Мъжки презервативи

Преглед

Мъжките презервативи са един от най-популярните методи за контрол на раждаемостта. Те са често срещани, удобни и евтини. Средната им цена е 1 долар всеки и те са лесно достъпни в повечето магазини, супермаркети и аптеки.

Някои здравни клиники често ги разпространяват безплатно. Някои барове и други места също правят това. Можете дори да ги намерите в някои вендинг машини.

Както мъжките, така и женските презервативи предотвратяват бременността, като физически съдържат сперма. По време на полов акт те блокират навлизането на сперматозоидите във влагалището. Можете също да ги използвате по време на орален или анален секс. Те са единствените форми на контрол на раждаемостта, които също могат да ви предпазят от полово предавани инфекции (ППИ), като ХИВ.

Опциите за контрол на раждаемостта при мъжете включват презервативи и вазектомия. Презервативите са обратима, временна форма на контрацепция. Вазектомията понякога може да бъде обърната, но се счита за постоянна.

Какви видове презервативи се предлагат?

Двата основни вида презервативи са мъжки и женски презервативи. Мъжкият презерватив е обвивка, която покрива пениса. Женският презерватив е обвивка, която се вкарва във влагалището. Мъжките презервативи са по-популярни и широко достъпни.

Повечето презервативи са направени от:

 • латекс
 • полиуретан
 • полиизопрен, който е синтетична форма на латекс

Можете да намерите много различни разновидности на мъжки презервативи. Те се предлагат в широка гама от:

 • размери
 • стилове
 • текстури
 • цветове
 • вкусове

Презервативите също се предлагат както в смазани, така и в несмазани разновидности. Някои смазани презервативи съдържат спермицид. Това вещество често съдържа химикала ноноксинол-9, който убива сперматозоидите. Повечето лекари препоръчват да използвате презервативи, които не съдържат спермицид

Прочетете още: Женски презерватив »

Как да използвам мъжки презерватив?

Как да сложим презерватив

Мъжките презервативи са относително лесни за използване. За да сложите един върху себе си:

 1. Изчакайте пениса ви да стане напълно ерекция.
 2. Внимателно разкъсайте опаковката на презервативите.
 3. Развийте презерватива с около 1/2 инча.
 4. Поставете презерватива върху пениса си, докато притискате върха на презерватива, за да премахнете въздуха и да оставите място за сперма. Тази важна стъпка помага да се предотврати счупването на презерватива.
 5. Навийте презерватива докрай надолу по пениса си.
 6. Изгладете всички въздушни мехурчета.

Можете също да използвате този метод, за да поставите презерватив на партньора си. След като сложите презерватив, е добра идея да нанесете безопасен за презервативи лубрикант отвън. Не трябва да използвате лубриканти на маслена основа с латексови презервативи. Те могат да повредят латекса и да причинят счупване на презерватив. Вместо това потърсете опции на водна основа.

Как да премахнете презерватив

Дръжте основата на презерватива, докато изваждате пениса си от вагината, ануса или устата на партньора си. Внимателно извадете презерватива и го изхвърлете, без да разливате сперма. Не изхвърляйте презервативите в тоалетната.

Винаги отстранявайте пениса си от вагината, ануса или устата на партньора си, докато все още е еректирано. В противен случай презервативът ви може да се изплъзне по време на изтегляне.

Първо проверете срока на годност

Важно е да проверите срока на годност на пакет презерватив, преди да го използвате. Избягвайте да използвате презервативи с изтекъл срок на годност или повредени. Също така трябва да внимавате да държите презервативи в портфейла си. Редовната употреба на портфейла ви може да доведе до влошаване, изсъхване и напукване на презерватива. Опитайте малък калъф, който е направен от твърда пластмаса, за да съхранявате презервативи вместо това. Това ще го предпази от огъване и триене, което може да доведе до влошаване.

Ако смятате, че е полезно да държите презерватив в портфейла си, проверете го, за да се уверите, че не е сух или чуплив, преди да го използвате. Ако съхранявате презервативи в портфейла си, сменяйте ги често с нови, защото може да имат малки пукнатини, които не можете да видите. Като общо правило, колкото по-дълго е там, толкова по-вероятно е да бъде повреден или дефектен.

Колко ефективни са мъжките презервативи?

Мъжките презервативи са ефективна форма на контрол на раждаемостта, когато се използват правилно. Според Planned Parenthood те са 98 процента ефективни при предотвратяване на бременност, ако ги използвате перфектно. В действителност повечето хора не ги използват перфектно всеки път. На практика около 18 от 100 жени, които използват мъжки презервативи като единствена форма на контрол на раждаемостта, забременяват всяка година.

Следвайте тези съвети за най-ефективна защита:

 • Уверете се, че вие ​​или вашият партньор поставите презервативите правилно.
 • Ако сложите презерватив назад, използвайте нов.
 • Никога не използвайте повторно презерватив.
 • Не използвайте мъжки и женски презервативи едновременно. Това може да повреди презервативите и да намали тяхната ефективност.
 • Не използвайте смазки и лекарства на маслена основа с латексови презервативи.
 • Можете да използвате продукти на маслена основа със синтетични презервативи, като полиуретанови презервативи.
 • Можете да намалите риска от бременност още повече, като комбинирате презервативи с други методи за контрол на раждаемостта, като хормонален контрол на раждаемостта.

Някои презервативи съдържат спермицид, наречен ноноксинол-9. Повечето лекари препоръчват да не използвате презервативи със спермицидно покритие, тъй като те струват повече пари, не издържат толкова дълго и могат да причинят неблагоприятни рискове за здравето, като инфекции на пикочните пътища. Ако искате да използвате спермицид като резервно средство, използвайте вагинален спермицид, а не презервативи, предварително покрити със спермицид.

В допълнение към предотвратяването на бременност, презервативите също намаляват риска от заразяване или разпространение на ППИ.

Какви са предимствата на мъжките презервативи?

Популярността на мъжките презервативи като метод за контрол на раждаемостта отразява тяхното удобство.

Рисковете и страничните ефекти от използването на презервативи са ниски.

Прочетете повече: Кой метод за контрол на раждаемостта е подходящ за вас? »

Какви са недостатъците на мъжките презервативи?

Използването на мъжки презервативи има няколко рискове и недостатъци.

Някои презервативи могат да съдържат спермицид. Използването на мъжки презервативи със спермицид крие допълнителни рискове. Проучванията са установили, че може да има повишен риск на предаване на ХИВ със спермицида ноноксинол-9. Някои хора може да имат и нежелани реакции към спермицида, като сухота или дискомфорт.

Използване на мъжки презервативи с чувствителност към латекс или алергия

Ако имате алергии към латекс и искате да използвате презервативи, изберете разновидности, направени от полиуретан или полиизопрен. Полиуретановите презервативи са изработени от пластмаса. Въпреки че се чувстват различно от латексните презервативи, те са много ефективни. Презервативите от полиизопрен са изработени от синтетичен латекс. Те са безопасни за повечето хора с алергии към латекс, тъй като алергичните реакции обикновено се предизвикват от естествени замърсители в латекса, а не от самата гума. Полиизопреновите презервативи приличат повече на латексни презервативи, отколкото на полиуретанови опции.

Ако презервативите предизвикват вашата алергия, но не и балони или лекарски ръкавици, може да сте алергични към нещо различно от латекса. Различните марки използват различни смазки, спермициди и химикали. Може да ви помогне да опитате друга марка презерватив.

Вземането за вкъщи

Презервативите са достъпна опция за контрол на раждаемостта за много хора. Въпреки това, както презервативите, така и начинът, по който хората ги използват, не са перфектни. Може да помислите за използването на допълнителни методи за контрол на раждаемостта, като хормонален контрол на раждаемостта, за по-голяма защита.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss