенти могат да вземат напълно информирано решение и да дадат съгласието си за грижи. Ето защо възрастта за пълнолетие обикновено се счита за базова.

Но не е невъзможно да получавате грижи като непълнолетен. Ако имате подкрепящ родител или законен настойник, може да имате възможност да получите топ операция с тяхно разрешение.

Според доклад на Ройтерс от октомври 2022 г. най-малко 282 юноши на възраст от 13 до 17 години са получили потвърждаваща пола мастектомия през 2021 г. и са подали застрахователен иск за процедурата в Съединените щати.

Правният статут на вашия щат в крайна сметка ще определи дали можете да се подложите на най-добра хирургия или други операции, потвърждаващи пола, преди да навършите пълнолетие.

От 1 юли 2022 г. следните щати предложиха закони, които възпрепятстват или изрично забраняват на непълнолетни лица да получават операции за потвърждаване на пола:

 • Алабама
 • Аризона
 • Флорида
 • Айдахо
 • Луизиана
 • Мисисипи
 • Мисури
 • Оклахома
 • Тенеси
 • Тексас
 • Юта
 • Уисконсин

За да научите повече за законодателството във вашия щат, вижте тези интерактивни карти от Проекта за развитие на движението и Федерацията за равенство.

Възможно ли е да си „твърде стар“ за топ операция?

Не, никой никога не е твърде стар за топ хирургия – или друга хирургия, утвърждаваща пола, по този въпрос. Никога не е късно за преход.

Вашето физическо и психическо здраве обикновено оказват по-голямо влияние върху допустимостта ви за операция и цялостния процес на възстановяване, отколкото вашата възраст.

Вашият клиницист ще вземе под внимание следното по време на първоначалната консултация:

 • дали имате някакви основни здравословни проблеми и какво правите, за да ги управлявате
 • какви лекарства без рецепта и с рецепта приемате, ако има такива
 • всякакви предишни операции и други предстоящи медицински процедури

Вашият клиницист ще използва тази информация, за да ви помогне да оцени риска от усложнения и да обсъди вашите възможности.

Как да разберете дали сте готови за топ операция?

Вие се познавате най-добре. Какво мисли родител или настойник, дали здравен специалист е съгласен – нищо от това не променя това, което знаете, че е истина за себе си.

Отделете цялото време, от което се нуждаете, за да проучите какво смятате за подходящо за вас. Получаването на родителско съгласие, намирането на реномиран хирург, кандидатстването за финансова помощ и всички други аспекти на грижата са второстепенни за вашия комфорт и увереност във вашето решение.

Ако все още не сте го направили, може да намерите за полезно да започнете лична бележка на телефона си или да си водите дневник, докато преглеждате чувствата си.

Ето някои подкани, за да започнете:

 • В един идеален свят как биха изглеждали гърдите ми? Ами останалата част от тялото ми?
 • Иска ли ми се по-често гърдите ми да изглеждат различно?
 • Дали връзването на гърдите е неутрално, полезно или вредно преживяване в този момент?
 • Как може горната хирургия да помогне за намаляване или облекчаване на негативните чувства или чувството на дисфория?
 • Топ хирургията ще направи ли живота ми по-лесен или по-добър като цяло?
 • Мога ли да си взема почивка от училище, работа и други задължения, докато се възстановя?
 • Към кого мога да се обърна за помощ по време на възстановяване?

Трябва ли да бъдат изпълнени определени диагностични критерии за топ операция?

Повечето здравни специалисти и доставчици на застрахователни услуги изискват задълбочена оценка, преди да разрешат топ операция и други процедури за потвърждаване на пола.

Това обикновено включва поне едно препоръчително писмо от лекар или друг здравен специалист, като например психиатър или терапевт, и добре документиран запис на последователна полова дисфория.

Въпреки че половата дисфория не е състояние на психичното здраве, много клиницисти търсят насоки в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

DSM-5-TR определя половата дисфория като „забележимо несъответствие между нечий опитен/изразен пол и определения му пол, продължаващо най-малко 6 месеца“.

Включените диагностични критерии се фокусират върху това дали сте в дистрес и колко тежък е този дистрес – позволявайки на отделните клиницисти да решат дали се чувствате „достатъчно“ несъответствие, за да се наложи потвърждаване на медицинска помощ.

За да предотвратят това, много медицински институции също вземат предвид стандартите за грижа на Световната професионална асоциация за транссексуално здраве или модела на грижа с информирано съгласие.

Може ли вашата възраст по време на операцията да повлияе на резултата?

Да, вашата възраст може да повлияе на цялостното ви възстановяване и резултати.

Ако при раждането ви е назначена женска и не сте преминали през пубертета, вашият клиницист може да ви посъветва да изчакате най-добрата операция. Гръдната тъкан може да продължи да расте до края на пубертета.

Възрастни на възраст 65 или повече години може да имат по-дълъг период на възстановяване.

Кожата ви губи еластичност и колаген с напредване на възрастта. Колагенът е от съществено значение за клетъчното развитие и регенерацията на тъканите, а еластичността позволява на тъканите да се възстановят. Това намаляване не само възпрепятства времето за заздравяване, но и се увеличава рискът от белези.

Пушенето на цигари или пиенето на никотин също може да повлияе на лечебния процес.

Вашият клиницист ще може да ви даде представа какво можете да очаквате въз основа на вашия специфичен здравен профил.

Важно е да бъдете възможно най-прозрачни с вашия клиницист относно желаната от вас физика. Запазете снимки на това, което правите и не харесвате в гърдите на другите и ги донесете на вашата консултация.

Разговорите с хора, които вече са преминали през процеса, също могат да помогнат за справяне с очакванията.

Не забравяйте, че няма „правилна“ или „грешна“ възраст за топ хирургия — има просто различни фактори, които трябва да се насочват в различните етапи от живота.

Къде можете да научите повече?

За да научите повече за това какво включва най-добрата хирургия, прочетете нашето изчерпателно ръководство.

Можете също така да разгледате следните статии:

 • „5 неща, които трябва да знаете, преди да се подложите на топ хирургия“ от Макс Ригано за GoodRx
 • „Топ хирургия 101: Процедури, цена и безопасност“ от Мъд Хауърд за Folx Health
 • „И така, вие искате първокласна хирургия. Какво следва? Ръководство за избор на хирург, подготовка за операция и възстановяване” от Fenway Health

За да научите повече за разходите и финансирането, вижте:

 • „Финансиране и подкрепа за хирургия за потвърждаване на пола“ от Лаура Дорварт за MoneyGeek
 • „Колко струва най-добрата хирургия FTM в Съединените щати“ от Педро Сантос за ENBYNYC
 • „Най-добри субсидии и финансиране за хирургия“ от TopSurgery.net

QueerDoc има център с информация за стипендии, хирурзи и др.


Сорен Ходшир (той/той/неговият) е куиър транс писател, базиран в Чикаго, Илинойс. След като получи бакалавърска степен по културни изследвания и второстепенна специалност по изследвания на жените, пола и сексуалността, Сорен организира, пише, набира средства и фасилитира за куиър и транс организации. Той е дълбоко отдаден на изграждането на общността и солидарността сред маргинализираните групи. Когато Сорен не пише или не гледа видео есета, ще го намерите да слуша подкаст. Можете да го последвате Twitter (докато все още съществува) и Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss