Напредък в превенцията и лечението на ХИВ

Проучванията за възможни лечения и потенциални лечения за ХИВ продължават. Всяка година учени и лекари разкриват вълнуващи нови актуализации. С всяко проучване тези експерти се приближават към разбирането как да лекуват ХИВ в дългосрочен план, с надеждата в крайна сметка да намерят лек.

Тази статия разглежда най-новите постижения в превенцията и лечението на ХИВ. Много от тях може скоро да се превърнат в стандарт за грижа за хората, живеещи с ХИВ.

Ако сте сред 1,2 милиона души, живеещи с ХИВ в Съединените щати, важно е да знаете за тези постижения и да ги обсъдите с Вашия лекар.

Нови изследвания за ХИВ

Много открития за лечение и профилактика на ХИВ може да са на години от клиничната употреба. Някои изследвания обаче могат да окажат незабавно въздействие върху грижите.

Два примера за това включват превенцията на аналния рак и подобренията в грижите за възрастни хора, живеещи с ХИВ.

Профилактика на рак на ануса

Хората с ХИВ често се сблъскват с вторични инфекции в резултат на компрометирана имунна система, включително човешки папиломен вирус (HPV).

HPV предизвиква анормален клетъчен растеж в тялото. Обикновено се свързва с рак на шийката на матката, но може също да причини анален и орален рак.

Проучване от юни 2022 г., публикувано в New England Journal of Medicine, установи, че ранното откриване и лечение на предракови анални лезии може да намали вероятността човек да развие анален рак с повече от половината в сравнение само с практикуването на наблюдение на лезиите.

Ракът на ануса е четвърто най-често срещаният рак сред хората с ХИВ. Според Национални институти по здравеопазванеракът на ануса се среща при 89 от всеки 100 000 ХИВ-позитивни мъже, които правят секс с мъже, и между 18,6 и 35,6 ХИВ-позитивни жени.

За сравнение, честотата на рак на ануса в общата популация е 1,6 на всеки 100 000 души.

Изследователите вярват, че скринингът за предракови промени в аналните клетки трябва да се превърне в стандарт за грижа при хора с ХИВ, особено за мъже, които правят секс с мъже.

Това ниво на скрининг може да бъде сравнено с цитонамазката с неговия успех в предотвратяването на рак на маточната шийка.

ХИВ и стареенето

Почти половината от всички хора с ХИВ в Съединените щати са на възраст над 50 години, според данни от 2018 г. Тъй като тези хора продължават да остаряват и да изживяват нови фази от живота си с ХИВ инфекция, променящите се нужди от здравни грижи ще дадат информация за изследванията за лечение, интервенция и превенция при по-възрастните хора.

Например хората с ХИВ са по-склонни да изпитат здравословни проблеми, свързани с възрастта, по-рано в живота. Сърдечно-съдовите заболявания са по-често срещан при хора с ХИВ. Хората с ХИВ също имат повишен риск от развитие на някои видове рак, деменция и остеопороза.

Някои лекарства за ХИВ, включително антиретровирусна терапия (АРТ), са свързани с остеопороза. Ето защо по време на лечението е необходимо наблюдение за заболяването.

Настоящите проучвания се фокусират върху това как да се лекуват и предотвратяват тези свързани с възрастта състояния при хора с ХИВ. Отпуска се финансиране за подкрепа на цялостни планове за скрининг и управление на съпътстващи заболявания при хора с ХИВ.

Организациите за застъпничество също търсят начини да се свържат с общността, за да предоставят ресурси на хора, които може да нямат достъп.

Бъдеща профилактика и лечение на ХИВ

Заглавията за лекарства и ваксини често доминират в новините за ХИВ. Индивидуалните случаи на хора, които са се освободили от ХИВ след години на инфекция, са обещаващи. Но реалността е, че изследванията все още не са подкрепили ефективността на ваксина или лечение.

Напредъкът обаче разкрива, че лекарството може да не е твърде далеч. Засега обаче се правят големи крачки в леченията, които могат да осигурят на хората потискане на вируса, което не се възстановява или изисква интензивна ежедневна намеса.

Потенциално лечение с еднократна инжекция

Антиретровирусните терапии (АРТ) често изискват ежедневно приемане на лекарства и лечение. АРТ направи ХИВ управляем и неоткриваем при много хора.

Но АРТ може да бъде скъпо и изисква приема на хапче или няколко хапчета всеки ден. Следването на това лечение може да бъде трудно, поради което изследователите са искали да намерят лечения, които намаляват практическите изисквания.

в юни 2022 г, университетът в Тел Авив разкри, че еднократната инжекция може да е отговорът за трайно излекуване. Тази инжекция използва генетично модифицирани бели кръвни клетки тип В. Веднъж попаднали в тялото, тези кръвни клетки отделят неутрализиращи антитела, които унищожават ХИВ.

Това изследване е изследвано само върху животни. Все още трябва да бъде прегледан и проучен при хора, но авангардната способност е многообещаваща.

Експериментални ваксини

Ваксините за смъртоносни инфекции и болести често са цел на медицински изследвания. За ХИВ ваксината остава неуловима.

Например през август 2021 г., Проучване на Имбокодо беше отменен. Това проучване включва повече от 2600 жени в седем южноафрикански нации. Ваксината не осигурява защита срещу ХИВ.

Няколко други проучвания за ваксини също бяха отменени, тъй като не показаха ефективност.

Изследователите преглеждат данните, събрани в проучването Imbokodo. Те се надяват да намерят информация, която може да им помогне в продължаващото търсене на ваксина срещу ХИВ.

Считано от март 2022 гтри нови иРНК ваксини също преминават фаза 1 на клинични изпитвания.

Трансплантация на стволови клетки

Стволовите клетки отдавна са изследвани за лечение на някои видове рак и лимфоми. Сега изследователите разглеждат какво може да направи трансплантацията на стволови клетки за хората, живеещи с ХИВ.

През февруари 2022 г. изследователи разкриха на медицинска конференция, че трети известен човек е бил излекуван от ХИВ. Този човек, жена от Ню Йорк, не е показал откриваем ХИВ, откакто е спрял АРТ и е получил трансплантация на стволови клетки за лечение на левкемия.

Тази трансплантация на стволови клетки е уникална за пациент с ХИВ и левкемия. Тя получи дарения от пъпната връв на бебе с рядка генетична мутация, която прави бебето имунизирано срещу ХИВ. На жената също са дадени стволови клетки от член на семейството с по-близко генетично съвпадение от бебето.

След трансплантацията жената не е имала откриваем ХИВ в продължение на 14 месеца и вече не е използвала АРТ. Тя се присъединява към други двама души, един в Берлин и друг в Лондон, които са били ефективно излекувани от ХИВ.

Трансплантациите на стволови клетки обаче са твърде скъпи и могат да бъдат трудни за издържане. Също така е трудно да се намери рядката генетична мутация, необходима за трансплантацията.

Въпреки че това не е дългосрочно решение за лечение или излекуване на ХИВ, то предоставя известна представа за други лечения, които могат да бъдат полезни.

Стратегия за ритане и убиване

Ако намерите и убиете заразени клетки в тялото, вирусът ще бъде елиминиран. ХИВ обаче е скрит. Той може лесно да се скрие и да избегне най-добрите усилия на имунната система да го елиминира.

В това, което се нарича стратегия за ритник и убийство, изследователите са създали двустранно лечение на ХИВ. Първата част е агент за обръщане на латентността. Той „изритва“ клетките на паметта, където се крие ХИВ, и ги събужда, за да може имунната система да ги открие по-лесно.

Във втория зъб се дава широко неутрализиращо антитяло. Това стимулира имунната система на тялото да убива заразените клетки, които не са будни и не могат да бъдат намерени.

Инжекции с антитела

Изследователи от университета Рокфелер споделиха април 2022 г че леченията с антитела, използвани с АРТ, са успели да постигнат вирусна супресия, която позволява на хората да спрат приема на АРТ. Някои участници в проучването постигнаха вирусна супресия за една година.

Това проучване предполага, че лечението с антитела може да намали ХИВ резервоара на човек или групата от латентни клетки, които са заразени с ХИВ. Намаляването на този брой заразени клетки може да помогне на хората да поддържат потискане на вируса по-дълго и да намалят шансовете за възстановяване на вируса.

някои изследвания показва, че комбинираните инжекции с антитела също могат да бъдат по-ефективни от лечението с едно антитяло.

Важно е да се отбележи, че някои лекарства за ХИВ имат странични ефекти. Леките, по-чести нежелани реакции включват:

  • диария
  • умора
  • повръщане
  • чернодробна токсичност

Всяка година изследователите откриват нови и вълнуващи открития в изследванията за ХИВ. Някои от тези открития могат да дойдат и с неуспехи, но напредъкът движи разбирането напред.

Изследователите намират нови пътища за проучване и изследване. В близко бъдеще новините за превенцията и лечението на ХИВ може най-накрая да включват успешни истории за лечения и превантивни ваксини.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss