Навигиране в секса, връзките и интимността, когато живеете с шизофрения

Абсолютно възможно е да се срещате – и да сте в здрава, дългосрочна връзка – ако живеете с шизофрения.

„Възможно е хората с добре управлявана шизофрения да имат здравословен живот, който може да включва емоционални и сексуални взаимоотношения“, казва Рама Мохан, сътрудник на Кралския колеж по психиатри и основател на CAPEforHealth в Манас, Лондон.

Както казва невропсихиатърът Ooha Susmita, MBBS, MD, с Allo Health, „Човек с добре управлявана шизофрения няма да изглежда по-различно от човек без шизофрения в стратосферата на запознанствата.“

Напред професионалистите по психично здраве споделят защо шизофренията може да повлияе на вашите сексуални и романтични връзки и предлагат съвети за внимателно и безопасно излизане на срещи.

Някои хора се интересуват от секс или срещи, а други не

„Има няколко причини, поради които човек с шизофрения може да не се интересува от романтична връзка“, казва експертът по секс и връзки Раян Доув.

Като начало, някои хора откриват, че общуването увеличава вероятността да изпитат параноя или че предизвиква социална тревожност, казва той. Това може да направи перспективата за създаване на романтични връзки много по-малко привлекателна.

Шизофренията може също да причини симптоми като:

 • затруднено изпитване на удоволствие
 • намалена емоционална експресия
 • намалена мотивация

„Тези симптоми могат да направят някого незаинтересован от участие в дейности, които са необходими за формиране и поддържане на романтични връзки, като например ходене на срещи“, обяснява Доув.

Лекарствата, използвани за лечение на шизофрения, могат да причинят странични ефекти, които пречат на личния ви живот.

„Някои лекарства, например, могат да причинят наддаване на тегло, сексуална дисфункция или сънливост, което може да повлияе на самочувствието и способността на човек да се занимава с романтични дейности“, казва Доув.

Може да откриете, че сте незаинтересовани или по-малко заинтересовани от секс или срещи по причини, които не са свързани с вашето психично здраве. Вашата романтична или сексуална ориентация, например, може да повлияе на вашето желание или липса на такова.

Признаци, че може да сте готови да преследвате секс или срещи

Няма конкретен подход — готовността ще изглежда и ще се усеща различно за всеки. Но има няколко често срещани теми, които може да намерите за полезни.

1. Имате план за лечение, който работи за вас

Шизофренията е хронично заболяване, което изисква непрекъснато лечение и лечение.

Може да е полезно да стабилизирате режима си на лечение и да посещавате последователно терапия, преди да започнете да излизате или да се свързвате, казва Доув.

Това гарантира, че сте на добро място психически и емоционално, за да се справите със стреса, който идва от срещите, секса и раздялата, казва той.

2. Разбирате вашите симптоми и задействания

Това може да ви помогне да поставите механизми за справяне, за да управлявате индивидуалните си симптоми, казва Доув.

Стресът, например, е често срещан фактор за симптоми като тревожност и параноя.

3. Имате въведена система за поддръжка

„Наличието на семейство, приятели и терапевт, с когото да говорите за вашите борби и опит със срещите, може да ви помогне да преминете през възходите и паденията“, казва Суммита.

4. Давате приоритет на грижата за себе си

„Срещата може да бъде влакче от емоции, така че е важно да сте готови да дадете приоритет на грижата за себе си и състраданието към себе си, докато карате това влакче в увеселителен парк“, казва Доув.

В зависимост от вашите индивидуални нужди, помислете за:

 • приоритизиране на съня
 • ангажиране в дейности, които носят радост и удовлетворение
 • използвайки положителен саморазговор
 • движете тялото си по начини, които се чувстват подхранващи
 • ядене на богата на хранителни вещества храна
 • ограничаване на употребата на алкохол, никотин и други вещества

5. Вашият терапевт смята, че сте готови

„Важно е да се отбележи, че решението да започнете да излизате трябва да бъде взето след консултация със специалист по психично здраве, който може да ви помогне да оцените готовността си“, казва Суммита.

Разопаковане на митове и погрешни схващания

Има много митове за това какъв партньор ще бъде някой, който живее с шизофрения. Абсолютно възможно е да бъдеш добър, лоялен партньор.

„Наличието на шизофрения не прави човек по-склонен да изневерява или да пренебрегва границите на връзката“, казва Суммита.

Хората, живеещи с шизофрения, не са по-склонни да изпитват някакво „необичайно“ сексуално поведение, като хиперсексуалност, казва д-р Алекс Димитриу, основател на Менло Парк Психиатрия и медицина на съня в Менло Парк, Калифорния.

Въпреки това, както при всеки друг, ако изпитате нова хиперсексуалност, може да си струва да поговорите със здравен специалист.

Това може да означава, че текущият ви план за лечение се нуждае от корекция или нещо друго се нуждае от такава.

Намаляване на стигмата, свързана с шизофренията

Стигмата и дискриминацията срещу хората с психични заболявания, включително шизофрения, все още са често срещани днес.

Стигмата, свързана с шизофренията, може да направи предизвикателство за хората, живеещи със заболяването, да се чувстват уверени и сигурни в своите романтични връзки, казва Доув

„Мнозина също се притесняват, че потенциалните партньори ще ги съдят или отхвърлят поради болестта им“, казва той.

И така, как можете да се справите с тази стигма? Накратко, като вярвате, че заслужавате грижа. Следното може да помогне за това:

 • да се образовате за шизофренията
 • работа с информиран специалист по психично здраве
 • оставайки отдадени на вашата рутинна грижа за себе си
 • присъединяване към група за поддръжка
 • следвайте непрекъснато своя план за лечение

Как да говорим за шизофрения с настоящ или потенциален партньор

Не дължите на никого обяснение или обсъждане на вашето психично здраве, но може да е полезно да говорите за това, ако се чувствате комфортно да го правите.

Това може да ви помогне да намерите партньор, който ви прегръща и има желание да научи за вашето състояние, да ви подкрепя при симптомите ви, да ви помага да следвате плана си за лечение и много повече.

„Важно е да бъдете открити и честни с потенциалните партньори относно вашата диагноза и как тя може да повлияе на връзката ви“, казва Доув. „Това може да помогне за изграждането на доверие и разбирателство и да гарантира, че всички страни са на една и съща страница.“

Кога ще проведете този разговор зависи от вас. Някои хора избират да го получат веднага, тъй като отговорът на даден човек може да ви каже много за стойността на вашето време, внимание и грижа.

Други хора избират да изчакат, докато установят базово ниво на доверие с партньорите.

„Важно е да споделите историята си с партньора си по начин, който зачита неговите нужди и позволява информирано решение за връзката“, казва Марк Джоузеф, човек, живеещ с шизофрения, който е в здрави отношения със съпругата си повече от 10 години.

Ето няколко начина, по които можете да го повдигнете лично:

 • „В името на това да продължим да се опознаваме, бих искал да споделя, че имам шизофрения. Управлява се добре, нямам симптоми от години и екипът ми за грижа ми даде зелена светлина до момента. Знам, че това може да бъде много за разбиране, така че ще се радвам да отговоря на всички въпроси, които може да имате.“
 • „Преди няколко дати споменах, че имах период от живота, който беше особено труден. Сега, когато се познаваме по-добре, искам да споделя, че причината е, че получих диагноза шизофрения. Знам, че има много стигма, свързана със състоянието, така че ще се радвам да ви дам възможност да зададете всички въпроси, които имате.
 • „Нещо, което обичам да споделям с хората, които научавам е, че получих диагноза шизофрения, когато бях [X] години. Състоянието ми се управлява добре, нямам симптоми и съм бил в редица романтични връзки, откакто получих диагнозата.“

Можете също да започнете този разговор чрез текст. Това също ви дава възможност да изпращате материали за четене, видеоклипове в TikTok или канали в YouTube, които могат да помогнат за обучението на вашия партньор.

Имайте предвид, че това вероятно ще бъде текущ разговор.

„Съпругата ми и аз проведохме няколко разговора относно моята диагноза, преди да се обвържем един с друг“, казва Джоузеф. „Обсъдихме и нашите очаквания един към друг, което ни позволи да се опознаем по-добре.“

Консултирайте се със здравен специалист

„Терапевтът или психиатърът може да играе решаваща роля в подпомагането на успешен живот на индивид с шизофрения, което може да включва ориентиране в света на срещите и поддържане на здрави взаимоотношения“, казва Сусмита.

Вашият клиницист може да ви научи за шизофренията и да обсъди как тя може да повлияе на вашите взаимоотношения, начини за ефективна комуникация и съвети за поддържане на здравословни граници. Те също могат да ви помогнат със следното:

 • оценка на вашите симптоми, статус на лечение и цялостно благосъстояние, за да се определи дали сте готови да започнете да излизате
 • управление на всякакви странични ефекти от лекарства, които могат да повлияят на вашата сексуална активност, желание или образ на тялото ви
 • идентифициране на червени знамена в потенциални партньори

Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss