Мокра AMD и загуба на зрение: Вашите често задавани въпроси

Влажната възрастова макулна дегенерация или мокра AMD е сериозен тип хронично очно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението.

С напредването на възрастта макулата, малка част от окото, разположена в средата на ретината, може да се повреди. Макулата е важна, защото е отговорна да ви помогне да виждате ясно хората, текста и обектите. Той е отговорен за централното ви зрение. Увреждането на макулата може да се случи по различни начини.

По-често срещаният тип макулна дегенерация се нарича суха AMD. Това е причинено от изтъняване на макулата, както и произтичащ от това протеинов растеж.

В около 10 процента от случаите сухият AMD може да прогресира и да стане мокър AMD. Влажната AMD причинява нарастване и изтичане на анормални кръвоносни съдове под ретината, което води до белези на макулата. Това се нарича още хороидална неоваскуларизация (CNV).

Докато мократа AMD може да увеличи риска от загуба на зрение и слепота, ранното откриване и лечение може да помогне за намаляване на такива усложнения.

Прочетете, за да научите отговорите на някои от важните въпроси, които имате относно мократа загуба на зрение, свързана с AMD, за да можете да обсъдите тази информация с вашия очен лекар.

Дегенерацията на макулата засяга ли централното зрение?

Да, всеки тип AMD засяга централното ви зрение поради начина, по който макулата ви може да бъде повредена или белезна. Ефектите на AMD върху централното зрение означават, че може да не можете да видите детайлите в предметите, които гледате, или може да имате затруднения с промените в осветлението.

Вашето централно зрение е отговорно за това да можете да виждате директно, особено детайли в ежедневните предмети, текстове на екран или хартия и хора. Освен това ви позволява да виждате обекти както отблизо, така и далеч.

Докато AMD причинява централна загуба на зрение, вашата страна (периферна) е не засегнати.

Колко време отнема да загубите зрението си с макулна дегенерация?

AMD остава най-честата причина за загуба на зрение при възрастни на възраст над 50 години. Въпреки че мократа AMD не е най-честата форма, тя причинява по-бърза загуба на зрение.

Въпреки че няма точен график за прогнозиране на загуба на зрението от AMD, ефектите от мокрите форми могат да бъдат толкова бързи, че може да забележите симптоми само за 1 ден. Необходимо е незабавно лечение, преди загубата на зрение да се влоши през следващите няколко седмици.

Ранните признаци могат да причинят въздействие върху централното ви зрение, при което може да забележите, че цялостното ви зрение е замъглено или изкривено. Понякога AMD или CNV, които причиняват мокра AMD, се улавят по време на редовен очен преглед преди забелязвате някакви симптоми.

Можете ли да ослепеете от дегенерация на макулата?

Възможно е да се развие слепота от AMD, особено ако вашият случай е по-напреднал и ако имате мократа форма на това заболяване.

Сухата AMD може да доведе до по-постепенна загуба на зрението, но мокрите версии са по-склонни да причинят остра слепота. Без лечение, мократа AMD може да причини трайна загуба на зрението в рамките на няколко седмици или месеци.

Винаги ли макулната дегенерация причинява слепота?

Докато трайната загуба на зрението е сериозно усложнение на AMD, не всеки случай води до слепота. Въпреки това, вашият риск може да бъде по-голям с мокри AMD.

Редовните прегледи на зрението и бързото лечение, включително витамини, анти-VEGF инжекции и хирургични опции, могат да помогнат за идентифициране, забавяне или подобряване на загубата на зрение поради AMD.

Мокрит AMD може също да се счита за „активен“ или „неактивен“. Ако състоянието ви се счита за неактивно, това означава, че сте получили лечение за насочване на изтичащи кръвоносни съдове под ретината ви и няма активно кървене. Вашето зрение може да се подобри с лечението, но ще се нуждаете от редовни прегледи и последващи терапии, за да поддържате резултатите си.

Как макулната дегенерация влияе на четенето?

AMD може да изкриви начина, по който възприемате текста, както на екрани, така и на хартия. Това означава, че може да имате повече затруднения при четене на книги, както и информация на вашия смартфон и компютър.

Въпреки че наличието на мокър AMD не означава непременно, че не можете да четете, наличието на слепи петна във вашето зрение може да затрудни ежедневното четене. Може също да се наложи да си отделите повече време, за да преминете през материали за четене.

За да улесните четенето с AMD, може да откриете, че лампа за четене, по-големи текстове или лупа могат да ви помогнат. Можете също така да говорите с Вашия лекар за работа със специалист по слабо зрение, за да помогнете за навигацията в ежедневните дейности.

Можете ли да шофирате с макулна дегенерация?

В крайна сметка дегенерацията на макулата може да затрудни шофирането. Мокрият AMD може да влоши шофирането по няколко причини. Вашият очен лекар може да ви даде оценка на способността ви да шофирате безопасно.

Първо, промените във вашето зрение могат да направят все по-трудно виждането през определени часове от деня, когато естествената слънчева светлина се променя. Ако шофирате по време на залез, например, може да откриете, че ви отнема повече време, за да се приспособите към тъмното.

Слепите петна във вашето зрение, причинени от AMD, също могат да намалят способността да виждате обекти, като други превозни средства, пред вас. Може също да имате затруднения да виждате пешеходци и велосипедисти по пътя. Важно е да наблюдавате тези промени в зрението и да обмислите как те влияят върху безопасността на шофиране за вас и другите.

За вкъщи

AMD е прогресивно състояние на очите, като мокрите версии причиняват по-остри проблеми със зрението, отколкото сухите. Въпреки това, ранното лечение може да подобри перспективата с мокри AMD. Важно е да посещавате очен лекар за редовните си прегледи и внимателно да следвате плана си за лечение.

Ако забележите внезапни промени в зрението си, като замъгляване, изкривяване или слепи петна, незабавно посетете очен лекар. Ако имате макулна дегенерация, трябва да имате Amsler Grid у дома за самонаблюдение и да докладвате на Вашия лекар, ако забележите някакви промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss