Наистина ли въшките смучат кръв?

Всички видове въшки имат две общи неща: разпространяват се чрез контакт с хора и се хранят с кръв.

Въшките са видове паразитни насекоми, които се хранят с човешка кръв. Има три вида:

 • въшки (Pediculus humanus capitis)
 • телесни въшки (Pediculus humanus corporis)
 • срамни въшки или „раци“ (Pthirus pubis)

Прочетете, за да научите как въшките оцеляват и се разпространяват, както и вашите възможности за лечение, за да се отървете от тях.

Хранят ли се главовите въшки с кръв?

Независимо дали имате въшки по главата, срамната област или другаде, всички тези паразити оцеляват, като смучат кръв. Те правят това, като хапят кожата ви, за да извлекат кръв за хранене.

Без човешка кръв въшките се дехидратират и не могат да оцелеят или да снасят яйцата си (наречени „гниди“). Повечето въшки не могат да оцелеят без кръв повече от 1 до 2 дни. Телесните въшки могат да живеят без човешка кръв от 2 до 5 дни.

Смучат ли гнидите въшки кръв?

Гнидите са яйца на въшки, които лежат по кожните гънки, в косата ви или в шевовете на дрехите. Гнидите не смучат кръв като въшките, защото са неизлюпени яйца.

След като гнидите се излюпят, те са известни като „нимфи“, докато след няколко дни узреят във възрастни. Подобно на възрастни въшки, нимфите се нуждаят от човешка кръв, за да оцелеят.

Колко кръв пият въшките?

Въшките пият човешка кръв няколко пъти на ден. Количеството кръв, което губите, зависи от броя на въшките, които имате, както и от това колко дълго сте били заразени. Въпреки че са необичайни, има съобщения за остра анемия поради големи загуби на кръв от въшки.

Когато въшките пият кръв, телесните им маси нарастват бързо. Според проучване от 2022 г. женските въшки са нараснали с около 52% след хранене с кръв. Установено е обаче, че въшките намаляват бързо по размер в рамките на 60 минути след хранене.

Как въшките причиняват сърбеж?

За да се хранят с човешка кръв, въшките правят малки ухапвания по кожата ви. Това води до прословутия сърбеж, свързан с опаразитяване с въшки.

Въшките също могат да оставят сърбящи подутини след себе си. В зависимост от естествения ви цвят на кожата, те могат да изглеждат като малки червени до лилави папули или кисти.

Въшките изсмукват ли кръвта на нашите домашни любимци?

Въшките не смучат кръвта на домашните любимци, така че вашето куче или котка не може да получи тези видове нашествия. Освен това въшките не могат да се предават между домашни любимци и хора.

Вместо това, ако имате куче, котка или друг домашен любимец, който може да сърби или има видими буболечки по кожата или козината си, може да помислите да говорите с ветеринар относно бълхи, акари или кърлежи. Това са всички видове паразити, които могат да засегнат домашни любимци.

Могат ли въшките да скачат или летят?

Въшките не могат да скачат или летят. Вместо това те просто пълзят.

Тъй като въшките се разпространяват между хората, паразитите пълзят от един човек на друг при контакт. Също така е възможно да се заразите с въшки, ако някой от паразитите или техните гниди живеят върху дрехи, спално бельо или мебели. Споделянето на предмети, като четки за коса или кърпи, също може да увеличи риска от заразяване с въшки.

Откъде идват въшките?

Въшките се разпространяват лесно чрез контакт с хора, особено в пренаселени места. Въпреки че всеки може да получи въшки, главовите въшки са най-често срещаните и се разпространяват предимно сред учениците, както и сред техните родители и лица, които се грижат за тях.

Телесните въшки също са по-често срещани в условия, при които човек може да няма достъп до редовни хигиенни практики или пране. Тези видове въшки също обичат да се крият в гънките на тъкани, като дрехи и спално бельо.

Срамните въшки се разпространяват най-често чрез полов контакт. Въпреки това, тези видове въшки могат понякога да пребивават и в други части на тялото с груби косми, като бради, подмишници или вежди.

Какво се случва, ако имате въшки твърде дълго?

Въпреки че не се счита за животозастрашаващо, нелекуваното заразяване с въшки може да представлява други рискове, като например:

 • силен сърбеж през целия ден
 • сърбеж, който може да ви държи будни през нощта
 • рани по скалпа от надраскване, които могат да кървят или да се инфектират
 • пропуснати дни от училище и работа във вашето домакинство

Могат ли въшките да ви убият?

Рисковете, свързани с въшките, зависят от вида, който имате. Главовите въшки не се считат за фатални, нито пренасят болести.

Според един разказ за въшките в Африка от 2023 г. изследователите отбелязват, че телесните и срамните въшки могат да разпространят бактериални инфекции, като тиф. Въпреки това, тифът от телесни въшки сега се счита за рядък в Съединените щати.

Също така, макар и да не е често срещано, е възможно да изпитате остра анемия от кръвозагуба, свързана с въшки.

Как да се отървете от въшките, ако ги имате

В зависимост от тежестта на заразата, лекарят може да препоръча лечение с въшки без рецепта или с рецепта.

Други възможности за лечение включват:

 • мокро разресване за главови въшки

 • изпиране на всички дрехи, спално бельо и кърпи при 130°F (54°C) или по-висока, ако вие или някой от вашето домакинство имате въшки
 • прахосмукачка на килими, тапицерии и матраци
 • запечатване на неща, които не могат да се перат, като плюшени животни, в найлонов плик за 1 месец

За вкъщи

Независимо дали имате въшки по главата, тялото или срамните въшки, всички тези видове паразити се нуждаят от човешка кръв, за да оцелеят. Те правят това, като хапят кожата ви и смучат кръв няколко пъти на ден. Това може да причини дразнене и сърбеж.

Въшките рядко са смъртоносни, но понякога могат да доведат до вторични инфекции. Важно е да говорите с лекар относно възможностите за лечение, ако вие или вашето дете имате съмнение за заразяване с въшки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss