Напрежение на лицето

Какво е напрежение на лицето?

Напрежението – в лицето или други части на тялото, като шията и раменете – е естествено явление в отговор на емоционален или физически стрес.

Като човек, вие сте оборудвани със „борба или бягство система“. Вашето тяло реагира на силен стрес, като отделя хормони, които активират вашата симпатикова нервна система. Това кара мускулите ви да се свиват – готови да се бият или да избягат.

Ако сте стресирани за дълъг период от време, мускулите ви могат да останат свити или частично свити. В крайна сметка това напрежение може да доведе до дискомфорт.

Симптоми на напрежение на лицето

Има няколко често срещани симптоми на напрежение на лицето, включително:

 • изтръпване
 • зачервяване
 • увреждане на устните
 • главоболие

Главоболие от напрежение на лицето

Смята се, че стресът предизвиква главоболие от напрежение – най-често срещаният тип главоболие. Болката при главоболие от напрежение включва:

 • тъпа или болезнена болка
 • усещане за стягане в челото, страните на главата и/или задната част на главата

Има два основни типа главоболие от напрежение: епизодично главоболие от напрежение и хронично главоболие от напрежение. Епизодичните главоболия от напрежение могат да продължат само 30 минути или до една седмица. Честите епизодични главоболия от напрежение се случват по-малко от 15 дни на месец в продължение на минимум три месеца и могат да станат хронични.

Хроничното главоболие от напрежение може да продължи часове и може да не изчезне със седмици. За да се счита за хроничен, трябва да получите 15 или повече главоболия от напрежение на месец в продължение на поне три месеца.

Ако главоболието от напрежение се превръща в смущение в живота ви или ако се окажете, че приемате лекарства за тях повече от два пъти седмично, уговорете час, за да посетите Вашия лекар.

Напрежение на лицето и тревожност

Стресът и тревожността могат да причинят напрежение на лицето. Тревожността може също да влоши симптомите на напрежението на лицето.

Ако имате тревожност, може да е по-трудно напрежението на лицето да изчезне естествено. Хората с тревожност също могат да засилят чувството на дискомфорт, като се тревожат за напрежението:

 • Изтръпване на лицето може да бъде симптом на тревожност, както и стимулатор за повишена тревожност. Въпреки че изтръпването или парещото лице е необичаен симптом на тревожност, това не е рядкост и може да се дължи на редица фактори, включително хипервентилация. Ако се появи, човекът, който го изпитва, често се страхува, че е свързан с множествена склероза (МС) или друго нервно-мускулно или медицинско разстройство и този страх повишава тревожността и напрежението.
 • Зачервяване на лицето или зачервяването може да бъде видим симптом на безпокойство, причинено от разширяване на капилярите на лицето. Въпреки че обикновено е временно, може да продължи няколко часа или повече.
 • Увреждане на устните може да е резултат от тревожност. Безпокойството може да ви накара да хапете или дъвчете устната си до точката на кървене. Дишането през устата, което може да се случи, когато сте разтревожени, може да изсуши устните.

Нарушения на TMJ (темпоромандибуларна става).

Когато сте стресирани, може да стегнете мускулите на лицето и челюстта или да стискате зъби. Това може да доведе до болка или разстройство на темпоромандибуларната става (TMJ), „обхващащ всичко“ термин за хронична болка в челюстта. Физическият стрес върху мускулите на лицето и шията около темпорамандибуларната става – пантата, която свързва челюстта ви със слепоочните кости на черепа – причинява TMJ. Нарушенията на TMJ понякога се наричат ​​TMD.

Ако смятате, че имате TMJ, отидете при Вашия лекар за правилна диагноза и, ако е необходимо, препоръка за лечение. Докато чакате среща с Вашия лекар, помислете за:

 • ядене на меки храни
 • избягване на дъвки
 • въздържане от широко прозяване
 • достатъчно сън
 • не пуши
 • упражняване на редовна база
 • ядене на балансирани ястия
 • правилно хидратиране
 • ограничаване на приема на алкохол, кофеин и захар

6 домашни средства за облекчаване на напрежението на лицето

1. Облекчаване на стреса

Стресът причинява напрежение на лицето, така че намаляването на стреса ще облекчи напрежението на лицето. Първата стъпка в намаляването на стреса е приемането на здравословен начин на живот, включващ:

2. Техники за релаксация

Може да откриете произволен брой техники, които са ефективни за облекчаване на стреса и/или напрежението за вас, включително:

 • горещи душове/вани
 • масаж
 • медитация
 • дълбоко дишане
 • йога

3. Упражнения за лице за облекчаване на напрежението

Има повече от 50 мускула, които изграждат вашата лицева структура. Упражнението им може да помогне за намаляване на напрежението на лицето.

Ето някои упражнения за лице, които могат да облекчат напрежението на лицето:

 • Щастливо лице. Усмихнете се колкото можете по-широко, задръжте, за да преброите до 5 и след това се отпуснете. Направете 10 повторения (повторения) на набор от упражнения.
 • Отпусната челюст. Оставете челюстта ви да се отпусне напълно и устата ви да виси отворена. Донесете върха на езика си до най-високата точка на покрива на устата си. Задръжте тази позиция за броене до 5 и след това облекчете челюстта си обратно в положение със затворена уста. Направете 10 повторения на серия.
 • Бразда на веждите. Набръчкайте челото си, като извиете веждите си възможно най-високо. Задръжте тази позиция за броене до 15 и след това я пуснете. Направете 3 повторения на серия.
 • Стискане на очите. Затворете плътно очи и задръжте тази позиция за 20 секунди. След това направете очите си празни: Напълно пуснете всички малки мускули около очите си и гледайте безизразно за 15 секунди. Направете 3 повторения на серия.
 • Свиване на носа. Набръчкайте носа си, разширете ноздрите си и задръжте за броене до 15 и след това отпуснете. Направете 3 повторения на серия.

4. Когнитивно-поведенческа терапия (CBT)

CBT, вид целенасочена терапия с разговори, използва практически подход, за да ви научи да управлявате стреса, който причинява напрежението.

5. Обучение по биофидбек

Тренировката с биофидбек използва устройства за наблюдение на мускулното напрежение, сърдечната честота и кръвното налягане, за да ви помогне да научите как да контролирате определени реакции на тялото. Можете да се тренирате да намалите напрежението в мускулите, да забавите сърдечната честота и да контролирате дишането си.

6. Медикаменти

Вашият лекар може да предпише лекарства против тревожност, които да се използват във връзка с техники за управление на стреса. Комбинацията може да бъде по-ефективна, отколкото всяко лечение е самостоятелно.

Вземането за вкъщи

Напрежението в лицето ви може да е естествен отговор на емоционален или физически стрес. Ако изпитвате напрежение на лицето, помислете за изпробване на някои прости техники за намаляване на стреса, като упражнения за лице.

Ако напрежението продължава дълъг период от време, е прогресивно болезнено или продължава да се появява редовно, трябва да посетите Вашия лекар. Ако все още нямате доставчик на първична медицинска помощ, можете да разглеждате лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss