Намиране на правилния терапевт за биполярно разстройство

Терапията е изключително полезна за управление на биполярно разстройство. Но намирането на правилния терапевт може да се почувства обезсърчително.

откъде започваш? Как да разберете кога сте намерили правилния или кога е време да видите някой нов?

Прочетете за конкретни съвети за намиране на подходящия терапевт за вас.

Къде да започна

Първо, „бъдете горди със себе си, че сте протегнали ръка“, казва Мелиса Хохбаум Щраус, LPC, терапевт на Maven, виртуална клиника за женско и семейно здраве. Вие правите мощна стъпка към психичното си здраве и е важно да признаете това.

Когато намирате терапевт като част от лечението на биполярно разстройство, трябва да обмислите всичките си възможности. Ако е възможно, интервюирайте няколко клиницисти, преди да вземете решението си, и опитайте следните стратегии по време на търсенето си:

Поискайте препоръка

Ако имате първичен лекар или друг лекар, на когото имате доверие, помолете ги да ви предложат няколко терапевта. Може дори да познават някой, който има опит в лечението на биполярно разстройство.

“[Doctors typically] имат мрежа от доставчици, които познават и вероятно могат да препоръчат отправна точка“, казва Силви Саксена, MSW, LSW, социален работник и специалист по клинична травма, който е специализиран в тревожност, депресия и емоционално регулиране.

Свържете се с клиника или медицински център

Проверете дали близките медицински центрове имат амбулаторна психиатрия или консултативно отделение.

Ако търсите опция с по-ниска цена, опитайте обучителна клиника в колеж или университет. Студентските терапевти са строго наблюдавани от лицензирани клиницисти и професори.

Проверете с организациите на пациентите

Попитайте местната асоциация за психично здраве за препоръки от терапевти или потърсете указатели от тези национални организации:

 • Алианс за депресия и биполярна подкрепа (DBSA)
 • Национален алианс за психично здраве (NAMI)
 • Международна биполярна фондация (IBPF)

Можете също да помислите да се присъедините към група за подкрепа за биполярно разстройство и да поискате от членовете местни препоръки или онлайн опции.

Какво да попитам потенциален терапевт

Ванеса Кенеди, д-р, директор по психология в Driftwood Recovery, предлага да попитате бъдещите терапевти за техния подход към лечението на биполярно разстройство. „Уверете се, че са запознати с практики, основани на доказателства и… [that they’re] защитник на лекарствата”, казва тя.

Въпреки че няма единен подход за лечение на биполярно разстройство, лекарствата могат да бъдат мощен инструмент за управление на симптомите ви, включително промени в настроението, гърчове и манийни епизоди, според NAMI.

Ако лекарствата са част от вашия план за лечение – и вероятно ще бъде – жизненоважно е вашият терапевт да ви подкрепи при приемането му и да ви предостави стратегии, които да ви помогнат да се придържате към плана си.

Накратко, може да искате да попитате потенциален терапевт:

 • Какви видове терапии използвате за лечение на биполярно разстройство?
 • Смятате ли, че лекарствата са важни?
 • Как обикновено работите с хора, които имат биполярно разстройство?

Ефективни видове терапия за биполярно разстройство

„Биполярното разстройство е биологично базирано заболяване, което реагира добре на лекарства, управление на стреса и хигиена на съня“, отбелязва Кенеди.

Няколко вида терапии включват елементи, които могат да помогнат с тези аспекти. Примерите включват:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Този тип терапия ви помага да идентифицирате и промените безполезни мисловни модели и поведения, както и да намерите решения за справяне със симптомите.
 • Семейно фокусирана терапия. Този тип учи вас и вашите близки да разбирате по-добре вашите симптоми и задействания и да разработите план за предотвратяване и намаляване на епизодите.
 • Междуличностна и социална ритъм терапия. Тази терапия включва създаване на здравословни процедури около съня и други области, които могат да предизвикат симптомите ви, както и подобряване на вашите взаимоотношения.
 • Диалектическа поведенческа терапия. Това е вид CBT, който се фокусира специално върху емоциите. Тя включва индивидуална и групова терапия, за да ви помогне да управлявате силни емоции, тежки депресивни епизоди и мисли за самоубийство.

Групова терапия

Според а преглед на 39 проучваниятерапията за биполярно разстройство може да бъде особено полезна, когато се провежда в семейни или групови условия.

Терапевтски черти, които да търсите

Нуждите и предпочитанията на всеки човек са различни. Може да откриете, че препоръчан ви терапевт не е подходящ и това е добре.

Освен че имате опит в работата с хора с биполярно разстройство, следните качества са добри знаци, които трябва да търсите при терапевт.

Има желание да работи с други

Важно е вашият терапевт да има желание да си сътрудничи с други доставчици, казва Кенеди.

„Например, да предположим, че имате медицински проблеми или нежелани странични ефекти от биполярни лекарства. В този случай вашият терапевт трябва да е отворен за сътрудничество с вашия психиатър или лекар по първична медицинска помощ по план за лечение, който работи за вас“, казва тя.

Гледа на терапията като на партньорство

Терапията е най-полезна, когато вие и вашият терапевт сте на една и съща страница и работите за едни и същи цели. Когато търсите терапевт или започвате да работите с такъв, запитайте се:

 • Терапевтът питал ли е за моите цели?
 • Отговарят ли на моите въпроси и притеснения?
 • Питат ли за моето мнение и гледна точка?
 • Усеща ли се терапията като сътрудничество между нас двамата?
 • Терапевтът действа ли като авторитетна фигура или изглежда обиден или затворен, когато задавам въпроси?

Занимава се изцяло с терапия

За да сте сигурни, че вашият терапевт е напълно ангажиран, Щраус предлага да търсите тези признаци:

 • Те осъществяват зрителен контакт и се навеждат към вас, когато говорите.
 • Те помнят информацията, която сте споделяли в миналото.
 • Те искрено слушат какво имате да кажете.
 • Те се ангажират с вашето семейство или лица, които се грижат за тях, ако са замесени.

Излъчва емпатия и доверие

Според Кенеди положителните резултати от терапията се получават, когато терапевтите имат състрадание, съпричастност и уважение към своите клиенти.

Според нейния клиничен опит клиентите, които виждат ползи в психичното си здраве, също се доверяват на своите терапевти и вярват, че имат най-добрия си интерес.

Признаци, че е време да смените терапевта

Как да разберете кога е време да намерите нов терапевт? Според Saxena може да е време да промените, когато почувствате:

 • не получавате много от терапията
 • не растеш
 • вашите очаквания не са изпълнени или дори адресирани

Терапевти, които не са подходящи за вас, могат:

 • изглеждат разсеяни и сякаш фокусът им е другаде
 • рутинно забравяте важни неща, които сте казали за себе си, за преживяванията си или целите си
 • правете осъдителни, саркастични или неподходящи коментари

Освен това, „Не искате терапевт, който веднага ще скочи в заешката дупка за едновременно лечение на други симптоми на психично здраве“, като травма или обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), казва Кенеди.

Въпреки че може да имате други притеснения, казва тя, първият приоритет за хората с биполярно разстройство трябва да бъде стабилизиращата мания, хипомания или депресия.

Щраус също предлага да мислите как се чувствате преди, по време и след сесия. Терапията може да бъде трудна, особено когато говорите за болезнени теми или променяте дълбоко вкоренени навици или мисловни модели. Така че е естествено понякога да се чувствате нервни или разстроени.

Но ако постоянно се чувствате ужасно, отхвърлени или неудобни, време е да видите друг терапевт – или да повдигнете проблема с настоящия си. Ясното съобщаване на вашите притеснения дава обратна връзка на вашия терапевт, казва Щраус.

От своя страна те може да сменят предавките и да опитат нов подход, който се оказва полезен. Или, казва Щраус, вашият терапевт може да ви помогне да намерите нов терапевт и да обсъдите какво да търсите при търсенето си.

В крайна сметка

Може да отнеме интервю с няколко специалисти по психично здраве, които работят с хора с биполярно разстройство, преди да намерите подходящия терапевт за вашите нужди.

Когато правите своя избор, потърсете терапевт, който ще си сътрудничи с вас и вашето семейство, ако е необходимо, за цялостен план за лечение. Това включва подкрепа при приемането на лекарства, стабилизиране на симптомите ви, намаляване на стреса и справяне с вашите лични причини.

Ако не сте намерили подходящия терапевт за вас, опитайте се да не се обезкуражавате. Както посочва Саксена, „Има терапевт за всеки, така че продължавайте да търсите.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss