Моля, прочетете това, ако социалната тревожност съсипва живота ви за срещи

“Е, това е неудобно.”

Това бяха вълшебните думи, които изрекох на моя вече съпруг Дан, когато се срещнахме за първи път. Не помогна, че той първоначално влезе за прегръдка, докато аз съм твърдо ръкостискащ човек. Но определено го шокирах с встъпителното си изказване.

Социалната тревожност може да направи срещите трудни… или, ако съм напълно честен, го превръща в кошмар. Като човек, който мрази интервюта, представянето ми на среща никога нямаше да бъде страхотно. В крайна сметка, първата среща е по същество просто изключително лично интервю за работа – освен с коктейли (ако имате късмет).

Например някои от най-близките ми приятели ме мислеха за ледена кралица, когато се срещнахме за първи път. Ако наистина харесвам човек — по романтичен начин или не — съм склонен да съм настрана и да избягвам зрителния контакт. Изглеждам като отегчен или незаинтересован, но всъщност просто имам тревожен епизод. Страхът да кажеш „грешното“ или да се окажеш като неудачник е всепоглъщащ.

Но да се върнем към първата ми среща със съпруга ми: пристигнах на гарата поне 10 минути по-рано, изпотена с кофи и обсъждах дали трябва да се махна оттам, преди да се направя на глупак.

Но скоро седнах в бар с него, температурата ми се повиши. Не можех да сваля пуловера си, защото се потях толкова много – никой не иска да види петна от пот! Ръцете ми трепереха, така че не можех да посегна към чашата си вино, в случай че той забележи.

Дан: — Разкажи ми повече за това, което правиш.

Аз (вътрешно): “Спри да ме гледаш, трябва да отпия от виното си.”

Аз (външно): „О, аз просто работя в издателството. Какво правиш?”

Дан: „Да, но какво правиш в издателството?“

Аз (вътрешно): “[Bleep]”

Аз (външно): — Нищо особено, хахаха!

В този момент той се наведе, за да си завърже връзките на обувките, през което време аз буквално свалих половината чаша. Това извади нервите ми. Не е най-доброто решение, но какво можете да направите. За щастие се оказа, че ме харесва точно такава, каквато съм. В крайна сметка му казах, че имам социално безпокойство (докато затворен в банята на хотела на почивка … дълга история). Останалото е история.

Моят опит ми даде много представа кои стратегии помагат – и кои определено не помагат – когато става въпрос за намиране на точка на среща между активен живот на запознанства и живот със социална тревожност. Надявам се, че следните съвети могат да бъдат полезни!

1. Бъдете честни

Нямам предвид да признаете, че имате социална тревожност веднага щом се срещнете. Искам да кажа, бъдете честни за мястото, на което ще ви е най-удобно. Например, ако ви предложат да играете боулинг, вечеряте в ресторант или нещо друго, което ви кара да се изнервите, тогава го кажете. Да имате социална тревожност е достатъчно трудно, без да се чувствате неудобно в заобикалящата ви среда. Не е нужно да навлизате в твърде много подробности. Просто кажете нещо от рода на: „Всъщност не съм фен на това“ или „Предпочитам да го направя [X], ако това е наред.”

2. Практикувайте!

Едно от страхотните неща за приложенията за запознанства е, че ви дават възможност да се запознаете с много нови хора. Ако намирате, че сцената на запознанства изнервя, тогава защо не изградите увереността си, като отидете на няколко срещи за тренировка?

3. Изпратете съобщение на приятел предварително за насърчение

Обикновено казвам нещо от рода на: „Откачвам се… моля, кажете ми колко съм невероятна!“

4. Пристигнете малко по-рано

Присъствието на мястото преди срещата може да ви даде време да се аклиматизирате и да се почувствате удобно. Но не пристигайте повече от 10 минути по-рано!

5. Запомнете си CBT

Направете предварително когнитивно-поведенческа терапия (CBT) „Запис на мисли“, за да оспорите всякакви негативни мисли.

6. Играйте на сигурно

Първата среща определено не е моментът да изпробвате нова прическа или грим. Самата възможност всичко да се обърка ще се отрази достатъчно на нивата на стрес. Просто бъдете прости. Изберете нещо, което ви кара да се чувствате комфортно, но уверено.

Отиването на среща, когато имате социално безпокойство, може да се почувства обезсърчително, но безпокойството ви не трябва да ви спира да живеете живота. Предприемането на няколко здравословни стъпки може да промени света!


Клеър Истъм е блогър и най-продаваният автор на „Всички сме луди тук“. Можете да се свържете с нея на нейния уебсайт или я туитнете @ClaireyLove.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss